Spectacolul stilistic al Sărbătorilor sau cum să te fereşti de gafe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioada care urmează este presărată cu evenimente fastuoase, dar şi cu multe capcane stilistice pentru pasionatele modei. Este sezonul bucuriei şi al îndrăznelii, dar există nişte reguli de bun-simţ chiar şi când entuziasmul depăşeşte cotele fireşti.

 De la petreceri de serviciu, reuniuni familiale şi petreceri tematice, iarna a devenit sezonul ţinutelor festive. Descoperirea vestimentaţiei pentru diferite ocazii ar trebui să fie un motiv de bucurie, dar poate deveni şi obositoare, printre atâtea opţiuni sclipicioase şi paietate. Deodată, auriul lamé pare să fie singura opţiune disponibilă, iar piesele încărcate devin singurele care luminează sezonul.

Este unul dintre motivele pentru care publicaţiile de modă îşi unesc forţele şi îşi adună spe-cialiştii şi stiliştii, pentru a uşura alegerile vestimentare. Cu toate că nu este nevoie ca alegerile vestimentare să fie impuse, câteodată, unele reguli de bun-simţ rezolvă dilemele pasionatelor de modă. De exemplu, cine vrea să strălucească în noaptea de Revelion este de ajuns să apeleze la un accesoriu fabulos sau o rochie atotsuficientă, fără să mai încarce şi alte părţi ale ţinutei.

Familie, birou sau club?

Petrecerile de Crăciun organizate de firmă sau întâlnirile uşor formale din această perioadă îţi permit lejeritatea de a echilibra o imagine stilată cu un aer de profesionalism.

image

Casele de modă Chanel şi Saint Laurent (foto) au propus, pentru toamnă-iarnă, costume tip frac care mizează pe latura uşor masculină a fiecărei femei. Tăietura slim şi aerul sobru poate fi îndulcit cu o pereche de pantofi stiletto sau un colier supradimensionat, deasupra unei cămăşi simple de mătase.

image

Când vine vorba de o seară în oraş, situaţia se mai relaxează, în măsura în care pot fi testate piese vestimentare înfrumuseţate masiv cu diverse decoraţiuni, în stilul rochiilor Dolce&Gabbana din ultimele sezoane. Dacă rochia nu este prima opţiune, atunci pulovărul dotat cu pietre sau paiete poate fi elementul de senzaţie al ţinutei. Catifeaua este preferata sezonului rece, în combinaţii ce inspiră influenţe gotice. Nici cerceii-candelabru sau inelele de cocteil, perlele şi cristalele nu sunt de evitat, neapărat asortate cu buze de culoarea afinelor.

dolce & gabanna colectie primavara/vara 2014

Blănurile, ecologice desigur, sunt altă opţiune de luat în calcul, mai ales că odată investit într-o vestă sau haină de blană, aceasta poate fi folosită în numeroase cazuri şi ocazii.

Întâlnirile în familie sunt, probabil, cel mai puţin pretenţioase ocazii din această perioadă, dar nu mai puţin importante. Stilul relaxat, care permite şi exagerările gastronomice, dar şi jocul creativ vestimentar, poate să fie promotorul celor mai strălucite ţinute. O variantă care ar mulţumi majoritatea ar fi pantalonii din brocart până deasupra gleznei, purtaţi cu o bluză din materiale fine, ambele combinate cu o pereche de balerini sau pantofi cu toc pentru cele care nu renunţă niciodată la înălţime. Puloverele de Crăciun ating apogeul în acea perioadă, fiind o opţiune amuzantă pentru toată familia.

image

De la cel mai mic magazin până la cea mai exclusivistă casă de modă, toate oferă variante şi reinterpretări ale acestei piese vestimentare criticate şi adorate în acelaşi timp. Dacă imprimeul pulovărului este, totuşi, îndeajuns de încărcat, încearcă să menţii restul ţinutei pe o linie simplă.

image

Nu-ţi fie frică de frig

Oricine urmăreşte activităţile din lumea modei observă un lucru: nu există frig. Judecând după ţinutele personalităţilor sau propunerile designerilor, afară, în lumea reală, singurul motiv pentru care se poartă caşmirul este pentru că arată bine. Aşa că rochia de petrecere fără mâneci sau extrem de scurtă, purtată fără dresuri (pentru că nici dresurile nu există, în opinia modei) poate rămâne, alături de o haină de lână cu umeri lăsaţi, cum casa de modă Chloe a prezentat pentru acest sezon.

Nici cardiganul prietenului tău, creat după sistemul „boyfriend jeans“ (blugii prietenului tău), nu merită lăsat doar pentru ocaziile minore, fiind un partener perfect pentru o rochie din dantelă. Şi încearcă să elimini eşarfele şi şalurile cu fulare sănătoase de iarnă, care contrastează perfect cu preţiozitatea unei rochii. 

image

Un Crăciun fără gafe!

Cele mai mari eşecuri vestimentare pe care mi-a fost dat să le văd au fost, culmea, nu la nuntă, ci la petreceri de Crăciun. Şi când spun asta, simt că trebuie să menţionez că la nunţi am văzut o tânără respectabilă într-un deux-pieces strălucitor, combinat cu celebrii pantofi cu un bot extrem de ascuţit, ediţie limitată din anii ’90, pălărie dintr-un plastic chestionabil, dar sclipitor, toate în culoarea piersicuţei. Am văzut destul, dar nu îndeajuns, se pare. 

Casa de modă Dior oferă câteva exemple de ţinute minimaliste cu un efect maxim

image

Femeile, în special, nu dau greş neapărat când vor să impresioneze cu ţinuta lor şi se gândesc prea mult, ci când vor să cucerească printr-o ţinută „mi-am aruncat ceva pe mine şi am plecat“. Gafele vestimentare nu sunt o consecinţă a contului bancar, ci a lipsei de cultură. Nu este nevoie de bani să-ţi dai seama că nu te ajută atunci când mergi în magazin şi cumperi fusta de o lungime incertă, alături de o cămaşă lălâie şi pantofi obscuri, totul în nuanţe de gri.

La fel şi cu petrecerile de Crăciun. Sunt formale, dar nu prea, sunt petreceri, dar nu prea. Şi aşa ajunge ţinuta ei să fie OK, dar nu prea. 

Sunt două extreme, care se văd în mod evident şi la noi, pe stradă, în metrou şi la muncă. Sunt cele care vor să impresioneze cu tot dinadinsul, hainele şi accesoriile au devenit un ţel în viaţă, dar şi cele care şi-au propus să se ascundă sub anonimatul unor piese care ar putea folosi, la fel de bine, şi la învelit.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite