Povestea tumultuoasă a bisericii Mavromol, „Stânca Neagră” din centrul celui mai mare oraș de la Dunărea de Jos

0
Publicat:

Biserica Mavromol, cunoscută și sub numele de „Stânca Neagră”, din centrul orașului Galați, are o istorie tumultuoasă, fiind pârjolită de două ori de turci și refăcută mulți ani mai târziu.

Biserica este situată în centrul orașului Galați FOTO: Wikipedia
Biserica este situată în centrul orașului Galați FOTO: Wikipedia

Biserica Mavromol este situată pe o fundaţie din piatră, fiind cunoscută și sub numele de „Stânca Neagră”. Lăcașul de cult a fost construit în două etape, începând cu domnitorul Gheorghe Duca în a treia sa domnie (1678-1683) și terminată de fiul său, Constantin Duca, în 1702. Biserica a fost închinată mănăstirii Mavromol din Constantinopol, capitala fostului Imperiu Bizantin.

Declinul bisericii începe în anul 1736, atunci când a fost arsă de turci. Mulți ani mai târziu a fost refăcută de fiul lui Constantin Duca, Grigore Duca. Ulterior, a suferit avarii serioase în timpul războiului ruso-turc (1768-1774) și al războiului ruso-austro-turc (1787-1792). În 1765, în apropierea bisericii a fost deschisă o şcoală elinească.

Biserica a fost construită în stilul arhitectural original, dar a fost alterată în perioada 1858-1861. 

Biserica Mavromol este situată pe o fundaţie din piatră, într-o locaţie remarcabilă din centrul oraşului Galaţi. Ea rămâne un lăcaş duhovniceasc remarcabil şi o comoară arhitecturală, fiind în evidenţa Ministerului Culturii ca monument de patrimoniu, categoria A.

 „Mavromol” înseamnă în limba greacă „Stânca Neagră”.

Cum a scăpat de demolare o biserică dintr-un cartier al Galațiului ras cu buldozerele de comuniști

O istorie zbuciumată are și Biserica de la marginea Galațiului, are peste 120 de ani de existență, iar comuniștii au vrut să scape de ea, prin demolare. Tot ca prin minune a scăpat și de bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial.

Biserica din cartierul Bădălan este ocrotită de Sfântul „Mare Mucenic Dimitrie”, Izvorâtorul de Mir, și este una dintre cele mai mici parohii din Galaţi. Doar câteva familii care locuiesc în zonă mai pășesc pragul acestei biserici, de lângă Șantierul Naval Damen. 

Lăcașul de cult are o peste 120 de ani de existență, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a scăpat ca prin minune de bombele care cădeau prin apropiere. Soarta bisericii avea să se schimbe radical în comunism, atunci când enoriașii au fost mutaţi abuziv în diferite cartiere ale oraşului. Casele oamenilor au fost demolate, doar Biserica a continuat să rămână în picioare. 

Magazin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite