Povestea fascinantă a bărbatului care face senzație pe Youtube: „De ce 500.000 de oameni se uită cum se usucă vopseaua?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povestea de succes a lui Martijn Doolaard, un designer olandez devenit videograf și scriitor de călătorii, a devenit sursă de inspirație pentru peste 500.000 de persoane. Bărbatul face senzație pe Youtube cu filmulețele despre amenajarea celor 2 cabane din piatră din munții Alpi în care s-a mutat.

Martijn a vizitat pentru prima dată Alpii italieni pe bicicletă și a fost hipnotizat de frumusețea locurilor, așa că a renunțat la călătorii și a cumpărat aproximativ 2 hectare de teren în Alpi și a început să locuiască aici cu normă întreagă.

Bărbatul a ales să trăiască în munți, departe de agitația orașului FOTO Captură video
Bărbatul a ales să trăiască în munți, departe de agitația orașului FOTO Captură video

Martijn Doolaard, în vârstă de 39 de ani, a lansat 83 de videoclipuri care documentează restaurarea celor două cabane din piatră.

„Întotdeauna am visat să am propriul meu loc în munți”

Pe 5 octombrie 2021, Martijn Doolaard a venit acasă. Nu într-un apartament din Amsterdam, unde designerul grafic olandez a locuit înainte de a se îmbarca în călătoriile epice care l-au făcut celebru pe internet, ci în două cabane din piatră din regiunea italiană Piemont, relatează The Guardian.

„Întotdeauna am visat să am propriul meu loc în munți”, a postat el pe Instagram. A plătit 21.000 de euro (18.200 de lire sterline). Cabanele aveau spațiul, priveliștea și singurătatea de care tânjea. Totuși, avea era nevoie de multă muncă pentru ca aceastea să fie locuibile pe tot parcursul anului. Doolaard a promis că va documenta renovările pe YouTube.

A mers cu bicicleta de la Amsterdam la Hong Kong

Oricine l-ar fi urmărit anterior pe rețelele de socializare ar fi știut că Doolaard își va respecta promisiunea. În 2015-2016 a mers cu bicicleta de la Amsterdam la Hong Kong dintr-un capriciu. În martie 2017 s-a îmbarcat într-o excursie de doi ani cu bicicleta de la Vancouver la Patagonia. Publicase două cărți despre ambele călătorii și filmase niște videoclipuri interesante. Învățase să lanseze drona cu care obișnuia să filmeze și să facă fotografii fără să coboare măcar de pe bicicletă.

Acestea au fost însă succese minore, în comparație cu filmele despre amenajarea celor 2 cabane din Alpi. În ciuda ritmului lent, meditativ, totul făcut în liniște, filmările i-au adus 584.000 de abonați. După cum a spus un jurnalist: de ce 500.000 de oameni fac coadă pentru a vedea vopseaua uscată? Cu toate acestea, îndeletnicirile sale săptămânale sunt fascinante. Ele înregistrează fără grabă sarcinile minuțioase pe care și le stabilește.

Liniștea după care tânjesc mulți

Fiecare episod se deschide cu liniștea din munții Alpi. În cea mai mare parte singur, Doolaard sapă tranșee, taie cherestea, stivuiește pietre, coace pâine ori se uită la priveliștea spectaculoasă. „Când am început”, spune el, „am crezut că va dura mult timp, iar dacă vreau să fac videoclipuri săptămânale, trebuie să fie foarte aproape de cine sunt eu.

Vocea calmă a lui Doolaard este antiteza majorității youtuberilor, care își editează filmele atât de strâns încât chiar și-au tăiat spațiul de respirație. „O mulțime de conținut YouTube este foarte rapid”, spune el. „Este incredibil de obositor de urmărit.” Ritmul lui lent, în schimb, le permite oamenilor să „rătăcească puțin, să reflecteze asupra lucrurilor, să călătorească prin propriile amintiri. Este ca și cum ai citi o carte – îți creezi un spațiu plăcut.”

Doolaard se concentrează pe proces, nu pe rezultat. „Încerc să mă concentrez pe moment tot timpul”, spune el. „Planificarea te prinde în capcană. A ajunge la un obiectiv este interesant doar pe termen scurt. La un moment dat casa mea va fi terminată, dar asta va dura. De aceea îmi place atât de mult călătoria.

"Ar putea dura atât de mult cât vreau"

Spune că știe de ce tot mai mulți oameni îi urmăresc munca și de ce atât de mulți cer să vină să ajute. „Este despre a evada din viața de zi cu zi și să te bucuri de natură”, spune el. „Pentru unii este o vacanță, dar cei mai mulți își doresc cu adevărat să iasă din zonele lor de confort.” A avut vizitatori din toată lumea și în toate perioadele anului. 

În ultimul capitol, nr. 83 , care se intitulează Big Change, Doolaard pare mai fericit decât de obicei. El termină pereții interiori de la ultimul etaj ai primei cabane.

Doolaard nu scrie scenarii și în fiecare episod folosește doar filmări pe care le-a realizat în acea săptămână. 

Acest proiect ar putea dura atât de mult cât vreau, într-adevăr”, spune Doolaard. „În acest moment este vorba de renovare, dar ulterior ar putea fi vorba de grădinărit, de a crea artă sau de a face mobilier. Este nesfârșit.”

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite