Marilyn Monroe, mereu la modă, în viziunea designerilor români: cum au fost reinterpretate ţinutele sex-simbolului anilor ’50 FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rochii semnate de Roxana Blagu,Eli Lăslean şi Norina Stoica. FOTOGRAFII David Muntean
Rochii semnate de Roxana Blagu,Eli Lăslean şi Norina Stoica. FOTOGRAFII David Muntean

Actriţa americană Marilyn Monroe a fost onorată de 16 creatori de modă români, în cadrul celei de-a XV-a ediţii a evenimentului Soirées de la Mode, organizat săptămâna aceasta de criticul de modă Alin Gălăţescu, cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la naşterea sex-simbolului anilor ‘50. Mereu actual, stilul Monroe a fost adaptat zilelor noastre.

Marilyn Monroe a fost muză pentru 16 designeri români, consacraţi sau aflaţi la debut, în cadrul ediţiei de anul acesta a evenimentului Soirées de la Mode, desfăşurat la începutul săptămânii în cadrul elegant al salonului „Le Diplomat“ de la Athenee Palace Hilton din Bucureşti. Criticul Alin Gălăţescu a organizat un adevărat regal pentru iubitorii de modă, în dorinţa de a marca împlinirea a 90 de ani de la naşterea actriţei americane, vedeta al cărei stil vestimentar s-a impus decenii la rând, fiind preluat şi interpretat de la generaţie la generaţie. 

Prezentarea colecţiilor omagiu, fiecare alcătuită din patru ţinute inspirate de personajul central al evenimentului, a fost precedată de un discurs al cunoscutului critic de film Irina Margareta Nistor, care a subliniat faptul că lumea filmului a influenţat întotdeauna industria modei.

În opinia criticului de modă Alin Gălăţescu, Marilyn Monroe a devenit emblematică pentru femeia modernă prin impunerea în modă a unor repere esenţiale, precum „casual-style“, „jeans-look“, rochiile de red carpet (n.r. – ţinute pentru covorul roşu), transformarea tricotajelor în piese-vedetă, ţinuta pentru plajă etc.

Repere vestimentare

Monroe a introdus ideea de diva totală, a fascinat şi a trecut proba timpului. A fost prima care a a făcut poze pe plajă în pantaloni de jeans, dar şi vedeta care a introdus ideea de «red carpet». După o călătorie cu avionul la Washington, ea a fost vedeta întâmpinată pentru prima dată cu covor roşu întins la scară. De atunci s-a instalat ideea de diva pe covorul roşu. Tot ei îi aparţine şi meritul pentru rochia făcută integral din paiete, dar şi pentru cunoscutul nude look, a subliniat Gălăţescu doar o parte din motivele pentru care diva americană rămâne un simbol pentru toţi iubitorii de modă. Iar această realitate a fost confirmată şi de piesele vestimentare pregătite de cei 16 designeri invitaţi la Soirées de la Mode.

Minicolecţiile tribut au fost semnate de Agnes Toma, Aleha Toncea & Soufeel (accesorii), Alexandra Calafeteanu, Amalia Buie, Andreea Popescu pentru Zenya Atelier & Joomay (accesorii), Cabal Studio, Crina Moldovan pentru R’Ias Couture & Mădălina Vlad (pălării), Eli Lăslean, Isabelle Vijiiac, Lia Aram, Ludmila Corlăţeanu, Marie Ollie by Don Arthur, Mimi Chipaila, Norina Stoica, Roxana Blagu şi Simona Semen. Creaţiile au fost etalate pe melodii din repertoriul lui Marilyn Monroe, interpretate live de cântăreaţa Jazebel, recunoscută pentru timbrul aparte care îi permite să abordeze genuri muzicale extrem de variate, inclusiv jazz, fado şi romanţe.

Între vintage şi futurist

Defilarea a fost deschisă de creatoarea de modă Agnes Toma, cu ţinute în alb şi negru, compuse din sacou cu umeri evidenţiaţi şi fuste ample, din straturi de voal, care au depăşit linia genunchilor, tipice pentru moda anilor ’50. Costumul cu fustă pantalon, alături de cămaşa înnodată elegant cu fundă la baza gâtului, au adus aminte de latura ingenuă a divei americane.

marilyn monroe david muntean

Ţinută Agnes Toma. FOTO

Cu o viziune foarte modernă a venit designerul Alexandra Calafeteanu, care a mizat tot pe non culori, dar mai ales pe combinaţii surprinzătoare de materiale, care au conturat ţinute cu un aspect futurist.

marilyn monroe david muntean

FOTO Creaţie Alexandra Calafeteanu

M-am inspirat din partea de jos a celebrei rochii ample purtate de Marilyn Monroe, specifică pentru anii ‘50-‘60, pe care am adaptat-o, pentru că îmi place să mixez materialele şi să mă joc puţin cu texturile. Am combinat materiale naturale şi sintetice. Noprenul are o textură de fagure, cu găuri, şi asta îi oferă o transparenţă aparte ţinutei, texturile fiind cele mai importante pentru mine. Am folosit bustiere din piele ecologică, iar ţinutele le-am gândit alb-negru pentru că această alăturare m-a atras, dar şi pentru că aşa am considerat că voi surprinde cel mai bine spiritul lui Marilyn, feminitatea ei aparte, care m-a inspirat ca designer, după cum a explicat Calafeteanu.
marilyn monroe david muntean

FOTO Ţinută Alexandra Calafeteanu

Tânăra creatoare de modă a adăugat că punctul de pornire pentru cele patru ţinute pregătite pentru eveniment a fost o fotografie cu Marilyn Monroe, impactul vizual şi felul în care actriţa ştia să însufleţească tot ceea ce purta fiind aspectele pe care s-a bazat munca sa de creaţie. „Era o femeie care ştia să poarte hainele. Pentru că poţi să ai cea mai scumpă rochie din lume, dar dacă nu ai habar să o porţi, ai omorât-o“, după cum a punctat creatoarea de modă. 

Ţinute senzuale, de budoar

Aleha Toncea, unul dintre cei şapte designeri care şi-au făcut debutul cu prilejul omagiului adus lui Marilyn Monroe, s-a remarcat cu o fustă lungă şi o rochie imprimate cu fotografiile actriţei. Rochia-furou, lejeră, una dintre tendinţele sezonului, a fost o altă alegere prin intermediul căreia creatoarea de modă a subliniat senzualitatea caracteristică divei americane.

marilyn monroe david muntean

FOTO Creaţie Aleha Toncea

Ideea de sex-simbol a fost reliefată şi în colecţia semnată de Andreea Popescu pentru Zenya Atelier, care a dus cu gândul la ţinutele relaxate, de budoar, prezente în multe dintre şedintele foto senzuale realizate de Monroe.

marilyn monroe david muntean

FOTO Andreea Popescu pentru Zenya Atelier

Cunoscutul designer Eli Lăslean a dorit, la rândul ei, să propună o garderobă feminină cât se poate de actuală, având la bază tot atâtea ţinute cunoscute ale starului hollywoodian. Printre ele s-a regăsit şi faimoasa rochie mulată, cu paiete, în care a interpretat melodia „Happy Birthday, Mr. President“ , la 19 mai 1962, la aniversarea preşedintelui american John F. Kennedy.

marilyn monroe david muntean

FOTO Rochie Eli Lăslean

Soirées de la Mode: prezentare Eli Lăslean 

Marilyn Monroe se potriveşte foarte bine femeii moderne. A fost o femeie emancipată, o vizionară, care şi-a păstrat feminitatea, ceea ce i-a şi adus succesul. Bulinele pe care le-am văzut pe unele dintre ţinutele ei m-au inspirat, la fel şi cromatica, acest roz-mov care, la fel ca bulinele, anunţă două tendinţe pentru anul 2017. Am vrut să fac o colecţie foarte modernă, în tendinţe, dincolo de faptul că a fost o colecţie tribut. Este gândită ca o incursiune completă în garderoba unei femeie moderne: prima ţinută poate fi purtată ziua, pe stradă, fără probleme, a doua este o rochie de după-amiaza, a treia este de seară şi ultima este o ţinută de covor roşu, a punctat Lăslean.
marilyn monroe david muntean

FOTO Ţinută Roxana Blagu 

Pantalonii de inspiraţie capri, o altă semnătură vestimentară a actriţei Marilyn Monroe, alături de emblematica rochie albă purtată de actriţă în lungmetrajul "Şapte ani de căsnicie", au fost uşor de identificat în colecţia Roxanei Blagu, dar şi în cea semnată de Norina Stoica.

marilyn monroe david muntean

FOTO La finalul evenimentului, manechinele au defilat pe melodia „Happy Birthday, Mr. President“. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite