FOTO Mix de stiluri şi culori la Săptămâna Modei de la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colecţia Burberry Prorsum prezentată la Londra a fost un festival de culoare de inspiraţie hippy FOTO: Photoland Corbis
Colecţia Burberry Prorsum prezentată la Londra a fost un festival de culoare de inspiraţie hippy FOTO: Photoland Corbis

Colecţiile de inspiraţie hippy au contrastat cu cele retro şic inspirate de anii ’50 sau cu cele rafinate şi feminine la Săptămâna Modei de la Londra.

Nici mai mult, nici mai puţin de 78 de creatori de modă şi-au prezentat colecţiile pentru toamnă-iarnă 2015 în cele cinci zile dedicate Săptămânii Modei de la Londra, desfăşurată în perioada 20-24 februarie.

De la materiale şi până la stiluri, diversitatea a fost cuvântul de ordine al creaţiilor propuse pentru sfârşitul acestui an.

În nicio altă colecţie nu a existat o varietate mai mare de materiale decât în cea semnată de Christopher Kane. Mătasea, voalul, pielea, satinul, şifonul, caşmirul, catifeaua şi ţesăturile din fire metalice se regăsesc toate în combinaţii senzuale, care lasă la vedere silueta suficient de mult încât să confere colecţiei un aer „sexual, dar nu grotesc“, aşa cum anunţa Christopher Kane la începutul prezentării.

Verdictul celor mai temuţi critici de modă nu a întârziat să apară: „Colecţia a fost senzuală, fără urmă de vulgaritate“, a conchis renumita jurnalistă de modă Suzy Menkes, editor internaţional al revistei „Vogue“.

saptamana modei londra

Rochie Christopher Kane FOTO: Guliver Getty Images

Festival hippy în tonuri calde

Cu ale sale rochii de inspiraţie etnică, imprimate sau brodate, franjuri şi flori multicolore, designerul casei de modă Burberry Prorsum, Christopher Bailey, a creat un autentic festival hippy pe podiumul de la Londra.

Ponchourile, şalurile-pătură şi genţile mari cu franjuri ale anilor ’70 din colecţia Burberry pentru toamna-iarna 2015 sunt departe de liniile army care au făcut cândva celebră această casă de modă. Şi paleta de culori este mult diferită de cea cu care Burberry ne-a obişnuit până acum: tonuri calde de galben-verzui, cafeniu şi vişiniu.

saptamana modei londra

Ţinută Burberry FOTO: Guliver Getty Images

Pentru Erdem Moralioglu, timpul s-a oprit în loc undeva în anii ’50 cu a sa colecţie retro şic prezentată la Săptămâna Modei de la Londra. Designerul şi-a imaginat foarte clar personajul feminin adus pe podium: „Ea este dintr-o familie bună din anii ’50, o Claudia Cardinale sau Romy Schneider mai tânără care îşi doreşte să ajungă artistă ori scriitoare sau vrea să se căsătorească. După ce a recuperat lucruri din garderoba bunicii, ea le-a cusut împreună, folosind materiale pentru tapiţerie“.

saptamana modei londra

Rochie Erdem FOTO: Guliver Getty Images

Pentru această colecţie, Erdem nu a făcut rabat de la materiale pretenţioase, precum mătasea, catifeaua sau ţesăturile metalice. „În ultimele sezoane, Erdem s-a autodepăşit, renunţând la rochiile în tendinţe, destinate clientelei sale selecte“, a observat Suzy Menkes.

Tweed, caşmir şi mătase combinate cu stil

Dacă Erdem şi Burberry s-au îndepărtat de liniile cu care ne-au obişnuit până acum, nu acelaşi lucru se poate spune despre Vivienne Westwood. Colecţia „Red Label“ pentru toamna-iarna 2015 reflectă stilul celebrei creatoare de modă.

saptamana modei londra

Ţinută Vivienne Westwood FOTO: Guliver Getty Images

Taioarele supradimensionate din tweed (n.r. – stofă din lână), cu dungi sau carouri colorate au fost piesele vestimentare-vedetă la prezentarea londoneză. Catifeaua imprimată în culori tari, mătasea şi voalul au completat colecţia pentru toamna-iarna 2015.

saptamana modei londra

Ţinută Vivienne Westwood FOTO: Guliver Getty Images

Într-un decor autentic de toamnă, designerul britanic Jasper Conran a adus eleganţa şi rafinamentul pe podiumul de la Londra. Rochiile din caşmir sau mătase, inspirate din picturile japoneze ale secolului al XIX-lea sunt sofisticate şi foarte feminine, ca mai toate creaţiile ce l-au consacrat pe Conran de-a lungul timpului. Acesta s-a numărat printre preferaţii criticilor de modă la evenimentul londonez. 

saptamana modei londra

Colecţia Jasper Conran FOTO: Guliver Getty Images

Într-o notă similară a fost şi colecţia Tom Ford pentru toamna-iarna 2015. Fuste-creion în nuanţe închise cu haine scurte de blană sau cu detalii îmblănite au confirmat nota de eleganţă a Săptămânii Modei de la Londra.

saptamana modei londra

Colecţia Tom Ford FOTO: Guliver Getty Images

Designerul scoţian Jonathan Saunders a adus culoare şi optimism pe podiumul londonez cu o colecţie inspirată din cultura pop, cu totul diferită de cea pentru primăvara-vara 2015.

Imprimeurile jucăuşe, pe alocuri ameţitoare au fost completate cu accesorii retro (ochelarii de soare fiind nelipsiţi fiecărei ţinute) şi cizme peste genunchi, cu şiret. „Mă gândeam de ce facem ceea ce facem, de ce îmi place designul. Priviţi-mă: sunt fericit, iar colecţia este despre asta. Despre optimism“, a spus Saunders în spatele podiumului pentru ediţia britanică a revistei „Vogue“.

MagazinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite