FOTO Dantelă, piele şi transparenţă la New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prezentarea colecţiei Herve Leger by Max Azria, sezonul toamnă-iarnă 2015-2016 la Săpătămâna Modei de la New York. FOTO Guliver Getty Images, AP
Prezentarea colecţiei Herve Leger by Max Azria, sezonul toamnă-iarnă 2015-2016 la Săpătămâna Modei de la New York. FOTO Guliver Getty Images, AP

Seducţie şi putere au fost cuvintele de ordine pentru colecţiile de toamnă-iarnă 2015/2016 prezentate în cadrul Săptămânii Modei la New York, aflate parcă sub semnul controvarsatei pelicule cinematografice „Cele 50 de umbre ale lui Grey“

Reinterpretarea modei anilor ‘80 şi ’90, cu mâneci bufante, multă blană naturală, rochii petrecute, sacouri şi paltoane cu umeri largi şi căptuşiţi, accesorizate cu nasturi supradimensionaţi a fost cap de afiş în cadrul Săptămânii Modei la New York, eveniment care se încheie astăzi, după opt zile de prezentări ale celor mai importanţi designeri. 

În anii ’90, simbolul femeii moderne, de carieră, a fost redat în modă prin intermediul sacourilor cu pantaloni, de inspiraţie masculină, când umerii evidenţiaţi deveneau o marcă a prezentărilor Yves Saint Laurent, acest laitmotiv stând la baza colecţiei semnate Victoria Beckham, mult lăudată de criticii internaţionali de modă. „Victoria a reuşit să se afirme ca designer“, este „diagnosticul“ flatant pus de nimeni alta decât Suzy Menkes, editorul internaţional al revistei „Vogue“, dincolo de faptul că fosta membră a trupei pop Spice Girls a devenit preferata Annei Wintour, editorul-şef al revistei Vogue, ediţia americană. Pulovere şi sacouri cu mâneci ample, fuste care urmează linia corpului, costume bărbăteşti reinterpretate cu fuste drepte, decupate frontal, lungi până la jumătatea gambei au întregit colecţia creatoarei de modă. Din punct de vedere cromatic, Beckham s-a limitat la alb, negru sau gri, în stilul deja cunoscut, dar totuşi a reuşit să readucă în tendinţe senzualitatea care nu are nevoie de piele descoperită pentru a se evidenţia. 

moda

Creaţie Victoria Beckham

moda

Rochie Zac Posen

Alexander Wang, o prezentare„agresivă“ 

O altă colecţie cu puternică tentă masculină, dar foarte sexy, a fost pusă „în scenă“ de Alexander Wang. Combinaţia dintre piele neagră şi blană, materialele transparente brăzdate de curele tot din piele a trimis cu gândul la scenele de sex sadomasochist din filmul „Cele 50 de umbre ale lui Grey“, lansat săptămâna trecută şi în România, lucru sesizat de editorul de modă Suzy Menkes. Pielea, dar de această dată în nuanţe puternice de portocaliu sau grena, imprimată cu motive etnice, l-a inspirat şi pe Prabal Gurung. Trimiterile la producţia cinematografică amintită au fost prezente fără umbră de îndoială şi în prezentarea Diane von Furstenberg, modelele defilând pe coloana sonoră din film. Dar la crearea atmosferei mustind de senzualitate au contribuit din plin rochiile petrecute, foarte decoltate, feminine, în care dantela neagră sau roşie lasă la vedere pielea. Dincolo de piele, material ca „respiră“ seducţie, blana a fost şi ea vedetă pe podiumurile de defilare, sub formă de cape, căciuli, haine voluminoase adesea brodate cu elemente florale sau ţinute formate din bluze şi fuste croite integral din blană, cum s-a evidenţiat sub „bagheta“ veteranei Carolina Herrera. Inclusiv din zona hainelor sport, marca Tommy Hilfiger, au surprins puloverele collage (n.r.- inspirate de cele purtate de studenţii englezi) din blană. 

moda

Ţinută Alexander Wang

Eleganţa nuanţei kaki

Caracterul ciclic al modei s-a observat în acest sezon şi prin prezenţa paietelor şi broderiilor florale, îndeosebi în realizarea rochiilor, aşa cum s-a întâmplat cu piesele din colecţia semnată Monique L’huillier, unde glitter-ul a fost folosit din abundenţă pe materiale fluide, vaporoase, transparente, în culori puternice. Strălucitoare a fost şi prezentarea Zac Posen, cu modelul Naomi Campbell care a încercat să redea ideea avută în minte de Posen: eleganţa princiară a lui Grace Kelly. Pe de altă parte, colecţia Hervé Léger by Maz Azria s-a axat pe imperimeuri grafice întrerupte de accente de culoare neagră, rochii şi fuste mini, mulate, care se opresc deasupra genunchiului, adesea continuate cu volan.

moda

Rochie Monique Lhuillier

De ingeniozitate a dat dovadă şi tânărul designer Jason Wu, care a reuşit să demonstreze că o nuanţă cum este kaki-ul nu-şi are locul numai în ţinutele de inspiraţie army. Culoarea galben-cafenie cu tentă verzuie a fost utilizată pentru ţinute de o eleganţă clasică, cu pantaloni drepţi, fuste şi rochii cu tăieturi extrem de simple sau jachete cu guler de blană.  

Debut sub ochii Annei Wintour 

Merită menţionată şi participarea producătorului american de muzică şi rapper-ul Kanye West, soţul vedetei de televiziune Kim Kardashian, la Săptămâna Modei la New York, unde şi-a făcut debutul cu o colecţie inedită realizată pentru Adidas. Kanye şi-a descris hainele ca o soluţie perfectă pentru omul contemporan, pasionat de modă şi de utilitate. Linia Adidas pentru toamna lui 2015 a fost cel puţin surprinzătoare pentru privitorul neavizat, colecţia fiind apreciată de Anna Wintour, care a aplaudat din primul rând colanţii, jambierele, tricotajele fine, puloverele găurite, în stil vagabond, slipul purtat peste dresuri groase de culoarea pielii şi tenişii albi. 

Prima care a îmbrăcat o ţinută semnată Kanye West a fost chiar soţia acestuia, Kim Kardashian, care a făcut deliciul fotografilor prezenţi la eveniment, graţie ţinutei sumare. Printre invitaţi s-au numărat cânăreţele Beyonce şi Rihanna, bune prietene cu proaspărul creator de modă. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite