Farmecul stilului seniorilor. De ce se îmbracă tinerii în hainele bunicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Milenialii şi Generaţia Z (cei născuţi după 1995) apreciază tot mai mult simţul modei arătat de seniori: într-o paletă clasic - elegant-excentric,  vestimentaţia bunicilor, uneori în şifoniere de zeci de ani, surclasează uneori în gust şi creativitate brandurile şi trendurile momentului.

Ridurile au farmec şi sunt în tendinţe. În ultima vreme, lumea modei celebrează stilul seniorilor, scrie Wall Street Times. Ridurile fac casă bună cu modul de a se îmbrăca al bunicilor, arată publicaţia americană, care relatează iniţiativele unor tineri pasionaţi de gustul atemporal al pensionarilor.

Kyle Kivijarvi,un consultant de modă în vârstă de 36 de ani, care administrează de trei ani pagina de Instagram Gramparents, postează fotografii ale seniorilor îmbrăcaţi şic surprinşi pe stradă sau pe lângă locuinţele lor. Contul are peste 129.000 de urmăritori.

Seniori în paltoane, sacouri de stofă sau veste de pe timpuri sunt surprinse de tinerii în căutare de originalitate.

Andria Lo şi Valerie Luu, două prietene trecute puţin de 30 de ani, au publicat anul trecut albumul de fotografie „Chinatown Pretty„ cu portrete ale rezidenţilor chinezi din oraşele americane.

Pe de altă parte, un cuplu de pensionari din Taiwan, Hsu Hsiu-e, 84 de ani, şi Chang Wan-ji, 83 de ani, proprietarii unei spălătorii, au devenit vedete pe reţelele sociale graţie contului lor de Instagram @wantshowasyoung, unde postează poze cu ei în ţinute asortate din haine lăsate de clienţii lor. Cu peste 654.000 urmăritori pe Instagram, cei doi soţi au devenit recent ambasadori ai Săptămânii Modei din Taipei.

Brandurile celebre au intrat şi ele în horă, firma americană de încălţăminte şi îmbrăcăminte sport New Balance lansând recent o reclamă în care apar nu modele mileniale suple, ci seniori eleganţi din New York purtând propriile ţinute asortate la pantofii din colecţia designerului Teddy Santis.

Casele de modă şi-au mai promovat colecţiile cu ajutorul unor modele vârstnice, dar ele par să răspundă acum unui interes recent al generaţiilor tinere pentru stilul vestimentar al seniorilor.

La prima vedere, ar putea fi o revenire la tendinţele tinerilor din anii 2000, când norma în modă erau articolele basic, banale, care transmiteau mesajul nepăsării faţă de modă şi de frenezia trendurilor.

Or, reprezentanţii stilului seniorilor au părăsit terenul tendinţelor poate cu decenii în urmă astfel că tind să se îmbrace mai elegant şi mai clasic decât media. Ajunşi acum la 70 de ani, aceştia poartă acum aceiaşi pantaloni largi cu dungă, sacouri de stofă sau rochii înflorate pe care le au în şifoniere de când erau tineri. Iar acum tinerii avizi de alternative la ţinutele ţipătoare sau lălâi ale mărcilor celebre găsesc aceste articole revigorante, scrie Wall Street Jounal.

Fotograful Ari Seth Cohen, care a lansat blogul “Advanced Style, acum mai bine de zece ani, este unul dintre cei care au stârnit apetitul tinerei generaţii. Pagina sa arată seniori de peste 60 ani îmbrăcaţi unii elegant, alţii excentric, dar cu mult bun-gust.

„Nu sunt preocupaţi de trenduri”, notează Mordechai Rubinstein, un fotograf din Nwe York care postează pe Instagram poze cu pensionari bine îmbrăcaţi surprinşi de el pe stradă. Hainele lor  nu sunt de la branduri de lux şi nici nu sunt ultimul răcnet, însă ies în evidenţă, de multe ori printr-un accesoriu bine plasat într-o ţinută modestă - eşarfă sau o pălărie cu pene fac uitate articolele învechite de îmbrăcăminte.

Stilul şic al seniorilor iese în evidenţă şi în albumul de fotografii cu portrete ale imigranţilor chinezi din Chinatown - cardigane înflorate, polo-uri în culori pastel şi veste tocite ar stârni invidia oricărui pasionat de haine vintage. Ţinutele acestor migranţi sunt straturi de culori şi epoci, spune Luu, una din autoarele albumului, precizând că unele articole au fost cumpărate de aceştia în tinereţe, iar pe altele le-au adus cu ei în America.

Kivijarvi, fondatorul paginii @Gramparentn, care lucrează în domeniul modei, mărturiseşte că nu este impresionat de moda contemporană trecătoare. A început să aprecieze farmecul stilului seniorilor când a avut o slujbă part-time la un cămin de bătrâni.

„Pare atât de naturală şi proaspătă, iar asta pentru că e altă viziune asupra lumii, una cu totul diferită de perspectiva noastră asupra stilului şi modei”, spune Kivijarvi.

Consultantul în vârstă de 36 de ani menţionează că are urmăritori noi care postează poze cu ei în ţinute ale seniorilor. O studentă a creat o pagină de You Tube numită „Copiez ţinutele bunicilor o săptămână”.

Kivijarvi urmează să lanseze în vară o colecţie de haine inspirată de modelele sale de ocazie de pe pagina sa @Gramparents, în parteneriat cu un mic brand danez, Another Aspect.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite