Doi bărbați au aflat la 68 de ani că au fost schimbați la naștere. Descoperirea, făcută cu un kit de testare ADN la domiciliu

0
Publicat:

Un simplu test făcut acasă cu un kit ADN a schimbat, pentru totdeauna, viețile a doi canadieni, potrivit bbc.com. Richard Beauvais a descoperit că el și un alt bărbat de aceeași vârstă, Eddy Ambrose, fueseră schimbați la naștere, în urmă cu 68 de ani.

Richard Beauvais (stânga) și Eddy Ambrose (dreapta). FOTO Profimedia Images
Richard Beauvais (stânga) și Eddy Ambrose (dreapta). FOTO Profimedia Images

Cei doi s-au născut în aceeași zi, în 1955, la același spital din orășelul Arborg, Manitoba, dar fiecare a fost luat acasă de părinții biologici ai celuilalt. 

Săptămâna aceasta, la aproape șapte decenii de la naștere lor, Beauvais și Ambrose au primit scuze oficiale de la premierul din Manitoba, Wab Kinew, pentru confuzia care le-a schimbat destinele.

Mă ridic astăzi pentru a prezenta scuze care au fost așteptate de mult timp, pentru acțiuni care au afectat doi copii, două seturi de părinți și două familii din mai multe generații!, a declarat Kinew în Adunarea Legislativă din Manitoba.

Cum au realizat că au fost schimbați

Pentru Richard Beauvais, din orașul de coastă Sechelt, British Columbia, un test ADN primit cadou de Crăciun a indicat că avea strămoși ucraineni, evrei Ashkenazi și polonezi. Un lucru care l-a intrigat, deoarece întreaga sa viață a crezut că este indigen.

Aproape la fel a aflat și Eddy Ambrose că nu este fiul natural al celor care l-au crescut - o familie ucraineană. În cazul lui s-a întâmplat după ce, în Winnipeg, Manitoba (la aproape 2.400 km distanță de Sechelt), sora sa a făcut și ea un test ADN și a descoperit că nu era rudă cu cel pe care îl credea frate.

Ce au ratat Beauvais și Ambrose

Beauvais și Ambrose au dus, la început, vieți extrem de diferite, a precizat, pentru BBC,  avocatul lor, Bill Gange.

Richard Beauvais a fost crescut ca Métis - un popor indigen din Canada, cu origini mixte indigene și europene. A rămas orfan de tată când el avea trei ani și trebuit să aibă grijă de frații săi mai mici.

A urmat cursurile unei școli de zi pentru copiii indigeni. Ulterior a fost luat cu forța de la familia în care crescuse în cadrul „Sixties Scoop” - o politică de asimilare, prin care copiii indigeni erau plasați fie în centre de plasament, fie erau adoptați în afara comunităților lor.

În schimb, Eddy Ambrose a crescut la o fermă în zona rurală din Manitoba, „cu o familie strămoșească ucraineană foarte iubitoare și foarte solidară”, după cum a declarat avocatul.

„Au fost deposedați de ceea ce credeau că sunt”

A fost adoptat mai târziu, după ce a devenit orfan la vârsta de 12 ani. Nu a fost însă niciodată conștient de ascendența sa indigenă.

Amândoi au fost deposedați de ceea ce credeau că sunt din această cauză”, a spus avocatul celor doi.

Beauvais, care a condus singura barcă de pescuit integral indigenă de pe coasta Columbiei Britanice și-a dat acum seama că toată lumea de acolo e indigenă în afară de el, după cum a mai relatat avocatul.

Înteresant este că, în copilărie, Ambrose a cerut unei fete dintr-o localitate mai îndepărtată  să facă parte din echipa sa de baseball, „fără să știe că ea era de fapt sora sa biologică”.

Mai mult, în cazul lui Beauvais, pasiunea pentru pescuit l-a adus pe același țărm cu sora sa biologică, care își lansa undița alături de el. Desigur, fără ca cei doi să își imagineze că sunt rude.

Atât Beauvais, cât și Ambrose sunt foarte mândri de ceea ce au devenit și de familiile care i-au crescut și consideră că au câștigat o nouă familie prin această descoperire.

Ambrose a intrat în legătură cu rudele sale biologice și a devenit membru al Federației Métis din Manitoba.

Beauvais intenționează să se conecteze cu familia sa biologică, iar cele două fiice adulte ale sale și-au tatuat de atunci „Ambrose” pe brațe.

Cei doi au apelat la avocat în speranța că vor obține compensații financiare pentru confuzia care le-a schimbat viețile, însă nu se știe dacă autoritățile le vor acorda despăgubiri.

Al treilea caz cunoscut de confuzie la naștere în Manitoba

Avocatul cu sediul în Winnipeg a reușit în trecut să obțină cu succes despăgubiri pentru alți canadieni schimbați la naștere, dar în respectivele cazuri, persoanele s-au născut în spitale administrate de autoritățile federale.

Beauvais și Ambrose sunt al treilea caz cunoscut de confuzie la naștere în Manitoba. Alte două cazuri au fost raportate în provincia atlantică Newfoundland.

Gange este de părere că, pe măsură ce kiturile de testare ADN la domiciliu vor deveni mai răspândite, se vor mai găsi și alte cazuri ca acesta.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite