Decorațiunile de Crăciun ne pot pune sănătatea în pericol

0
Publicat:

Deși decorațiunile de Crăciun aduc bucurie și ne fac să intrăm mai bine în atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă, acestea ne pot pune sănătatea în pericol uneori. 

Pericolele ascunse ale decorațiunilor de Crăciun - Foto Talentivity
Pericolele ascunse ale decorațiunilor de Crăciun - Foto Talentivity

Decorațiunile de Crăciun vechi de zeci de ani pot ascunde anumite pericole pe care, cei mai mulți dintre noi, nu le luăm în calcul. 

Chiar dacă mulți dintre noi acordă o atenție sporită curățeniei casei în această perioadă, starea decorațiunilor de iarnă nu este luată în considerare. În țara noastră, curățenia temeinică de Crăciun este o tradiție: praful este șters din fiecare colțișor, geamurile sunt lustruite, covoarele bătute și așa mai departe. Însă, câți dintre noi curăță globurile, beteala și alte obiecte care ne fac casa să intre în atmosfera de sărbătoare?  

Deși petrecem mult timp curățându-ne casele înainte de sărbători, de multe ori starea decorațiunilor noastre de Crăciun este o chestiune la care ne gândim pe urmă. Așa că ar putea trece ani între curățenie", explică Jordan Harvey, directorul general al companiei de curățenie Hashtag Clean, cu sediul în Crawley, citat de publicația britanică Daily Mail. 

Pericolele aduse de decorațiunile de Crăciun 

Un brad adevărăt poate crește numărul sporilor de mucegai din aer, iar acest lucru poate irita ochii și pielea, poate înfuda nasul și poate provoca tuse, spune expertul în curățenie citat. 

Mai mult decât atât, acesta poate adăposti gândaci sau dăunători care răspândesc boli. 

Pe de altă parte, decorațiunile păstrate în pod sau în debara, sunt pline de praf și murdărie, lucru care poate declanșa strănut, tuse și, în cazuri grave, atacuri de astm. 

Totodată, spațiile de depozitare pot fi umede, lucru care poate duce la mucegăirea decorațiunilor. 

Dacă nu sunt păstrate curate și depozitate corect, atunci decorațiunile ar putea deveni umede și prăfuite - putând deveni un teren propice pentru mucegai.”, avertizează directorul general al companiei de curățenie Hashtag Clean. Acesta afirmă că sporii de mucegai „ar putea provoca o acutizare a alergiilor sau afecta persoanele care suferă de astm, ceea ce, în cel mai rău caz, ar putea duce la probleme respiratorii", potrivit sursei citate. 

Și bradul de Crăciun va avea un impact asupra înmulțirii acestora, de aceea specialistul în curățenie recomandă alegerea unui brad artificial, mai ales dacă există persoane cu alergii în casă. 

Este important să ștergem decorațiunile de praf 

Atunci când scoatem decorațiunile de Crăciun trebuie să ne asigurăm că acestea sunt curățate bine de praf. 

Decorațiunile atrag în mod evident praful și murdăria din aer și din timpul manipulării”, spune la rândul ei  expertul în curățenie de la MyJobQuote, Sarah Dempsey, potrivit publicației britanice. 

Globurile și alte ornamente pentru pomul de Crăciun sunt cele care atrag, de cele mai multe ori, praf sau păr de la animalele de companie. 

Decorațiunile folosite în bucătărie pot atrage particule de grăsime, peste care se va lipi praf, iar acestea vor deveni mai dificil de curățat, avertizează Sarah Dempsey. 

Praful nu este inofensiv, acesta poate provoca o reacție alergică.  

Format din particule minuscule de resturi și celule moarte ale pielii, praful este alcătuit din particule suficient de mici pentru a fi inhalate și pot declanșa o reacție din partea sistemului imunitar. În funcție de fiecare individ, această reacție poate fi majoră sau minoră”, spune aceasta. 

Printre cele mai frecvente reacții la praf se numără: strănutul, tusea și iritarea ochilor, iar în cazuri extreme poate declanșa chiar un atac de astm celor care suferă de această afecțiune. 

Expunerea pe termen lung la praf poate fi dăunătoare, în special pentru persoanele cu afecțiuni existente, cum ar fi bolile de inimă sau emfizemul”, spune specialista în curățenie. 

Dăunători 

Brazii naturali sau coronițele de Crăciun din crengi de brad vor avea gândaci și insecte. 

Majoritatea acestor dăunători nu reprezintă un pericol pentru sănătatea dumneavoastră sau a familiei dumneavoastră și mulți dintre ei vor muri în câteva zile după ce se află într-un mediu cald. Dar alți dăunători ar putea cauza probleme.”, transmite specialista în curățenie. 

Sfatul expertei este să depozităm decorațiunile în recipiente de plastic cu capac și nu în cutii de carton, după Crăciun, pentru a le feri de praf și chiar de animale dăunătoare. 

Cartonul este materialul perfect pentru cuiburi pentru șoareci și șobolani, care le vor roade. Șobolanii urinează și răspândesc boli precum leptospiroza și salmonela”, subliniază Sarah Dempsey. 

MagazinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite