Cei mai mulți români își vor petrece sărbătorile de iarnă acasă. Ce tradiții sunt păstrate

0
Publicat:

Cei mai mulți români, respectiv 64%, intenționează să-și petreacă sărbătorile de iarnă acasă, potrivit unei cercetări recente. Însă, dacă ar putea alege orice destinație, 37% dintre români ar vrea să celebreze aceste sărbători într-o cabană la munte.

Cei mai mulți români își vor petrece sărbătorile de iarnă acasă - Foto Shutterstock
Cei mai mulți români își vor petrece sărbătorile de iarnă acasă - Foto Shutterstock

Un studiu realizat de o companie de cercetare de piață, citat de Agerpres, arată că un număr de 64% dintre români intenționează să-și petreacă sărbătorile din sezonul rece acasă, într-un cadru restrâns al familiei, în timp ce 21% optează pentru o celebrare extinsă în familie, iar 11% preferă să sărbătorească acasă, alături de prieteni. 

Totodată, 16% declară că vor merge acasă la rude, 9% la prieteni şi doar 7% spun că vor pleca la munte, în ţară. 

Dacă ar putea însă să aleagă orice destinație, 37% ar prefera să petreacă sărbătorile într-o cabană la munte, 23% pe o plajă tropicală, 22% declară că ar rămâne tot acasă, iar 17% ar prefera un oraş plin de viaţă, cu lumini festive. 

Studiul a fost realizat de iSense Solutions, iar datele arată că sărbătorile de iarnă încep cu moş Nicolae. 

Puțin mai mult de jumătate dintre respondenți spun că îşi vor pregăti ghetuţele pentru ca moşul să le aducă daruri. Același procent de 51% dintre români spun că vor vizita târgurile de Crăciun ca şi experienţă autentică de sărbători.  

Tradiții în familiile din România 

În ceea ce privește tradițiile, fie ele moștenite din familie sau legate de religie, aproape 60% dintre români declară că primesc colindătorii, iar aproape o treime (30%), merg la biserică, în timp ce 22% țin Postul Crăciunului. 

Printre tradițiile pe care le regăsim în majoritatea familiilor din țara noastră se numără prepararea de mâncăruri cu specific românesc, dăruirea de cadouri, împodobirea bradului și așezarea cadurilor sub crengile acestuia. 

Datele arată că 70% dintre români declară că vor găti produse tradiţionale, 71% vor oferi cadouri, 82% vor împodobi bradul şi 66% vor aşeza cadourile sub brad.  

Bradul artificial este preferatul celor care respectă această tradiție, 58% dintre aceștia au spus că preferă acest tip de brad, în timp ce 23% preferă un brad natural tăiat,  doar 12% aleg un brad natural în ghiveci şi 3% un brad din propria curte.  

Deși colindatul reprezenta o tradiție importantă pentru cetățenii țării noastre, datele studiului arată că doar 26% dintre români aleg să meargă la colindat în Ajunul Crăciunului, 8% merg cu pluguşorul şi 5% merg cu capra/ursul.  

Mâncarea preferată de cetățenii români

Dacă vorbim de meniul de sărbătorile de iarnă, se observă că bucatele tradiționale rămân preferatele românilor.

Cercetarea arată că printre preparatele tradiționale incluse în meniu se numără: sarmale în foi de viţă sau varză (64%), celebra salată boeuf (64%), cozonaci (53%), cârnaţi proaspeţi sau afumaţi (45%), piftie (45%), vin fiert (39%), mămăligă, pentru a o servi împreună cu bucatele tradiţionale (30%), caltaboşi (28%), tobă (26%) şi turtă dulce (11%).

Bugetul pentru felurile de mâncare pregătite în casă este, în medie, de 740 de lei.

Crăciunul înseamnă cadouri 

Cadourile nu lipsesc dintre tradițiile respectate de membrii familiilor din România, majoritatea, 89%, spun că vor oferi cadouri familiei, 44% prietenilor şi 26% colegilor de muncă.

Cadourile vor fi achiziționate fie online, 69% intenționează să cumpere cadouri în acest fel, fie din supermarketuri (65%), din mall-uri (54%), de la târgurile de sărbători (33%), din magazinele de artizanat/handmade (23%) sau din magazine de antichităţi ori second-hand (7%).

Majoritatea românilor își vor alcătui o listă de daruri pentru cei dragi și le vor cumpăra din timp (69%), în timp ce restul vor cumpăra cadouri cu câteva zile înainte de sărbători (31%).

În ceea ce priveşte bugetul alocat, media sumei alocate pe cadouri este de 816 lei.

Cercetarea a fost realiztă de  iSense Solutions Omnibus și este reprezentativă pentru populaţia utilizatoare de Internet din mediul urban. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 520 de respondenţi, în perioada 13 - 16 noiembrie, marja maximă de eroare +/-4.3%, la un nivel de încredere de 95%, conform Agerpres.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite