Custodele Coroanei şi Principele Consort au sosit la Londra pentru încoronarea regelui Charles

0
Publicat:

Custodele Coroanei şi Principele Consort au sosit la Londra, joi după-amiază, pentru a lua parte la ceremoniile de stat prilejuite de Încoronarea suveranului britanic. Evenimentul, primul după cea mai lungă domnie în Marea Britanie, va avea loc pe 6 mai.

Majestatea Sa Margareta a fost întâmpinată la Aeroportul Heathrow de reprezentanţi ai Casei Majestăţii Sale britanice, ai Guvernului britanic şi ai ambasadei României la Londra”, informează joi Familia Regală a României, într-o postare pe Facebook.

Potrivit sursei citate, vineri, 5 mai 2023, la Palatul Buckingham, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi Alteţa Sa Regală Principele Consort vor lua parte la recepţia de stat oferită de Majestatea Sa Regele Charles.

Sâmbătă, 6 mai 2023, la Abaţia Westminster, Custodele Coroanei şi Principele Consort vor lua parte la Încoronarea Regelui şi a Reginei Consort ai Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord”, informa miercuri Familia Regală a României, citează Agerpres.

Conform Casei Regale, în cei 157 de ani de existenţă a Familiei Regale a României, legătura cu Familia Regală a Marii Britanii a fost constantă, bazată pe admiraţie, afecţiune şi respect, atât în dimensiunea sa oficială, reprezentând istoric cele două naţiuni, cât şi în cea privată, de familie. Este o legătură trainică, întinsă de-a lungul secolelor XIX, XX şi XXI, cuprinzând cinci generaţii.

Programul zilei de 6 mai

În dimineaţa zilei de 6 mai 2023, Ziua Încoronării, Majestăţile Lor regele Charles al III-lea şi regina consoartă Camilla vor pleca de la Palatul Buckingham în "Procesiunea Regelui" către Westminster Abbey. Călătoria va fi făcută în "Trăsura Jubileului de Diamant", creată pentru fostul suveran Elisabeta a II-a (1926-2022), cu prilejul celei de-a 60-a aniversări a domniei sale în 2012. Fosta regină a mai călătorit cu această trăsură, ocazional, însoţită de prinţul consort sau de un şef de stat aflat în vizită, potrivit https://www.royal.uk/.

După serviciul religios, Majestăţile Lor se vor întoarce la Palatul Buckingham în cadrul unei mari procesiuni ceremoniale, cunoscută sub numele de "Procesiunea Încoronării", de data aceasta într-o altă trăsură - "Gold State Coach" - fabricată în 1762 şi decorată cu aur. Majestăţile Lor vor fi însoţite de membri ai Familiei Regale. Ajunşi la Palatul Buckingham, regele Charles şi regina consoartă Camilla, acompaniaţi de membri ai Familiei Regale, vor apărea la balcon, pentru a saluta mulţimea. Acţiunea va încheia evenimentele ceremoniale ale zilei.

Interesul deosebit pentru România

Regele Charles al III-lea a manifestat un deosebit interes pentru România. Majestatea Sa, un admirator al României şi în special al Transilvaniei, ne-a vizitat frecvent ţara, implicându-se în păstrarea patrimoniului cultural românesc, achiziţionând şi restaurând mai multe case vechi din mediul rural, salvându-le, astfel, de la distrugere.

În prezent, deţine mai multe proprietăţi în ţara noastră. La 2 iunie 2015, a fost lansată Fundaţia Prinţul de Wales România, o organizaţie caritabilă ce sprijină conservarea patrimoniului arhitectural, agricultura şi dezvoltarea durabilă în România.

Fundaţia face parte din The Prince's Charities Group şi are sediul în satul Viscri, din judeţul Braşov, localitate aflată în patrimoniul UNESCO. Preşedinţia României i-a conferit, la 29 martie 2017, Ordinul Naţional "Steaua României" în Grad de Mare Cruce, în semn de "preţuire pentru activitatea în România şi pentru promovarea imaginii acesteia în lume". 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite