Cine a fost Marita Lorenz, amanta-spioană a lui Fidel Castro. S-a mai iubit cu un dictator

0
Publicat:

Marita Lorenz, amanta-spioană CIA a lui Fidel Castro, s-a născut la Bremen, Germania, la 18 august 1939, dintr-un tată neamţ şi o mamă americană. L-a cunoscut pe „El Lider Maximo“ pe pachebotului Berlin, cu care tânăra călătorea din Germania la New-York, cu escală la Havana, potrivit Historia.

Marita Lorenz și Fidel Castro, la bordul vasului Berlin. FOTO arhivă
Marita Lorenz și Fidel Castro, la bordul vasului Berlin. FOTO arhivă

Pe parcursul escalei, la 23 februarie 1959, Castro a urcat pe vas, iar cei doi s-au îndrăgostit După ce Marita a ajuns la New York, Fidel a convins-o să vină în Cuba, oficial ca interpretă. Au locuit împreună la hotelul Havana Libre, în apartamentul în care Castro şi-a amenajat Cartierul General.

Rămasă însărcinată, Marita a susținut mai târziu că Fidel Castro ar fi pus oameni s-o drogheze şi, apoi, s-o facă să avorteze.

În realitate, aşa cum a mărturisit în septembrie 2000 Jesus Yanez Pelletier, aghiotantul lui Castro, înainte de a muri, căzut între timp în dizgraţie, Marita şi-a dorit avortul. A născut prematur, la 15 octombrie 1959, un băiat, pe care-l botează Andrés.

Ştiind că e băiatul lui Pelletier, şeful escortei sale, Fidel Castro nu a recunoscut copilul.

La întoarcerea în SUA, în octombrie 1959, Marita a fost recrutată de CIA şi s-a antrenat într-o tabără a Agenţiei. I s-au promis două milioane de dolari, dacă-l asasinează pe Castro. Documentele arată c-a fost recrutată şi de Cosa Nostra.

Pentru lichidarea lui Castro, CIA l-a subcontractat pe unul dintre agenţii Familiei de Chicago, Sam Giancana, succesorul lui Al Capone. Revoluţia administrase o lovitură mortală intereselor mafiote din insulă. Mai multe atentate puse la cale împotriva lui Fidel Castro poartă semnătura Mafiei.

Urma să-l otrăvească pe Fidel Castro

Potrivit propriilor mărturisiri, în ianuarie 1960, Marita a venit în Cuba având asupra sa pastile cu otravă, pe care trebuia să i le pună lui Castro în lapte, ştiindu-se că El Comandante en Jefeera mare amator de milk-shake.

Dar pentru că încă-l mai iubea – așa cum a mărturisit în cartea sa, „Dragul de Fidel:  viaţa mea, dragostea mea, trădarea mea” – a aruncat pastilele în toaletă şi, când l-a întâlnit, au făcut amor, după ce i-a dat lui Castro cei 6.000 de dolari primiţi de la CIA pentru îndeplinirea misiunii.

Ulterior a devenit amanta generalului Marco Perez Jimenez, fostul dictator al Venezuelei, cu care a avut o fiică.

Marita Lorenz s-a căsătorit în 1970 cu managerul unui bloc de apartamente de lângă ONU.

 Articolul integral, în Historia

Amintim că despre Marita Lorenz  s-au scris cărţi şi chiar s-au făcut filme. Viaţa ei, care a inclus şi 25 de ani ca informatoare pentru CIA şi FBI, a creat suficientă inspirațir pentru scenarii palpitante.

Chiar ea însăşi a publicat mai multe cărţi, cea mai recentă fiind lansată în 2017, pe când Marita avea 78 de ani: „The Spy Who Loved Castro", apărută pe piaţă cu doi ani înainte de moartea ei.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite