Cea mai populară persoană după care au fost numite străzi în Europa este o femeie. Despre cine e vorba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Europa, la fiecare 10 străzi cu nume de bărbați, există doar una cu nume de femeie. Totuși, cea mai populară persoană în denumirile de străzi europene este o femeie: Fecioara Maria, într-o mare varietate de apelative. 146.000 de străzi din 17 țări.

Google street view
Google street view

Așa spune Mapping Diversity, un proiect care analizează reprezentarea în numele străzilor din Europa. Cercetătorii săi au analizat aproape 146.000 de străzi din 30 de orașe mari din 17 țări europene. Mai mult de o treime (aproape 53.000) purtau nume de persoane, cu puțin sub 48.000 de nume de bărbați și puțin sub 4.800 de nume de femei - mai puțin de 10 la sută din toate străzile cu nume de persoane, scrie atlasobscura.com.

"Este o amintire subtilă a celor pe care societatea noastră îi prețuiește, sau i-a prețuit, și a celor pe care nu îi prețuiește", se arată pe site-ul proiectului. "Preponderența figurilor masculine pe străzile noastre nu este doar dovada unui fapt istoric și cultural, ci și o forță, subliminală, dar constantă, care contribuie la perpetuarea marginalizării contribuțiilor feminine în istorie, artă, cultură sau științe."

Unele orașe se descurcă mai bine decât altele, dar nici măcar primele trei - Stockholm (19,5 % dintre străzile cu nume sunt denumite după femei), Copenhaga (13,4 %) și Berlin (12,1 %) - nu se apropie de 50-50. Dar cel puțin acestea obțin scoruri de două cifre, ceea ce nu se poate spune despre orașele cu cele mai slabe performanțe: Atena (4,5 la sută), Praga (4,3 la sută) și Debrecen (2,7 la sută), al doilea oraș ca mărime din Ungaria.

Cele mai populare două persoane sunt ambele femei

Există o oarecare consolare (și o compensație) în clasamentele individuale. Nu numai că Fecioara Maria este cu mult în fruntea plutonului (cu 365 de străzi), dar a doua cea mai populară persoană este o altă femeie: mama ei, Sfânta Ana (35 de străzi). A treia cea mai populară persoană la nivel global este Apostolul Pavel (28 de străzi).

Marie Curie (24), a treia cea mai populară femeie de pe străzi, este cea mai ciudată pentru că este om de știință. Restul topului 10 al femeilor este în întregime religios: Maria Magdalena (18), Tereza de Avila (16), Ecaterina din Alexandria (15), Sfânta Barbara (12), Clara din Assisi (12), Sfânta Lucia (11) și Marta (11).

Orașele în care lucrurile devin tot mai masculine

Niciunul dintre orașele analizate de Mapping Diversity nu a reușit să elimine decalajul de gen în ceea ce privește numele străzilor. De fapt, unele au continuat să înrăutățească situația: "Amsterdam, Berlin, Milano și Valencia, de exemplu, au continuat să dedice mai multe străzi bărbaților decât femeilor în anii dintre 2012 și 2022."

În ciuda prevalenței spațiilor publice denumite după Fecioara Maria și Sfânta Ana, doar șase dintre cele mai populare 100 de figuri din numele străzilor din 15 capitale europene sunt femei.

"Din nefericire, diferența actuală de gen în ceea ce privește numele de stradă este uluitoare, iar această problemă trebuie abordată", spune Mapping Diversity. "O modalitate de a progresa este de a face apel la comisiile de toponimie din orașele noastre să recunoască această problemă și să ia măsuri pentru a se asigura că figurile subreprezentate și contribuțiile lor neprețuite sunt recunoscute în spațiul nostru urban."

Milano a învățat lecția: acum aderă la un raport de gen egal, onorând o femeie cu un nou nume de stradă pentru fiecare bărbat care primește unul. Există totuși o problemă: Comisia responsabilă primește de aproximativ 10 ori mai multe propuneri pentru nume de bărbați decât pentru nume de femei. Un alt obstacol este faptul că orașele europene nu se mai dezvoltă la fel de repede ca înainte, ceea ce înseamnă că numărul de străzi noi pe an este relativ mic. Chiar dacă toate acestea ar purta nume de femei, tot ar dura secole până când femeile ar ajunge din urmă bărbații, care au un avans de aproape 43.000 de străzi.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite