Boicotul modei împotriva Sultanului din Brunei şi a legii sale împotriva homosexualilor

0
0
Hotelul Le Meurice, din Paris, una dintre ţintele boicotului industriei modei
Hotelul Le Meurice, din Paris, una dintre ţintele boicotului industriei modei

Urmare a declaraţiilor Sultanului din Brunei, reprezentanţi de seamă din industria modei vor boicota lanţul hotelier deţinut de acesta. Statul suveran, cu Hassanal Bolkiah în frunte, va implementa un nou cod penal care include pedepse aspre pentru homosexuali, printre altele.

Numită legea Sharia, proiectul a stârnit controverse la nivel internaţional, în rândul celebrităţilor. Şi cum următoarea rundă de săptămâni de modă europene se apropie, mai mulţi reprezentanţi ai modei au declarat că vor boicota lanţul hotelier deţinut de Hassanal Bolkiah, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. 

Hotelurile Dorchester, printre care şi celebrele Hotel Principe di Savoia (foto, jos), din Milan, şi Le Meurice, din Paris, erau extrem de populare printre vedete şi persoane publice. 

Boicotul a început odată cu designerii Brian Atwood şi Peter Som, cărora li s-a alăturat François-Henri Pinault, soţul actriţei Salma Hayek, directorul executiv al companiei Kering (care deţine casele de modă Gucci, Stella McCartney şi Alexander McQueen). Este de aşteptat ca toţi reprezentanţii brandurilor aflate sub tutela lui Pinault să urmeze aceeaşi decizie. 

image

De asemenea, casa de modă Saint Laurent a publicat un comunicat în care a specificat că angajaţii companiei nu vor mai fi cazaţi la niciunul dintre hotelurile deţinute de sultan şi că noile legi din Brunei „nu au loc într-o societate civilizată”. 

Luna viitoare, editori de modă şi retaileri din toată lumea se vor îndrepta către Paris şi Milano pentru lansarea colecţiilor masculine. Pentru cei mai mulţi, hotelurile Dorchester au fost gazda perfectă pentru mai bine de 10 ani. 

În mod particular, Le Meurice (foto), din Paris, a fost preferat de către numele de top ale industriei, de vreme ce Ritz şi Crillon sunt închise pentru renovări.

image

„În timp ce realizez ce impact va avea această problemă asupra personalului minunat de la Le Meurice, nu pot să mai stau în acel loc, aşa cum niciun editor Vogue nu va mai sta acolo”, a declarat Anna Wintour, redactorul-şef al publicaţiei.

Legea Sharia încadrează următoarele lucruri drept infracţiuni şi le pedepseşte cu amenzi, închisoare, amputarea membrelor, biciuire în public şi moarte prin atacare cu pietre:

  • Absenţa de la rugăciunile de vineri; 
  • Sarcina în afară căsătoriei; 
  • Portul de haine indecente şi, pentru femei, refuzul de a purta vălul; 
  • Angajarea unei dădace care să nu fie de origine musulmană 
  • Folosirea cuvântului „Allah" de către creştini şi orice discuţie despre destin din partea non-musulmanilor; 
  • Consumul de hrană şi băuturi în public în timpul Ramadanului; 
  • Hoţia, homosexualitatea şi adulterul. 

Bruneiul este bogat în petrol şi este independent, fără să se numere printre ţintele extremiştilor islamici, ceea ce face şi mai greu de explicat măsurile sultanului. În schimb, Bolkiah şi fratele sau, prinţul Jefri, sunt recunoscuţi pentru hedonismul şi decandenţa în care trăiesc.

Sultanul locuieşte într-un palat cu 1.788 de camere, 257 de băi, cinci piscine, o moschee, o sală de dansuri de 5.000 de locuri şi un garaj pentru 110 maşini. La aniversarea de 50 de ani, sultanul şi-a construit un stadion unde l-a invitat pe Michael Jackson să cânte de trei ori, reprezentaţii pentru care ar fi platit aproape 20 de milioane de dolari.

Magazin


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri