Atentatul la viața Papei Ioan Paul al II-lea, momentul în care s-a vorbit despre „terorism la Vatican”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 18 mai 1920 se năștea Ioan Paul al II-lea (Karol Józef Wojtyła), al două sute șaizeci și patrulea papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei din 16 octombrie 1978 până la moartea sa.

Papa Ioan paul al II-lea - arhiva foto
Papa Ioan paul al II-lea - arhiva foto

La 13 mai 1981, patru gloanţe l-au lovit pe Papa Ioan Paul al II-lea, în Piata Sf. Petru din Vatican.

Era ora 17 și 19 minute când Ioan Paul al II-lea, în cadrul obișnuitului tur printre credincioșii adunați în Piața San Pietro pentru audiența generală de miercuri, ia în brațe o fetiță pe care o încredințează din nou părinților. Trec doar câteva clipe și se aude zgomotul unei împușcături, urmat de zgomotul unei a doua împușcături. Papa, împușcat în abdomen, se prăbușește în automobilul decapotat cu care parcurgea Piața San Pietro. La început, nu s-a înțeles. Apoi, consternarea își face loc prin mulțimea de credincioși. Oamenilor nu le vine să creadă că s-a întâmplat cu adevărat”, așa este descris momentul de către Vatican News.

Mulți dintre pelerini izbucnesc în lacrimi, alții îngenunchează și se reunesc în rugăciune cu rozariile în mâni.

Jurnalistul Benedetto Nardacci, de la Radio Vatican, a spus în acele momente: „Pentru prima oară se vorbește despre terorism și în Vatican. Se vorbește despre terorism într-un loc de unde au fost lansate întotdeauna mesaje de concordie și pace”.

„Mi s-a promis paradisul”

Atentatul a fost comis de turcul Mehmet Ali Ağca, care a tras cu pistolul din apropiere. Papa ioan paul al II-lea avea să afirme după înănătoşire că „o mână a tras cu glonțul, alta i-a modificat traiectoria”, făcând referire la Fecioara Maria.

La solicitarea expresă a Papei, glonțul extras din trupul său a fost depus în coroana de aur care decorează statuia Fecioarei Maria de la Fatima.

În anul 1983, Papa a vizitat închisoarea unde Ağca îşi ispăşea pedeapsa (închisoare pe viață) și l-a iertat în mod public pe agresor.

Mehmet Ali Agça, afirmă că Ghidul Revoluţiei Islamice din Iran, ayatollahul Khomeiny, a fost instigatorul atentatului, într-o carte publicată în Italia. În această carte, scrisă la persoana întâi şi intitulată "Mi s-a promis paradisul. Viaţa mea şi adevărul despre atentatul împotriva Papei", Ali Agça, care suferă de probleme mentale, îşi aduce aminte că a ajuns în Iran imediat după ce a evadat dintr-o închisoare din Turcia, unde îşi ispăşea pedeapsa pentru asasinarea unui jurnalist.

Teoriile conspirației

Autorii italieni, Ferdinando Imposimato, un judecător ieşit la pensie, şi jurnalistul Sandro Provvisionato au publicat cartea "Atentat aupra Papei", în care susţin că „agresiunea nu a fost doar opera unui extremist, ci rezultatul unei conspiraţii puse la cale de către Uniunea Sovietică, dar cu ajutorul serviciilor secrete bulgare şi a mafiei turceşti.”

cotidianul polonez Rzeczpospolita susţine că a descoperit un document necunoscut până acum în arhivele Ministerului de Interne, în care persoane asociate cu serviciul secret al Germaniei de Vest spun că „serviciul secret sovietic a fost "forţa inspiraţională şi organizaţională" din spatele tentativei eşuate de asasinare a Papei”.

Planul avea menirea şi de a împiedica vizita lui Paul al II-lea în Polonia, la funeraliile unui înalt prelat. "Vizita Papei la funeraliile prelatului Wyszyński ar impulsiona nemulţumirea polonezilor şi de aceea se presupune că Papa trebuia eliminat din joc," susţine o sursă din serviciile de informaţii vest-germane, potrivit documentului publicat de Rzeczpospolita.

"KGB-ul (serviciul secret sovietic) a luat decizia de a-i elimina fizic pe cei doi mari adversari ai săi, Lech Walesa şi Papa Ioan Paul al II-lea," susţin cei doi autori.

Tentative de atentate 

Tentativele de atentat la adresa Papei Ioan Paul al II-lea au fost mai multe dar au fost dejucate de forțele de securitate. 

În anul 1984, înainte de vizita sa în Venezuela, poliția politică din acea țară a descoperit și contracarat un complot de asasinare a papei, pus la cale de o grupare extremistă.

Pe 6 ianuarie 1995 poliția filipineză a reușit să oprească „Operația Bojinka”, care urmărea același scop.

Un alt atentat, ţinut multă vreme secret, s-a produs în anul 1982 când Papa a fost rănit prin înjunghiere cu un cuţit de un preot spaniol ultraconservator, Juan Fernandez Krohn, la Fatima, în Portugalia, tocmai când Papa se pregătea să aducă mulţumire Fecioarei Maria pentru că a scăpat de atentatul din urmă cu un an. Atentatorul a fost imediat doborât de poliţişti şi arestat, însă Papa a solicitat ca incidentul să nu fie făcut public.

MagazinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite