Papa Francisc califică drept nefondate „insinuările” la adresa lui Ioan Paul al II-lea privind cazul Orlandi, cel mai mare mister din istoria Vaticanului

0
Publicat:

Papa Francisc a calificat duminică drept ofensatoare și nefondate „insinuările” fratelui Emanuelei Orlandi, copila dispărută în urmă cu 40 de ani la Vatican, care a spus că Sfântul Ioan Paul al II-lea știa că „au fost aduse fete în Vatican pentru a fi molestate”, relatează Reuters.

FOTO: Captură Video
FOTO: Captură Video

Emanuela Orlandi, fiica unui ușer de la Vatican, nu s-a mai întors acasă la 22 iunie 1983, după o lecție de muzică la Roma. Avea 15 ani la acea vreme și locuia cu familia ei în interiorul Vaticanului. Dispariția ei este unul dintre cele mai persistente mistere ale Italiei.

Cazul a intrat într-un nou capitol marți, când fratele ei, Pietro, s-a întâlnit cu procurorul-șef al Vaticanului, Alessandro Diddi, căruia Francisc i-a dat mână liberă pentru a ajunge la rezolvarea cazului.

După ce a vorbit cu Diddi timp de mai bine de opt ore, Pietro Orlandi a apărut într-o emisiune de televiziune în care a redat o parte dintr-o înregistrare audio cu vocea unui bărbat despre care Orlandi a spus că face parte dintr-un grup de crimă organizată despre care presa italiană a speculat timp de decenii că ar fi fost implicat în dispariția surorii sale.

Vocea presupusului gangster spune că, în urmă cu mai bine de 40 de ani, fete au fost aduse la Vatican pentru a fi molestate și că Papa Ioan Paul știa despre acest lucru.

„Mi s-a spus că Wojtyla (numele de familie al Papei Ioan Paul al II-lea) obișnuia să iasă seara cu doi monsenior polonezi și cu siguranță nu era pentru a binecuvânta case”, a declarat Orlandi în emisiune.

Comentariile au provocat o furtună și au fost condamnate de oficialii Vaticanului în ultimele zile, înainte ca însuși papa să intervină în predica sa de la prânz adresată celor aproximativ 20.000 de persoane din Piața Sfântul Petru.

„Cu certitudinea că interpretez sentimentele credincioșilor din întreaga lume, îmi exprim un gând de recunoștință față de memoria Sfântului Ioan Paul, care în aceste zile a fost obiectul unor insinuări jignitoare și nefondate”, a spus Francisc.

Mulțimea a izbucnit în aplauze.

Diddi a convocat-o sâmbătă pe avocata lui Pietro Orlandi, Laura Sgro. Vaticanul a spus că a invocat privilegiile avocat-client. Sgro a declarat duminică, pentru Reuters, că Ioan Paul nu fost menţionat în conversaţia ei cu Diddi, adăugând într-un mesaj text: „Nu am pus niciodată la îndoială sfinţenia lui Ioan Paul al II-lea”.

Orlandi a declarat duminică, prin telefon, pentru Reuters, că este „corect că Francisc i-a luat apărarea lui Ioan Paul al II-lea”. Orlandi a adăugat că, în timpul apariției televizate, el „a repetat ceea ce au spus alții. Cu siguranță nu am văzut eu însumi”.

Directorul editorial al Vaticanului, Andrea Tornielli, a condamnat anterior comentariile lui Orlandi ca fiind o defăimare „sordidă” a suveranului pontif, care a condus Biserica Catolică din 1978 până în 2005 și a fost declarat sfânt în 2014.

Cardinalul Stanislaw Dziwisz, care a fost secretarul lui Ioan Paul al XVI-lea pe toată durata conducerii sale, a calificat acțiunile lui Orlandi drept „ignobile, nerealiste, rizibile dacă nu ar fi tragice, chiar criminale”.

În ultimele patru decenii au fost deschise morminte, au fost exhumate oase din morminte uitate și au abundat teoriile conspirației în încercarea de a determina ce s-a întâmplat cu Emanuela Orlandi.

Cazul, care a fost subiectul unor investigații intermitente în Italia și la Vatican, a atras din nou atenția la nivel mondial după lansarea la sfârșitul anului trecut a serialului Netflix „Vatican Girl”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite