Miting în apărarea reputaţiei fostului papă Ioan Paul al II-lea, acuzat că ar fi ascuns fapte de pedofilie

0
Publicat:

Mii de polonezi au manifestat duminică pentru a apăra reputaţia fostului papă Ioan Paul al II-lea, acuzat recent că ar fi ascuns fapte de pedofilie în timp ce era arhiepiscop, într-o ţară profund ataşată credinţei catolice, relatează AFP, citată de Agerpres.

Manifestație pentru apărarea reputației fostului papa Ioan Paul al II-lea FOTO Profimedia
Manifestație pentru apărarea reputației fostului papa Ioan Paul al II-lea FOTO Profimedia

 La „Marşul naţional pentru papa", desfășurat în capitala ţării, Varşovia, au participat câteva zeci de mii de polonezi călare, în costume istorice sau pur şi simplu arborând drapelul alb-galben al Vaticanului ori pe cel alb-roşu au Poloniei.

Mișcare a fost organizată de grupări catolice cu sprijinul guvernului şi al partidului naţionalist populist aflat la guvernare (Lege şi Justiţie, PiS), iar între participanţi s-a numărat inclusiv ministrul apărării, Mariusz Blaszczak.

„A lăsat omenirii un testament pentru a nu închide ușa lui Dumnezeu”

"Trecem peste această încercare arătând adevărul, care trebuie să se opună minciunilor, calomniilor şi insultelor", a transmis pe Twitter premierul Mateusz Morawiecki.

Un mesaj similar a fost postat și pe pagina de Facebook a premierului:

„A lăsat omenirii un testament pentru a nu închide ușa lui Dumnezeu, căci este singura cale care duce la mântuire, adevăr și fericire. Și astăzi trecem examenul valorilor pe care el ne-a învățat. Trecem examenul pe omenire si valorile care fac parte din ea.(...) Anul acesta, aniversarea plecării lui JP II la Casa Domnului coincide cu momentul retragerii de Paște. Este un moment pentru a începe ceva nou, pentru a căuta sensul vieții, sensul lumii și pentru a aprinde dorința de a căuta binele și adevărul. Să ne întoarcem la drumul care ne-a legat pe noi polonezii

„Îi mulţumim Domnului pentru acest dar incomensurabil care a fost şi rămâne Papa polonez pentru Biserică, pentru Polonia şi pentru lume. (...) Luăm poziţie în apărarea onoarei şi bunei sale reputaţii", a afirmat, la rândul său, liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, într-o scrisoare adresată membrilor partidului, cu câteva luni înainte de alegerile legislative din Polonia

Tot duminică, la Lodz,  o statuie a Papei Ioan Paul al II-lea (decedat în aprilie 2005) a fost vandalizată cu vopsea roşie, iar pe soclu a apărut inscripţia „Maxima culpa" („cea mai mare vină"), cu referire la cartea jurnalistului Ekke Overboek „Maxima culpa. Jean Paul II ştia", apărută recent în Polonia şi care, împreună cu un reportaj similar pe canalul comercial TVN, a susţinut că papa a ascuns cazuri de pedofilie, declanşând o intensă dezbatere între putere şi Biserică, pe de o parte, şi liberali şi stânga pe de altă parte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite