Atac uimitor al unei orci asupra unui rechin alb: în două minute l-a devorat | VIDEO

0
Publicat:

O balenă ucigașă solitară, sau orca, a fost filmată în timp ce vânează și ucide un mare rechin alb, într-un atac „uimitor".

Oamenii de știință au spus că a fost un atac "fără precedent" și a arătat abilitățile excepționale de prădător ale orcilor.

Două orci, în special în largul coastei Africii de Sud, au fost observate anterior lucrând împreună pentru a vâna și ucide rechini, inclusiv mari albii, scrie bbc.com.

"Dar acest lucru ne-a luat prins cu garda jos", a declarat biologul specializat în rechini Dr. Alison Towner.

Dr. Towner, care este de la Universitatea Rhodes din Grahamstown, Africa de Sud, a studiat aceste animale timp de mai mulți ani. Ea și colegii săi au publicat o relatare detaliată și macabră a noilor observații.

Atacul - filmat în 2023 - a fost, spun oamenii de știință, "solo și rapid". Masculul de balenă ucigașă a ucis rechinul și i-a consumat ficatul - totul în mai puțin de două minute.

Orca a „eviscerat” rechinul în mai puțin de două minute
Orca a „eviscerat” rechinul în mai puțin de două minute

Oamenii de știință au surprins pentru prima dată în 2022 imagini filmate cu drona în care doi masculi de orcă lucrează împreună pentru a vâna mari rechini albi.

Oamenii de știință au raportat apoi că animalele, poreclite Port și Starboard deoarece aripioarele lor dorsale sunt îndoite în direcții opuse, "au manifestat o predilecție pentru a extrage și consuma ficatul rechinilor. În timpul atacurilor, rechinii înconjurau strâns balenele ucigașe, într-o încercare disperată de a evita prada", a reamintit Dr. Towner.

În acest atac recent raportat, Starboard a vânat pe cont propriu. Oamenii de știință au descris modul în care orca a prins înotătoarea pectorală stângă a unui rechin tânăr de 2,5 metri lungime și "a împins înainte de mai multe ori înainte de a-l eviscera în cele din urmă".

Dr. Luke Rendell, cercetător în domeniul mamiferelor marine de la Universitatea St Andrews, a declarat că este "o observație cu adevărat frumoasă" a acestui comportament.

"Este interesant că este vorba de un singur animal", a declarat el pentru BBC News, și cât de multă îndemânare demonstrează acesta în abordarea rechinului - lovindu-l în lateral și apucându-l de înotătoarea pectorală pentru a se feri de acele fălci mari și urâte.

"Un mare rechin alb este o concentrație mare și frumoasă de hrană, așa că poate nu este surprinzător faptul că unele populații de orci, unde acești rechini apar în număr suficient de mare, au învățat să exploateze acest lucru."

Aceasta ridică întrebări cu privire la modul în care comportamentul balenelor ucigașe ar putea afecta populațiile de rechini din zonele respective.

Imagine din 2022, când un grup de orci a fost filmat vânând rechini
Imagine din 2022, când un grup de orci a fost filmat vânând rechini

Oamenii de știință nu știu ce determină acest comportament, dar Dr. Towner a declarat pentru BBC News că devine evident că "activitățile umane, cum ar fi schimbările climatice și pescuitul industrial, exercită presiuni semnificative asupra oceanelor noastre".

Și ar putea exista repercusiuni asupra sănătății orcilor care vânează rechini, inclusiv ingerarea de toxine și metale din carnea de rechin.

"Tulburările în echilibrul prădătorilor apex pot afecta și alte specii", a explicat Dr. Towner. "Pinguinii africani, pe cale de dispariție, s-ar putea confrunta cu o creștere a prădării de către focile cu blană de cap dacă focile cu blană nu sunt mâncate de rechinii albi."

Dr. Rendell a subliniat că nu există nicio modalitate de a ști dacă acest comportament este nou sau dacă a fost pur și simplu observat pentru prima dată. "Dar ceea ce iese cu adevărat în evidență este cât de pricepute sunt aceste animale ca vânători."

Dr. Towner a adăugat că fiecare descoperire în aceste interacțiuni între orci și rechini a fost "fascinantă".

MagazinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite