11 manechine care au scris povestea modei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Naomi Campbell şi Kate Moss la ceremonia de închidere de la Jocurile Olimpice de la Londra FOTO Mediafax/ AFP
Naomi Campbell şi Kate Moss la ceremonia de închidere de la Jocurile Olimpice de la Londra FOTO Mediafax/ AFP

Mai presus de mărimile ideale şi frumuseţea atipică, au devenit iconuri în modă. Cum succesul nu ţine cont de vârstă, Kate Moss (38 de ani) şi Naomi Campbell (42 de ani) au defilat anul acesta la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Londra, alături de alte modele mult mai tinere. Urmează povestea manechinelor emblemă din lumea modei.

Eva Herzigova
Cu un corp ce-ţi taie răsuflarea (1.80m, 89-63-90) şi cu un păr blond platinat, tânăra cehoaică şi-a câştigat notorietatea în urma unui concurs de modelling care a dus-o la Paris. Campaniile pentru Guess din 1992 i-au adus titulatura de Marilyn a perioadei respective, iar decolteul său a sporit vânzările celor de la Wonderbra. Publicaţia „Sports Illustrated“ „a închiriat-o“ pentru ediţiile în maiouri, iar Victoria’s secret i-a deschis porţile către paradis prin contractele potrivite. „Ador sesiunile foto, sunt singură, sunt regină, toată lumea mă vede“, a declarat Eva, iar în 2004 a apărut nud în „Playboy“.

eva

[Eva Herzigova - FOTO Getty Images]

Helena Christensen

În 1991, la numai 22 de ani, a intrat în casele oamenilor ce au urmărit-o în videoclipul lui Chris Isaak, „Wicked Game“. Protagonista celui mai sexy clip din istorie, după cum a clasificat postul MTV, nu a sedus doar publicul, ci şi pe cântăreţul american. Deşi presa a asociat-o cu mai mulţi bărbaţi cunoscuţi (Leonardo DiCaprio, Jamie Burke, Josh Harnett, Jack Huston şi Michael Hutchence), Helena are o relaţie de mai mult timp cu Paul Banks, vocalistul de la Interpol.

helena christensen

[Helena Christensen FOTO Facebook]

„Sunt destul de independentă, dar apreciez compania cuiva. E o experienţă deosebită să-ţi împărtăşeşti zilele şi nopţile cu cineva care te face fericit, relaţiile te echilibrează, dar în acelaşi timp e important să-ţi păstrezi independenţa“.
Curajoasă şi cu spirit liber, nu s-a mulţumit doar cu moda şi a flirtat şi cu designul, jurnalismul şi mai apoi muzica, în calitate de DJ, iar acum, la 43 de ani de ani, Helena s-a reinventat ca fotograf. Cum de arată atât de bine încontinuare? E mulţumită de viaţa sa. „E un clişeu şi nu e întotdeauna cel mai uşor să reuşeşti. Boxul şi tenisul ajută, dar şi vizitele la un spa, pentru ca pielea să strălucească“, recunoaşte daneza.

natalia vodianova

[Natalia Vodianova FOTO Facebook]

Natalia Vodianova
La 30 de ani Natalia e ca o poveste de zâne. Fie că apare în familie, cu cei trei copii şi soţul său, Justin Portman, sau pozează singură într-o rochie de satin, modelul are aceeaşi aură angelică. Descoperită la 14 ani în Rusia, în aprozarul mamei sale, Natalia întruchipează idealul frumuseţii renascentiste, detaşându-se în mod absolut de braziliencele sexy. Dincolo de emoţia din ochii săi albaştri, profesionalismul a ridicat-o la rangul de favorită a celor mai mari fotografi. Femeia-copil a ştiut foarte bine să se transforme în femeie fatală, cu unghii roşii şi tocuri cui, atunci când a devenit ambasadoare Guerlain şi stilistă pentru lenjeria Etam.

daria werbowy

[Daria Werbowy FOTO Getty Images]

Daria Werbowy
Cu picioare interminabile expuse în blugi Balmain, ochi verzi translucizi şi pomeţi înalţi de culoarea piersicii, Daria este o minune a naturii. Crescută în Canada, a practicat baschetul şi snowboardul, cărora le datorează forma fizică remarcabilă. Anti-diva se relaxează când cântă la chitară, evadează într-o croazieră pe Atlantic cu familia, ascultă CD-urile lui Neil Young şi pictează. Aceeaşi eleganţă simplă o ridică la rangul de eroină contemporană, o muză pentru noua generaţie pop-romantică.
Fotogenică şi naturală, i-a cucerit pe Isabel Marant, Lancôme şi Roberto Cavalli. Cum are grijă de corpul său? „Puţin ulei şi cremă de protecţie, mult soare pentru magneziu şi apă de mare, excelentă pentru păr şi piele“, mărturiseşte Daria.

Kate Moss

Mai mult decât un top model, scandaloasa Kate Moss este un idol fascinant. Cu o imagine-brand şi numeroşi iubiţi ataşaţi CV-ului amoros (Johnny Deep, Pete Doherty), englezoaica din Croydon s-a remarcat încă de la debut printr-un stil original. Printr-o eleganţă firească, impulsivă şi fără limite, Kate a creat tendinţele anilor ’90, reuşind să îmbine stiluri multiple de vintage, couture, blugi şi blană. Cu o înălţime de 1.72 m, genunchi strâmbi şi un nas cârn, Kate a sfidat clişeele modei. „De câte ori să vă zic că nu sunt anorexică?“, le-a replicat jurnaliştilor. Fotografi şi designeri de la Corinne Day la John Galliano au promovat-o pe capetele de afiş în postura de „heroină şic“, cum a numit-o presa.

kate moss

[Kate Moss FOTO Facebook]

La 38 de ani Moss este imaginea companiei franceze Longchamp şi bifează atât lista celor mai bine îmbrăcate vedete, realizată de „Vanity Fair“, dar şi pe cea a celor mai bine plătite modele, alcătuită de „Forbes“. Recent a apărut în videoclipul controversatului George Michael, „White Light“.

gisele bundchen

[Gisele Bundchen FOTO Mediafax/ AFP]

Gisele Bündchen
Naomi Campbell a mărturisit că din noua generaţie de fotomodele Giselle merită cu desăvârşire titlul de supermodel. După ce în 2009 revista „Forbes“ a plasat-o în fruntea clasamentului pentru cel mai bine plătit model (cu 25 de milioane de dolari), la 31 de ani doamna Tom Brady încă mai domină lumea modei, prin apariţii inconfundabile pentru Versace, Dior sau Ebel. Cu un chip de madonă şi o alură sportivă datorată orelor de volei, brazilianca se dezice de stereotipurile modei. A pozat în peste 600 de aparate de reviste, a apărut în peste 600 de coperte, printre care trei numere „Vogue“, sincronizate în ianuarie 2000.

Christy Turlington

Publicul a asociat-o cu Audrey Hepburn pentru zâmbetul perfect şi chipul vesel, infantil. Muzeul Metropolitan de Artă din New York a numit-o chipul secolului al XX-lea, iar începând cu 1991 a semnat un contract istoric cu Maybelline, pentru care a încasat suma de 800.000 de dolari. Idol al perioadei MTV, la finele anilor ’90 zâmbetul său a îmbrăcat o aură de maturitate şi înţelepciune: modelul american a început să practice yoga şi să studieze religiile şi filosofiile orientale. Christy nu s-a mulţumit doar cu apariţiile din videoclipurile lui Duran Duran, George Michael şi campaniile de lenjerie Calvin Klein şi a devenit şi mamă. În prezent fetiţa sa are nouă ani.

christy turlington

[Christy Turlington FOTO Facebook]

Cindy Crawford
Adulată pentru alura sa fermecătoare, dar şi pentru aluniţa din colţul buzelor, Cindy poate fi considerată o tipă obişnuită şi simpatică, prototipul american. „N-am avut nicio şansă la începutul anilor ’80, printre blondele cu ochi albaştri şi fără sâni“, a recunoscut modelul. Totuşi, frumuseţea universală nu a trecut neobservată, iar în 1986 Cindy a apărut pentru prima oară în „Vogue“. Au urmat ani de succese în care Cindy a combinat prezentările de modă cu programele de fitness ale anilor ’90 („Shape Your Body Workout“), apariţiile în calendarul Pirelli şi copertele controversate ale publicaţiilor „Vanity Fair“ şi „W“.

CINDY CRAWFORD

[Cindy Crawford FOTO Mediafax/ AFP]

Claudia Schiffer
Când a ieşit la rampă din regiunea Westphalia (Germania), la sfârşitul anilor ’80, publicul a comparat-o imediat cu Brigitte Bardot în „Dumnezeu a creat femeia“. Blondă luminoasă cu privire caldă şi buze cărnoase, Claudia are un corp sculptat pentra a dansa desculţă pe mese. Ediţia britanică „Vogue“ a denumit-o „Super Schiffer“ pentru a face aluzie la senzualitatea sa intimidantă, clasică şi modernă în acelaşi timp.

claudia schiffer

[Claudia Schiffer FOTO Getty Images]

Protejată de Karl Lagerfeld, designerul casei Chanel, şi cu peste 20 de ani de carieră, diva a apărut mai bine de 500 de coperte ale publicaţiilor internaţionale. Silueta sa ireproşabilă (1.82m, 95-62-92) se datorează orelor intense de sport (ski, tenis, echitaţie), dar şi unui stil de viaţă anti-stres: hrană bio, weekenduri petrecute la ţară şi vacanţe în Mallorca, Spania. 

Naomi Campbell

Îşi datorează frumuseţea exotică descendenţilor jamaicani şi chinezi. Antrenată la balet clasic după vârsta de 10 ani şi apoi la box, Naomi are un corp puternic, cu musculatură longilină, care-i permite să-şi exerseze mersul inconfundabil pe cele mai înalte podiumuri ale lumii. Felină cu dimensiuni ideale (1.77m, 96-61-86), şi-a etalat trupul în shootingurile celebrului fotograf american Richard Avedon, dar şi în videoclipuri hit (Madonna – „Erotica“ şi Michael Jackson – „In the Closet“). Pe lângă modelling, Naomi a ştiut să se înconjoare de prieteni carismatici (Nelson Mandela) şi să se implice în proiecte caritabile pentru Africa.

naomi Campbell

[Naomi Campbell FOTO Mediafax/ AFP]

Linda Evangelista
„Instinctual am ştiut ce-mi trebuie pentru a fi un fotomodel bun“, recunoaşte modelul canadian. „Şi, în orice caz, n-am avut un plan B“, adaugă aceasta. Regina supermodelelor şi-a făcut apariţia în 1981 şi a fost apoi botezată cameleonul când şi-a făcut uşor trecerea către lumea teatrului. Au urmat 20 de ani de contraste şi provocări:  Estée Lauder, Revlon, Jil Sander, Opium (parfumul Yves Saint Laurent), Ralph Lauren, Fendi şi L’Oreal Paris. Linda nu s-a dat înapoi de la nimic, pentru că „în modă nu există greşeli“, după cum recunoaşte chiar ea.  Coafurile sale au scris file din istoria modei şi a trecut de la un blond platinat à la Hitchcock la bob negru retro şi apoi roşu închis.

Linda Evangelista

[Linda Evangelista FOTO Getty images]

Magazin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite