Iubitor de câini sau de pisici? Ce spun preferinţele despre personalitate

0
0
Oamenii care iubesc câinii sunt mai deschişi, spun studiile FOTO Shutterstock
Oamenii care iubesc câinii sunt mai deschişi, spun studiile FOTO Shutterstock

Preferinţa pentru un anumit animal de companie trădează anumite trăsături de personalitate, spun psihologii. Iubitorii de câini sunt extrovertiţi, iar iubitorii de pisici – introvertiţi.

Despre câini se spune că seamănă cu stăpânii lor şi chiar există experimente care au arătat că oamenii pot intui ce rasă de câini deţine o persoană după trăsăturile acesteia. Se pare însă că asemănările dintre câini şi stăpâni nu sunt doar fizice. Atât câinii, cât şi pisicile reflectă unele trăsături de personalitate ale stăpânilor. 

Psihologii Samuel D. Gosling, Carson J. Sandy şi Jeff Potter de la Universitatea din Texas, SUA, au realizat un studiu în acest sens şi au descoperit că preferinţa pentru un animal de companie sau altul trădează un anumit tip de personalitate.

Din cercetarea la care au luat parte 4.565 de persoane reiese că iubitorii de câini sunt extrovertiţi, plăcuţi şi conştiincioşi. De partea cealaltă, iubitorii de pisici sunt introvertiţi şi nevrotici. Persoanele care îndrăgesc atât câinii, cât şi pisicile, precum şi cele care nu şi-au manifestat nicio preferinţă legată de aceste animale de companie au o personalitate similară celei a iubitorilor de câini, potrivit aceluiaşi studiu.

Autorii acestuia atrag atenţia că au analizat preferinţa exprimată de participanţii la studiu pentru un animal de companie sau altul. Faptul că sunt posesori de câini sau de pisici nu trădează un tip de personalitate, pentru că circumstanţele în care au devenit stăpânii unor animale de companie pot să nu aibă legătură cu preferinţele.

Cum se explică diferenţele

Oamenii se simt mai atraşi de animalele de companie care au trăsături de personalitate asemănătoare lor, susţine Scott McGreal, psiholog cercetător australian, citat de publicaţia „Psychology Today“. „Câinii sunt prietenoşi şi afectuoşi, prin urmare, oamenii sociabili, cu trăsături de personalitate mai plăcute pot să simtă o afinitate pentru aceste animale de companie. În plus, câinii necesită mai multă atenţie decât pisicile, aşa încât oamenii mai conştiincioşi ar putea să-şi asume o asemenea grijă, pe când oamenii mai comozi preferă pisicile, din motiv că sunt mai uşor de îngrijit“, spune psihologul Scott McGreal.

Specialistul explică şi de ce iubitorii de pisici sunt mai nevrotici decât iubitorii de câini: persoanele nevrotice sunt mai stresate, iar comportamentul pisicilor are un efect calmant asupra lor, spre deosebire de cel al câinilor, care au mult mai multă energie. Un alt motiv ar fi acela că pisicile sunt percepute ca fiind mai sensibile, iar oamenii care au această trăsătură de personalitate au o afinitate pentru ele. 

Mai multe - Stil de viață

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite