FOTO VIDEO Un regim halucinant: vată cu energizant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescentele din România copiază moda occidentală şi înghit vată înmuiată în energizant sau suc de portocale. „Mâncătoarele de vată“ speră să obţină silueta impusă de etaloanele moderne.

Acum 20 de ani, un manechin cântărea, în medie, cu 8% mai puţin decât o femeie obişnuită. În prezent, modelele au o greutate cu 23% mai mică decât femeile cărora li se adresează produsele pe care acestea le prezintă.

Pentru a face faţă standardelor fizice impuse de industria modei, manechinele inventează de ani de zile metode pentru a se menţine cât mai slabe şi ajung, în unele cazuri, să se îndoape cu şerveţele sau bucăţi de vata îmbibate în suc de portocale ca să-şi potolească senzaţia de foame. La rândul lor, vedete precum Madonna sau Michelle Pfeiffer promovează tot felul de diete bizare, cum ar fi cura respiraţionistă, care presupune înlocuirea alimentelor cu aer şi cu lumina soarelui. Popularitatea de care se bucură aceste diete în rândul tinerelor din întreaga lume i-a determinat pe specialiştii Asociaţiei dieteticienilor britanici să lanseze, la finalul săptămânii trecute, un avertisment referitor la amploarea acestui trend cu urmări grave pentru sănătate.

„Toate vor să fie femeia înaltă şi slabă“

Exemplele oferite de lumea showbizului, unde totul pare perfect, iar succesul depinde de cât de bine arăţi, sunt urmate de adolescente din întreaga lume, inclusiv din România, care nu se feresc să pună în practică metode drastice pentru a se încadra unui tipar.

Grăitor este cazul fetei în vârstă de 16 ani, din localitatea vasluiană Rafaila, care a ajuns la spital săptămâna trecută după ce a încercat pe propria piele dieta cu vată. Tânăra a fost internată la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Vaslui cu dureri abdominale puternice, după ce a înghiţit mai multe bucăţi de vată îmbibată cu o băutură energizantă. „Am vrut să slăbesc“, le-a mărturisit adolescenta cadrelor medicale, adăugând că auzise de această metodă la TV.

Psihologul Keren Rosner consideră că lipsa de atenţie a părinţilor se numără printre principalele motivele care duc la apariţia acestor cazuri tragice în rândul adolescenţilor. „Tinerii au foarte mult timp liber, pe care îl petrec cu grupul de prieteni, iar părinţii sunt prea ocupaţi sau nu au abilitatea necesară să intervină. Dacă masa ar fi luată în familie, părintele ar trebui să vadă că fata nu mănâncă şi că a slăbit drastic în ultima perioadă“, subliniază psihoterapeutul.

image

Psihologul mai spune că în ultima vreme a avut o mulţime de paciente tinere, extrem de preocupate de aspectul fizic. „Vin la mine fete centrate pe un ideal de frumuseţe conturat de persoane mediatizate, vedete de succes care par că şi-au construit un viitor exclusiv pe felul în care arată. Aşa că vor toate să fie femeia înaltă, slabă şi cu sâni mari. Tinerii sunt influenţabili şi nu prea realizează că este ceva în neregulă cu o metodă drastică de slăbire. Nu au maturitatea să distingă foarte clar între ce este bine şi ce nu“, avertizează Rosner.  

SUA via România

Moda ingerării ghemotoacelor de vată a câştigat primul val de adepte în SUA, după ce manechinul Bria Murphy (foto), fiica actorului Eddie Murphy, a relatat în vara acestui an, într-un interviu televizat, sacrificiile pe care colegele ei de breaslă le fac pentru a rămâne în cărţi. „Fetele mănâncă bucăţele de vată înmuiate în suc de portocale pentru a-şi stăpâni senzaţia de foame. Bilele respective oferă senzaţia de saţietate“, a explicat tânăra, în cadrul emisiunii „Good Morning America“. La începutul lunii aprilie, Kirstie Clements, fost editor al revistei „Vogue“ din Australia, a sesizat un trend similar dietei cu vată în rândul manechinelor: înghiţitul şerveţelelor.

„Slăbeşte sau mori încercând“

Dezbaterile pe tema anorexiei şi bulimiei, tulburări alimentare din ce în ce mai prezente în rândurile tinerilor, sunt mai actuale ca oricând. De la bloguri, reviste specializate până la discuţii în parlamentele lumii şi emisiuni de televiziune, controversa greutăţii anormale a manechinelor foarte slabe şi a exemplului negativ oferit adolescenţilor au devenit probleme ale secolului al XXI-lea.

În septembrie 2012, înainte de Săptămâna Modei de la New York, modelul rus Kira Dihtiara dezvăluia pentru postul de televiziune Fox News de ce sunt în stare manechinele pentru a trece testul cântarului. „Fumează pachete întregi de ţigări într-o singură zi, fac clisme zilnice, iau laxative, pilule de slăbit periculoase sau amfetamine“, spunea rusoaica. Unele agenţii de publicitate îşi încurajează manechinele să se drogheze cu speed (n. r. - metamfetamină) sau cu cocaină, fiindcă astfel ar accelera metabolismul şi ar reduce apetitul, a mai povestit Kira.

Manechinul Isabel Caro a murit din cauza anorexiei FOTO Facebook

image

Din păcate, avertizările lansate de medici sunt trecute cu vederea de reprezentantele sexului frumos care aspiră la o siluetă de manechin. În goana după măsurile ideale, unele ajung să plătească cu preţul vieţii. Este şi cazul femeii de 27 de ani din Arad care a murit în septembrie, după ce a luat prafuri de slăbit, în combinaţie cu anticoncepţionale.

Prietenele anorexia şi bulimia

„Vreau să vorbesc cu fete pro-ana sau pro-mia (nr.- fete care suferă de anorexie sau bulimie), ca să ne încurajăm reciproc. Uneori, tare mi-e greu“. Aşa sună una dintre postările de pe forumurile româneşti, în care fete de 15, 16 ani fac schimb de practici de înfometare. Scenariul se repetă şi în cazul platformelor străine. Membrii site-ului myproana.com se încurajează în lupta cu kilocaloriile. Se sfătuiesc asupra poziţiei ideale pe care ar trebui s-o adopte atunci când vomită şi recomandă cele mai eficiente laxative pentru a-şi goli stomacul. Unii povestesc cum au băut şampon pentru a vărsa mai repede. Pentru a ajunge la senzaţia de saţietate, forumiştii mai descriu cum îşi mânjesc palmele cu mâncare pentru ca, mai apoi, să le miroasă.

Când mi se face poftă de ceva, îmi frec mâinile cu mâncare şi le miros.Scap de senzaţia de foame de fiecare dată, scrie utilizatorul cu numele GetThinOrDieTrying (Slăbeşte sau mori încercând - n.r.)

Ce păţeşti când mănânci vată

Medicii avertizează că în urma ingerării de vată riscul cel mare este ocluzia intestinală, adică blocarea parţială sau completă a intestinului, ceeea ce înseamnă că se împiedică eliminarea conţinutului intestinului. Durerea abdominală, balonarea, stările de ameţeală şi de vomă se numără printre simptomele afecţiunii. În cazurile severe, diagnosticul necesită intervenţie chirurgicală. Specialiştii de la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, unde a fost tratată tânăra de 16 ani care a înghiţit vată, au explicat că pericolul apare pentru că vata medicinală nu se digeră, aceasta fiind obţinută dintr-un material sintetic, nu din bumbac.  

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite