FOTO Maimuţă dispărută şi nefotografiată vreodată, descoperită în Indonezia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii care studiază formele de viaţă din pădurile indoneziene au făcut o descoperire extraordinară: ei au fotografiat pentru prima oară o specie de maimuţe considerate dispărute până acum şi ale cărei reprezentări erau doar nişte schiţe într-un muzeu.

Specia descoperită este langurul cenuşiu Miller (Miller Grizzled Langur), o subspecie de langur cu faţa neagră, înconjurată de un „guler" alb, informează Associated Press.

Oamenii de ştiinţă au instalat mai multe camere foto automate în pădurea Wehea din estul insulei Borneo, sperând să captureze imagini cu leoparzii, urangutanii şi alte animale cunoscute din zonă. Surpriza a fost când au analizat cele 4.000 de poze şi au văzut mai multe familii de languri „dispăruţi". În plus, zona din Borneo este foarte departe de cea în care se credea că au trăit semnopitecii cenuşii Miller.

Maimuţele de acest fel, cu nas şi buze roz, obişnuiau să trăiască în nordul insulei Borneo şi pe insulele Sumatra şi Java. Dar de câţiva ani, prezenţa lor nu mai era sigură, mai mulţi cercetători fiind îngrijoraţi că ar fi dispărut.

Vezi un video cu maimuţele considerate dispărute

Langurii au fost vânaţi în trecut pentru carnea lor şi pentru „pietrele de bezoar", adică reziduuri intestinale despre care se credea că pot neutraliza otrava.

În perioada următoare, cercetătorii se vor întoarce pentru a studia zona, puternic afectată de defrişări şi incendii. „Încercăm să descoperim tot ce putem, dar pare o cursă contra cronometrului", a declarat Brent Loken, unul din liderii cercetării.

Vezi aici o galerie foto cu specia considerată dispărută

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite