FOTO Bertie, bufniţa care nu vrea afară, pentru că adoră să petreacă timp în casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bertie suferă de agorafobie, motiv pentru care împarte casa cu proprietarul său de aproape trei ani deja. Unul dintre obiceiurile zilnice include baia pe care o face singură, după care îşi usucă penele stând deasupra plitei.

Când nu întâmpină oaspeţii cu un ţipăt de bufniţă sau când nu-şi curăţă penele pe canapea, lui Bertie îi place să stea alături de Peter Middleton, proprietarul casei, la ora ceaiului. 

Bufniţa a fost adoptată acum trei ani de către Middleton, după ce a găsit-o pe jos, singură şi speriată. De atunci, animalul domesticit nu a mai avut nicio tentativă să părăsească incinta casei. „Nu-i place deloc să meargă afară, cred că suferă de agorafobie. În schimb, se simte foarte confortabil în casă”, a spus acesta pentru dailymail.co.uk. 

„Este cu noi de trei ani şi a devenit cel mai bun prieten al nostru, să fie binecuvântat. Nu ar rezista nici două zile afară acum”, a completat proprietarul bufniţei.

image

Domnul Middleton (56 de ani) este un fermier din Northumberland, Anglia, dar conduce şi o organizaţie care are grijă de 50 de bufniţe salvate. „Când l-am găsit pe Bertie, era plin de noroi şi avea infecţie la gheare. Era într-o stare jalnică”, povesteşte el. 

image

Primele două luni a fost îngrijită de medici veterinari, starea ei de sănătate fiind precară. „Era de mărimea unei mingi de tenis, doar că o minge de tenis cu pene. A devenit, într-un fel, răspunderea noastră pentru că zbura mereu prin casă, stând pe tocul uşii, urmărind pe toată lumea”, spune Middleton. 

image

La început, Bertie a stat alături de alte bufniţe, dar nu pentru mult timp. „Era agitat şi nu-i plăcea deloc. Aşa că l-am adus în casă, unde şi-a găsit imediat loc la fereastră. Este ca şi cum am avea un câine de pază”, spune stăpânul masculului în vârstă de trei ani. 

image

În intimitatea casei, pe care o adoră, Bertie nu mai are nicio nelinişte. Singurul lucru care îl mai sperie este zgomotul elicopterelor care se mai aude din când în când. 

Cu timpul, Bertie şi-a dezvoltat şi o rutină zilnică: face baie zilnic într-un bol destinat original câinelui. 

„Face ce bufniţele ştiu mai bine: se uită împrejur, doarme, mănâncă şi face baie. Se usucă deasupra plitei, unde este cald şi bine pentru el. S-a descurcat de minune, a găsit un rost pentru toate”, spune amuzat Middleton. 

Bertie, care ar trebui să mai trăiască încă 15 ani, potrivit speranţei de viaţă pentru rasa sa, trăieşte pe aceeaşi fermă cu un corb, pe care nu l-a cunoscut încă, şi trei câini. 

image

„Nu intră în contact cu alte bufniţe şi nici cu corbul, pentru că este foarte teritorial şi îi place să fie în centrul atenţiei. Dacă stă pe canapea şi cineva se aşază lângă el, o să înceapă să-i ciugulească părul imediat, îi place contactul uman”, povesteşte stăpânul bufniţei. 

image

Cel mai mult îi place să stea în biroul stăpânului său, cu care are o legătură specială. „Spunem mereu că suntem privilegiaţi să-l avem, este atât de blând. Poţi să ai încredere în el şi dacă este un copil mic în casă. Bertie este un animal minunat”, spune mândru Middleton. 

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite