Fantomele de pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilustraţie: Vali Ivan
Ilustraţie: Vali Ivan

Persoanele decedate nu dispar pur şi simplu din reţelele de socializare. În cazul în care familia sau prietenii nu fac o cerere în acest sens, cel plecat dintre noi va continua să existe dincolo de ecranul calculatorului.

În engleză se numeşte „social networking service". În traducere largă, o reţea virtuală şi interactivă, în care aproximativ un miliard de oameni din întreaga lume îşi împart interesele şi activităţile şi se cunosc sau se reîntâlnesc dincolo de ecranul calculatorului. Pe Facebook, ai nevoie doar de un cont şi de o parolă pentru ca fiecare gând postat să devină instantaneu subiect public pentru ceilalţi utilizatori. Poţi povesti unde ţi-ai băut cafeaua de dimineaţă, poţi posta bancuri, poze cu ăla micu' în prima zi de grădiniţă sau de şcoală, poţi face declaraţii de amor, trimite secvenţe din filme, fragmente muzicale... Şi lista poate continua.

Prin intermediul Facebook, ceilalţi pot şti totul despre tine, în măsura în care tu doreşti asta. Ştiu că ai trecut acum cinci minute prin nu ştiu ce bar sau ce ai mâncat la prânz, că ai terminat o relaţie şi ai ieşit dezamăgit din viaţa de cuplu, că eşti bolnav, că ai un copil, că suferi sau că te bucuri. Totul, cu excepţia unui singur moment: moartea.

Ce rămâne în urmă

Odată cu moartea, dispare utilizatorul, însă contul său va mai rămâne activ o perioadă. Ca o urmă a trecerii tale prin această lume, doar că urma aceasta este uşor diferită de cele clasice: să sădeşti un pom, să ridici o casă şi să faci un copil. Aici, pe Facebook, în urma ta rămâne un spaţiu virtual gol, necompletat până la capăt. Se poate ca ultimele tale însemnări să fie vreo fotografie cu un tort de ciocolată delicios, sau vreo melodie preferată. Şi apoi, stop. În locul tău rămân fotografiile şi postările anterioare.

Potrivit statisticilor Facebook, aproximativ 8.000 de utilizatori mor în fiecare zi. Conturile acestora rămân active până ce un membru al familiei sau vreun apropiat depun mărturie în scris de dispariţie, sau timp de câteva luni în care, în lipsa activităţii virtuale zilnice, reţeaua se autosesizează şi desfiinţează automat utilizatorul. În tot acest timp însă, cel decedat continuă să existe virtual, cu sufletul în ceruri şi fotografiile în reţeaua Facebook. Acesta este „mortul viu" de pe Internet şi paradoxul său, greu de gestionat de tehnologia din jur: viaţa în virtual, moartea în realitate.

„Îl declari decedat.Testat de mine"

Politica oficială a Facebook este clară. Pentru a preîntâmpina glumele proaste sau actele de sadism gratuit, reţeaua solicită dovezi clare pentru eliminarea unui utilizator. Familia sau prietenii celui decedat trebuie să completeze un formular, însoţit de o trimitere către un necrolog sau orice sursă oficială ce confirmă moartea persoanei în cauză. În cazul în care toate aceste condiţii sunt îndeplinite, profilul este „memorializat", un cuvânt nu tocmai românesc, dar care vorbeşte de la sine. Concret, persoana res-pectivă nu va mai apărea în secţiunea „Suggestions" pentru ceilalţi utilizatori.

Dacă familia sau prietenii doresc ca profilul să nu mai existe deloc, nici măcar ca o amintire a persoanei care a fost cândva, secţiunea este ştearsă definitiv. Planul este lăudabil, dar nu fără probleme. O simplă căutare pe internet te trimite, de exemplu, pe pagina unui forum din România, al cărei titlu este sugestiv: „Cum să închizi un profil de Facebook. Funcţionează 100%". Cel care deschide subiectul, îşi declară şi intenţiile: „Cum să dezactivezi un cont de Facebook ştiind doar adresa de mail şi data naşterii.

Îl declari decedat.Testat de mine". Planul este simplu. În cuvintele aceluiaşi iniţiator: „Pentru a face o dovadă, căutaţi pe Google «Certificat de deces», sau «Certificat de moarte». Şi cu puţin Photoshop, modificaţi numele acolo. Vă descurcaţi voi, că sunteţi isteţi". Ideea este privită cu circumspecţie de către ceilalţi utilizatori. Unii adoptă metoda relativistă („Dacă faci o astfel de chestie lui nea' Gheorghe sau vecinei piţipoance, nu cred că o să ai probleme. În schimb, dacă faci unei persoane publice..."), alţii sunt negativişti de-a dreptul („Pentru aşa ceva iei 5 ani, dacă judecătorul este binedispus"), alţii optimişti („Dacă o faci fără urme, bravo ţie!").

Cum să dovedeşti că eşti viu

Realitatea demonstrează însă că o astfel de metodă nu este deloc una fantezistă. În aprilie, anul acestea, presa britanică relata cazul unei mame ce continua să primească mesaje pe Facebook de la copilul ei decedat
într-un accident rutier.

„Eu nu sunt mort cu adevărat" şi „Mamă, nu sunt mort, doar am fugit, stau la computer" erau două dintre mesajele primite. Mai mult, femeia era invitată la o petrecere de ziua copilului ei.

Într-o bună zi, un alt utilizator, americanul Brett Millet, a fost extrem de surprins să constate că, încercând să-şi acceseze propria pagină, era trimis către profilul său „memorializat". Fără vreun motiv aparent, Facebook îl considera mort. Surpriza a fost şi mai mare în momentul în care, încercând să remedieze problema, Millet a fost trimis către o pagină special creată de Facebook pentru utilizatorii aflaţi în aceeaşi situaţie. Cu alte cuvinte, o pagină unde utilizatorul trebuie să dovedească faptul că este încă viu şi să-şi recâştige privilegiile virtuale. Deschiderea acestei pagini demonstrează că exemplele de mai sus nu sunt singulare. Determinarea exactă a morţii cuiva este o problemă pentru Facebook.

8.000 este numărul utilizatorilor de Facebook care mor în fiecare zi.

Facebook, în cifre

955  de milioane de utilizatori activi au fost raportaţi în iunie 2012.

400  de milioane de utilizatori Facebook îşi verifică în fiecare zi contul.

75%  dintre utilizatorii Facebook sunt din afara graniţelor SUA.

70  este numărul limbilor în care reţeaua este disponibilă, în prezent.

83% dintre femeile care au conturi pe Facebook se declară enervate de prietenii lor virtuali.

7 ore şi 46 de minute este timpul mediu petrecut lunar de un utilizator Facebook, logat în reţea.

48% dintre utilizatori au declarat că verifică prea des profilul fostului (fostei) iubit(e).

2 miliarde este numărul total al postărilor înregistrate zilnic pe Facebook, în timp ce numărul fotografiilor încărcate în fiecare zi este de 250 de milioane.

Citiţi şi: Moartea în era Facebook

Pruteanu scrie de pe lumea cealaltă

Cazuri similare au avut loc şi în România. Şi nu oricum, ci chiar legate de numele unor foste personalităţi ale culturii. Profilul de Facebook al criticului de film Viorica Bucur nu a fost închis nici astăzi, la mai bine de un an de la dispariţia acesteia. În lipsa unei solicitări din partea familiei sau a prietenilor, regretatul critic primeşte în continuare urări de ziua ei, care, puse în context, au un mesaj cel puţin sinistru: „Sănătate, baftă şi LA MULŢI (B)ANI!!!", îi scrie, în februarie anul acesta, un prieten virtual, neinformat probabil.

Situaţia absurdă persistă şi în zona blogurilor sau a site-urile oficiale. Un caz flagrant de acest fel are loc pe site-ul www.pruteanu.ro, deţinut anterior de George Pruteanu. Deşi a dispărut dintre noi în 27 martie 2008, Pruteanu pare să vorbească, zi de zi, de dincolo de ecranul calculatorului. Site-ul său este actualizat zilnic, iar textele sunt scrise la prezent, persoana întâi singular.

Şi mai ciudat, la secţiunea „Cum mă puteţi găsi", există o adresă de e-mail şi un număr de telefon. La respectivul post telefonic răspunde secretara de la biroul prorectorului Universităţii „Andrei Şaguna", din Constanţa. Îmbucurător, doamna respectivă ştie cine a fost George Pruteanu, ba ştie chiar şi că acesta a decedat în urmă cu mai bine de patru ani. Din păcate, se declară descumpănită la întrebarea dacă ştie cum a ajuns numărul respectiv la secţiunea de „Contact" a site-ului respectiv.

„Ce face Facebook este, în proporţie de 90%, PR pur şi atât"

Alexandru Negrea (foto) este Social Media Manager la Banca Comercială Română, autorul unuia dintre cele mai citite bloguri din România şi deţinătorul
site-ului de profil http://marketing20.ro/. Se recomandă ca fiind „cel mai relaxat şi calm om pe care l-ai cunoscut vreodată".

Negrea porneşte de la o convingere. Cea potrivit căreia „pe internet e dificil să stabileşti cu exactitate identitatea utilizatorului care foloseşte un anumit cont de pe o reţea socială şi trebuie să ne împăcăm cu ideea asta". Este adevărat că Facebook a anunţat că va cerceta şi, eventual, va închide conturile utilizatorilor declaraţi de prietenii lor din reţea ca fiind decedaţi, dar Alexandru Negrea consideră o astfel de declaraţie ca fiind „în proporţie de 90% PR pur şi atât". Măsurile serioase ar urma să apară abia peste vreo 50 de ani, dacă va mai exista Facebook, evident, în momentul în care se vor simţi şi vor fi vizibile cele câteva zeci de milioane de conturi ale unor persoane inexistente.

„Moştenitorii" te salvează

Până atunci, însă, există o serie de măsuri menite să preîntâmpinăm furtul de identitate virtuală. O astfel de iniţiativă are două rezolvări: cea tradiţională şi cea modernă. Prima e simplă.

Încredinţezi toate parolele unui prieten apropiat sau unei rude în care ai încredere. A doua metodă presupune apelarea la o serie de servicii (unele gratuite, altele cu plată), de tip seif online, care permit adăugarea de „moştenitori". „Unul dintre aceste servicii se numeşte SecureSafe (îl folosesc şi eu şi îl recomand). Practic, adaugi acolo toate parolele conturilor şi fişierele importante pentru tine. Dacă ţi se întâmplă ceva, «moştenitorii» vor putea accesa seiful pentru radierea conturilor", explică Alexandru Negrea. Există şi servicii care îşi validează anumiţi utilizatori telefonic (artişti, actori, vedete TV), dar o astfel de iniţiativă, aplicată la nivelul a câteva sute de milioane de oameni, e aproape imposibilă la acest moment.

Soluţia lui Negrea pentru problema Facebook legată de conturile persoanelor decedate este una simplă şi extrem de eficientă: „Dacă ar fi după mine, conturile care nu au niciun fel de activitate timp de 6-10 luni ar fi şterse automat, dar nu iau eu deciziile, deci nu se întâmplă aşa".

Adevărul este însă că Facebook nu va cunoaşte niciodată cu exactitate situaţia reală a unei persoane, lucru pe care bloggerul îl consideră „de înţeles". Până
una-alta, ar trebui să ne mulţumim cu deciziile pe care cele trei mari reţele de socializare, Facebook, Twitter, Google+, le iau în acest sens: solicitarea de acte oficiale în sensul decesului (certificat, declaraţie legalizată la notar etc). „Din acest punct de vedere, toate cele trei reţele menţionate sunt la fel de sigure", consideră Alexandru Negrea.

"În 50 de ani se vor simţi şi vor fi vizibile cele câteva zeci de milioane de conturi ale unor persoane inexistente.''
Alexandru Negrea Social Media Manager, BCR

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite