De ce unii oameni nu suportă să fie îmbrăţişaţi - explicaţiile cercetătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Frica“ de îmbrăţişări îşi are originea bine înrădăcinată în copilărie, spun psihologii. Aceştia mai susţin şi că stima de sine scăzută poate juca un rol important în apariţia acestui sindrom.

Dacă urâţi să fiţi îmbrăţişaţi, atunci puteţi considera că sunteţi în pericol oriunde v-aţi afla. Niciodată nu ştiţi când, întâlnind pe cineva, veţi fi surprins să-I vedeţi venind cu braţele deschise larg pentru o îmbrăţişare. Iar opţiunile pe care le aveţi sunt limitate. Puteţi să evitaţi cu greu gestul, să întindeţi rapid mâna pentru o strângere de mână sau să vă supuneţi îmbrăţişării nedorite, scrie Time.com.

Conform specialiştilor, frica de îmbrăţişări îşi are originea în copilărie

„Fie că iubim să fim îmbrăţişaţi sau urâm acest gest, comportamentul este adesea rezultatul experienţelor noastre din copilărie“, spune psihologul Suzanne Degges-White.

Un studiu recent a constatat că persoanele care au fost crescute de părinţi care iubeau să le îmbrăţişeze îşi vor păstra acest obicei şi în timpul vieţii de adult. Mai mult, studiul a concluzionat că „îmbrăţişarea este un element important în educaţia emoţională a copilului“.

Degges-White spune că, pentru adulţii care în copilărie nu au fost îmbrăţişaţi, acest gest poate fi unul care le produce un mare disconfort. Totuşi, specialistul a constatat şi cazuri când creşterea fără atingere fizică poate avea efectele opuse.

„Unii copii cărora le-a lipsit îmbrţişarea părintească simt o nevoie acută de atingeri şi dovezi de iubire“, spune Degges-White.

Lipsa îmbrăţişărilor în copilărie poate duce la un nerv vag subdezvoltat care poate scădea capacitatea oamenilor de a deveni intimi sau de a avea compasiune. De asemenea, poate duce şi la un sistem de oxitocină subdezvoltat, acest hormon fiind responsabil de crearea legăturilor între oameni.

Stima de sine şi problemele legate de corp pot, de asemenea, să joace un rol important în sindromul fricii de îmbrăţişare. „Persoanele care sunt mai deschise la atingerea fizică cu ceilalţi au de obicei niveluri mai înalte de încredere în sine“, explică Degges-White.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite