De ce mâncăm mai mult în sezonul rece. Explicaţia şi soluţiile nutriţionistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce mâncăm mai mult în sezonul rece
De ce mâncăm mai mult în sezonul rece

Nutriţionistul Gianluca Mech explică de ce avem tendinţa de a mânca mai mult pe timpul iernii şi ce soluţii există pentru această predispoziţie.

În sezonul rece avem tendinţa de a mânca mai mult decât o făceam vara, iar acest comportament este explicat de nutriţionistul Gianluca Mech, specialistul oferind şi soluţii pentru a sta departe de pericolul acumulării de kilograme:

1. Este frig

Când temperatura internă scade, corpul arde mai multe calorii pentru a combate frigul. Tendinţa omului în această situaţie este de a se îmbrăca mai gros, de a consuma băuturi fierbinţi şi de a se delecta cu alimente bogate în calorii.

SOLUŢIE: Pentru a vă încălzi fără a consuma prea multe calorii, încercaţi să beţi ceaiuri fierbinţi ori să mâncaţi supe de legume. Şi cafeaua funcţionează, deoarece cofeina stimulează în mod natural metabolismul şi încălzeşte corpul din interior spre exterior. Aveţi însă grijă la cantitatea de zahăr şi lapte pe care le adăugaţi în cafea, recomandă nutriţionistul Gianluca Mech.

2. Suntem mai puţin activi

Frigul ne face să evităm pe cât posibil ieşitul din casă. În plus, se întunecă foarte devreme. Asta ne face automat mai sedentari. Dacă pe timp de vară ne umpleam serile cu plimbări în aer liber, acum asta iese din discuţie din cauza temperaturilor scăzute. Cu cât suntem mai puţini activi, cu atât suntem mai predispuşi să ne umplem timpul... mâncând.

SOLUŢIE: Cel mai bine ar fi să avem o rutină de mişcare, fie că facem exerciţii acasă ori în sala de sport. Dacă însă preferăm să nu facem asta, există totuşi şi alte câteva metode de a ne umple timpul altfel decât mâncând. Înlocuiţi liftul cu mersul pe scări, spre exemplu. Sau, atunci când comandaţi mâncare de la restaurantul preferat, mergeţi să o ridicaţi în loc să o aşteptaţi acasă. A fi activ

înseamnă a avea o stare bună de sănătate atât mentală, cât şi fizică. Cât despre alimentele recomandate în această perioadă, orezul brun, ovăzul, orzul sau pâinea integrală ar trebui să înlocuiască carbohidraţii clasici.

3. Suntem deshidrataţi

Vă vine sau nu să credeţi, pe timp de iarnă transpirăm la fel de mult ca în alte anotimpuri. Din cauza căldurii caloriferelor şi a îmbrăcatului gros, transpirăm şi corpul se poate cu uşurinţă deshidrata. Răspunsul organismului la deshidratare este adesea confundat cu sentimentul de foame, de aici şi tendinţa de a mânca mai mult decât ar fi cazul.

SOLUŢIE: Cel mai bun mod de a evita deshidratarea este să beţi minimum opt căni de apă în fiecare zi. De asemenea, ceaiurile şi supele calde contribuie la aportul zilnic de lichide şi ar putea ajuta la reglarea temperaturii corpului”, explică nutriţionistul Gianluca Mech.

4. Suntem mult mai predispuşi la depresie

Se ştie că în sezonul rece, predispoziţia la depresie este mult mai mare decât în restul anului. Depresie ori pur şi simplu zile mai proaste în care mulţi dintre noi ne căutăm alinarea în mâncare. Mâncare bogată în calorii, bineînţeles.

SOLUŢIE: În loc să stai pe canapea şi să mânânci ciocolată după ciocolată, fă sport. Sportul ajută la eliberarea de endorfine, conoscute şi sub denumirea de hormonul fericirii. Ţine un jurnal alimentar în care să treci tot ceea ce mănânci. Asta ajută fiindcă, de foarte multe ori, nu realizăm cât de mult mâncăm sau ce alimente nocive mâncăm. Dacă le vedem însă negru pe alb, asta ne poate ajuta să facem nişte schimbări în bine”, adaugă specialistul.

5. Ştim că ne vom îngrăşa

Mulţi dintre noi intrăm în iarnă cu ideea preconcepută că oricum ne vom îngrăşa. Că aşa este normal să se întâmple în sezonul rece. Ce facem noi de fapt? Practic, ne setăm pentru eşec. Acest mod de gândire este nociv şi ajunge să dicteze ceea ce vom alege să mâncăm. Spre exemplu, atunci când ai o stare proastă, vei mânca ciocolată. Atunci când ai o stare bună însă, e mai probabil să alegi fructe. Prin urmare, o mentalitate pozitivă ne-ar putea ajuta să facem alegeri alimentare mai sănătoase.

SOLUŢIE: Setează-ţi mintea să gândească pozitiv. Acum că ştii câteva dintre motivele pentru care mâncăm de obicei mai mult iarna, încearcă să ieşi din rutină şi să faci alegeri mai sănătoase. Nu te gândi că e normal să te îngraşi iarna. Nu e deloc normal şi poţi evita lucrul ăsta dacă îţi propui să o faci. Automotivaţia este cheia!, declară nutriţionistul Gianluca Mech.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite