Cum te ajută imaginea de hipster la locul de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce se poate întâmpla dacă alegi să porţi o pereche de bascheţi roşii într-un cadru cât se poate de formal? Spre mirarea multora, rezultatul unui astfel de gest atrage după sine respectul şi încrederea celorlalţi în abilităţile şi profesionalismul nonconformismului, spun cercetătorii de la Harvard.

O lucrare de cercetare realizată la Universitatea Harvard a investigat felul în care oamenii reacţionează la comportamentul nonconformist. 

Rezultatele au demonstrat că o rochie ieşită din tipare purtată într-un context profesional, de exemplu, poate avea un impact pozitiv şi poate crea mai repede senzaţia de competenţă în ochii celorlalţi, prin simplul gest care scoate în evidenţă.

Rezultatele intrigante sunt expuse în lucrarea „The Red Sneakers Effect: Inferring Status and Competence from Signals of Nonconformity”, realizată de Francesca Gino, Anat Keinan şi Silvia Bellezza.

Unul dintre exemplele oferite în lucrare a avut loc la Harvard Business School, unde profesoara Francesca Gino a ţinut seminarii în „bascheţi roşii”, de tipul celor purtaţi de hipsteri, pentru a afla că directorii şcolii au fost convinşi, datorită acestei extravaganţe, că este un profesor senior ce trebuie păstrat, deci salariul a fost mărit. 

Faptul că era îndeajuns de importantă cât să-şi permită o asemenea declaraţie de stil, dar că a avut şi încrederea necesară a ridicat-o în ochii executivului.

Profesorii universitari care au purtat tricouri în loc de sacouri le-au dat studenţilor impresia că au standarde mai înalte decât ceilalţi, fiindu-le astfel premiat comportamentul nonconformist.

Studiul Harvard vine însă cu nişte condiţii. Cercetătorii nu sugerează că o apariţie mai neobişnuită vine cu o garanţie a unui câştig de reputaţie. În primul rând, observatorii trebuie să fie conştienţi că persoana respectivă încalcă regulile sau convenţiile, cum a fost cazul bascheţilor roşii.

În al doilea rând, trebuie să se simtă aerul intenţionat al deciziei de a ieşi din banalitate şi de a atrage atenţia şi să nu lase impresia de gest accidental. Gestul prin care o persoană alege să-şi exprime individualitatea ridică încrederea celorlalţi în puterea acestuia de decizie. 

Citeşte şi:

Hipsterii de pe Lipscani, vedete în „The New York Times”

Revoluţia hipsterilor în imagini

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite