Cum să trimiţi mesaje de Paşti fără să dai greş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De sărbători, numărul de SMS-uri scade direct proporţional cu înaintarea în vârstă. Dacă la adolescenţă "colecţia" de mesaje primite îţi consolidează statutul, filtrul maturităţii impune preţuirea calităţii, nu a cantităţii. Evitaţi urarea "Paşte fericit!", în limba română are o conotaţie nerecomandată, mult mai fericite ar fi variantele "Un Paşte fericit!" sau "Paşti fericit!"

Nu de alta dar, te-ai putea trezi cu un răspuns care numai încântare nu transmite: "Paşte fericit, dar nu pe iarba mea!"

Deşi comoditatea te îndeamnă să tastezi un mesaj, creat de tine sau preluat, pe care să-l distribui apoi întregii liste de contacte din telefon, nu lăsa lenea să te conducă. Un mesaj trimis în bloc nu-ţi aduce niciun beneficiu. E unul din cazurile în care fomula "intenţia contează" nu se aplică. E risipă de bani şi nu dă bine.

Deseori auzim "eu nu trimit mesaje de Paşte", sau urăsc SMS-urile de Paşti care încep cu „Fie ca lumina Învierii să vă călăuzească..." şi totuşi nu trece niciun an în care acestea să nu circule.

image

Nu e obligatoriu să fim cu toţii poeţi, nu e obligatoriu să fim nici măcar inspiraţi, dar dacă tot am decis să trimitem SMS-uri sau să răspundem la cele pe care le primim, corect e să fim cel puţin cinstiţi cu noi înşine şi să renunţam la cele de complezenţă. Un salut amical, un răspuns oficial, un zâmbet cald pentru un prieten, o glumă pentru cei care ştiu să aprecize umorul sau un telefon dat celor dragi ne pot face cu adevărat zilele de sărbătoare mai frumoase.

Mesajul potrivit, în mediul potrivit

Adaptează-ţi mesajul, reţelele de telefonie mobilă suporta 160 caractere/mesaj. Ce depăşeste această limită va fi împărţit în mai multe sms-uri. Un mesaj pe bucăţi nu mai are farmec, iar expeditorul plăteşte pentru fiecare mesaj în parte. Dacă totuşi vrei ca mesajul tău să fie mai consistent, atunci alege alte mijloce. Un mail sau o postare pe reţele de socializare pot fi varianta ideală, în plus nu te costă nimic.

image

"Lasă-te răstignit şi nu răstigni!
Lasă-te nedreptăţit şi nu nedreptăţi!
Lasă-te bârfit şi nu bârfi!
Fii blând şi nu fii zelos în rău...
Veseleşte-te cu cei ce se veselesc şi plângi cu cei ce plâng, căci acesta este semnul curăţiei.
Fii bolnav cu cei bolnavi.
Fii prieten cu toţi oamenii, dar fii singur în cugetul tău.
Fii partaş la pătimirea tuturor, dar cu trupul tău fii departe de toate.
Nu mustra pe cineva şi nu osândi nici chiar pe cei foarte răi în vieţuirea lor.
Întinde haina ta peste cel ce a greşit şi acoperă-l; şi dacă nu poţi lua asupra ta greşelile lui şi nu poţi primi şi cercetarea lui şi ruşinea în locul lui, rabdă-l măcar şi nu-l ruşina...
De nu te linisteşti cu inima, linisteşte-te măcar cu limba.
Şi dacă nu poţi pune rânduiala în gânduri, pune rânduială măcar în simţuri.
Şi de nu esti singur în cugetul tău, fii singur măcar cu trupul tău.
Şi de nu poţi lucra cu trupul tău în pază, întristează-te măcar în cugetul tău.
Şi de nu poţi sta la priveghere, privegheaza măcar şezând pe patul tău sau chiar întins pe el.
Şi de nu poţi posti până seara, posteşte măcar să nu te saturi.
De nu esti curat cu inima ta, fii măcar curat cu trupul tău.
De nu plângi in inima ta, îmbracă-ţi în jale măcar faţa ta.
De nu poţi milui, vorbeşte măcar cu cel ce are nevoie de ajutor.
De nu eşti făcător de pace, fii măcar iubitor de îmbunare.
De nu te poţi strădui, fă-te măcar în cuget netrândav.
De nu eşti tu biruitor asupra păcatului tău, măcar să nu te mândreşti faţă de cei vinovaţi.
De nu izbutesti să închizi gura celui ce bârfeşte pe cel de lângătine, măcar nu te fă partaş cu bârfitorul.
Mila să-ţi sporeasca în suflet până când vei simţi în inima ta aceeaşi milă pe care Dumnezeu o are faţă de lume !
Paşti fericit tuturor prietenilor dragi sufletului meu!" (mesaj primit)

image

Mesajele de Paşti şi modul cum sunt construite ele

Mi-am întrebat colegii care este "reţeta" pe care o aplică atunci când e vorba despre mesajele pe care le trimit de Paşti. Majoritatea pun accent pe respect atât faţă de sărbătoare, cât şi faţă de omul pe care îl "fericeşti" cu mesajul tău.

Nimeni nu îşi alege prietenii după mesajele de sărbători

"Nu trimit de sărbători mesaje pe telefon. Dacă vreau să-i urez ceva unei cunoştinţe, o sun. Mi se pare lipsit de respect să-i dau acelaşi mesaj şi unei amice care este pictoriţă şi unui amic fotbalist, şi unei rude. Cu atât mai lipsit de respect mi se pare să iei un şablon de pe net şi să îl trimiţi. Ok, am înţeles că nu toţi avem imaginaţie sau timp să compunem mesaje. Dar dacă persoana respectivă este cu adevărat importantă pentru tine, păi atunci ar trebui să o respecţi îndeajuns de mult încât să îi aloci 5 minute din timpul tău să te străduieşti să îi urezi ceva personal.

Dacă aş fi nevoit să dau un mesaj, totuşi, să luăm situaţia în care destinatarul e surd, eu m-aş gândi ce o defineşte pe respectiva persoană şi i-aş ura ceva legat de pasiunile ei. Una i-aş spune unui amic din copilărie, alta unei colege de facultate, cu totul altceva unui profesor, altele i-aş spune unei rude. Mie, de exemplu, cea mai frumoasă urare la ziua de naştere mi se pare "La Mulţi Ani!". Simplă, clasică, dar nemuritoare şi sinceră. Fără alte prostii care „dau bine".

Nimeni nu îşi alege prietenii după mesajele de sărbători. Dar te simţi flatat când mesajul ăla l-ai primit doar tu. Flatează-ţi prietenii. Fii sincer(ă). Nu copia".

image

Urările "predefinite" nu încălzesc

"De sărbători, prefer să fac o urare personală celor foarte apropiaţi, părinţilor şi prietenilor dragi. Nu mă dau în vânt după mesajele de Paşte. Nu le trimit doar ca să fie trimise. Detest mesajele de tipul: "Fie ca lumina Paştelui să-ţi aducă sănătate, bucurie şi noroc. Hristos a înviat!". Sunt impersonale şi îmi dau senzaţia de neglijenţă şi dezinteres din partea expeditorului, ca şi cum ar fi scris un mesaj şi apoi l-a trimis la un "grup" din agenda telefonului. Mai bine nu trimiţi dacă o faci doar din obligaţie, că aşa "se cuvine". În fond, urările "predefinite" nu încălzesc pe nimeni".

Răspund din politeţe

"Nu dau niciodată mesaje de sărbători din proprie initiaţivă, dar răspund din politeţe la cele pe care le primesc. Nu e vorba de rea-vointă, dar mi se pare că a ajuns un clişeu toată treaba cu mesajele".

Urăsc mesajele standard de Paşte

"Urăsc mesajele standard de Paşte şi nici nu mă gândesc să răspund la ele. În schimb, le apreciez pe cele personalizate şi răspund cu drag la ele".

image

Am grijă întotdeauna să nu trimit acelaşi mesaj

"Dacă sunt în pană de idei combin mai multe mesaje de pe internet în unul singur ca să simt că am contribuit şi eu cu ceva. Când nu am timp să caut pe net pur şi simplu retrimit unul dintre mesajele pe care le primesc. Am însă grijă întotdeauna să nu trimit acelaşi mesaj persoanei de la care l-am primit şi....să mă semnez cu numele meu. Persoanele apropiate obişnuiesc să le sun".

Criza, politica şi show-bizz în mesaje

Cum subiectele care ţin prima pagină reprezintă surse de inspiraţie, nu vor lipsi mesajele de Paşte asortate cu actualitatea. Pe lângă cele legate de criză şi politicieni, ne putem aştepta la compoziţii care să-l includă pe Vîntu, pe Iri şi Moni sau pe Pepe şi Querida.

În cazul în care reprezinţi o companie sau ai un post important în administraţie şi, în numele tău, sunt trimise mesaje de Paşte asigură-te că mesajul e scris corect din punct de vedere gramatical şi conţinutul este cel pe care doreşti să-l transmiţi.

Altfel, mesaje ca "Sfânta sărbătoare a naşterii Domnului Iisus ne aduce pe toţi aproape, în gânduri bune şi speranţă. Hristos a înviat!" (trimis bucureştenilor din Sectrorul 1) nu vor face decât să strice imaginea care s-ar fi dorit consolidată.

image

Mesaj de criză: "P.F !" (mesaj de pe net)

„Iepuraşul nu mai vine, că nu prea se simte bine!" (mesaj de pe net)

La fel de haioase, sunt mesajele versificate. Atenţie mare ca atunci când le trimiţi să nu uiţi nici ce vârstă ai tu, nici ce vârstă are destinatarul.

„Iepuraşul mustăcios e de Paşte norocos, nu-ţi lasă cadou în ghete, are el alte secrete: pasca, oul înroşit, cozonac, mielul fript şi un Paşte fericit!" (mesaj de pe net)

Lasă şi tu mai jos un model de urare care poate să-i inspire pe cei care vor să trimită un mesaj!

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite