Cum alegem produsele cu factor de protecţie solară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cremele de plajă trebuie să aibă spectru larg de acţiune, iar produsele se aleg în funcţie de fototipul pielii. Mai ales persoanele cu piele deschisă la culoare ar trebui să folosească zilnic produse cu efect fotoprotector şi nu doar atunci când merg la plajă, spun specialiştii.

Primul lucru pe care trebuie să-l facem atunci când cumpărăm un produs cu factor de protecţie solară (FPS) este să ne asigurăm că pe etichetă este specificat faptul că are un spectru larg de acţiune, deoarece acest lucru înseamnă că ne protejează pielea atât împotriva radiaţiilor ultraviolete de tip A (UVA), cât şi împotriva celor de tip B (UVB). Potrivit specialiştilor, un alt lucru de care trebuie să ţinem cont este faptul că tipul de produs (loţiune, spray, ulei, cremă sau stick) trebuie ales în funcţie de fototipul fiecăruia, adică de culoarea pielii, a părului şi a ochilor, dar şi în funcţie de gradul de protecţie conferit de preparat.

„Practic, cu cât pielea este mai deschisă la culoare, cu atât gradul de protecţie UVA şi UVB trebuie să fie mai mare. În ceea ce priveşte tipul de produs, pentru pielea uscată se recomandă loţiune, iar persoanele cu ten gras, acneic trebuie să folosească creme speciale. În plus, persoanele cu alergii la diverse produse de îngrijire ale pielii trebuie să aleagă creme de fotoprotecţie care să nu conţină acid paraaminobenzoic sau parfum, aceste substanţe fiind adesea implicate în producerea reacţiilor alergice", spune medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Trebuie folosite zilnic

În zilele însorite, suntem expuşi la acţiunea razelor ultraviolete în majoritatea timpului, nu doar atunci când mergem la plajă. De aceea, specialiştii spun că produsele cu factor de protecţie solară ar trebui folosite zilnic. Astfel, mai ales persoanele predispuse către arsuri solare, adică cele cu pielea deschisă la culoare, ar trebui să aplice zilnic, cu 20 de minute înainte de a ieşi din casă, o cremă cu FPS ridicat (50+). Medicul Oana Clătici spune că şi cantitatea de cremă aplicată este esenţială, deoarece, dacă întindem puţină loţiune pe o suprafaţă mare de corp, nivelul de protecţie scade.

La plajă, FPS descrescător

Atunci când merg la plajă, mai ales persoanele cu fototip 1 şi 2 (păr roşcat sau blond şi piele albă, ochi verzi ori albaştri), cele cu piele sensibilă şi copiii ar trebui să aplice în primele zile o loţiune de plajă cu SPF 50 +. Apoi, după câteva zile, se poate aplica o cremă cu SPF 30 sau 20.

„La plajă se utilizează doar cremă de fotoprotecţie. Aceasta nu trebuie combinată cu produsele de machiaj, deoarece, mai ales fondul de ten şi pudra, cresc posibilitatea de apariţie a acneei şi scad efectul fotoprotector al cremei", precizează mediul Oana Clătici.

Specialiştii atrag atenţia şi asupra faptului că persoanele cu multe aluniţe ar trebui să evite expunerea la soare, mai ales în condiţiile în care în ultima vreme ne confruntăm cu o creştere alarmantă a numărului de cazuri de cancer de piele. Astfel, aceste persoane ar trebui să consulte medicul dacă observă că aspectul unora dintre aluniţe s-a modificat. În plus, dacă doresc neapărat să meargă la plajă, ele trebuie să folosească întotdeauna creme cu FPS 50+. După baie, crema trebuie aplicată din nou. Ca îmbrăcăminte este indicată o cămaşă dintr-un material natural precum inul sau bumbacul şi trebuie evitat, pe cât posibil, soarele direct.

Atenţie mărită în cazul copiilor

Potrivit medicului Oana Clătici, expunerea frecventă la soare în copilărie este asociată cu o creştere a riscului de a dezvolta cancer de piele la maturitate. Pentru a reduce acest risc, produsele pentru copii trebuie să aibă FPS 50+. În plus, la mare sau la piscină trebuie aplicate creme cu factor de protecţie rezistent la apă. Crema trebuie aplicată cu 30 de minute înainte de plajă, după care se aplică din două în două ore sau mai des dacă copilul transpiră. Toată pielea neacoperită trebuie protejată, inclusiv faţa, urechile şi degetele de la picioare.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite