„Zilele Matei Vişniec“, în şapte oraşe din Bucovina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dramaturgul Matei Vişniec (60 de ani).    Foto: Eduard Enea
Dramaturgul Matei Vişniec (60 de ani).    Foto: Eduard Enea

Între 8 şi 15 mai, se desfăşoară cea de-a patra ediţie a evenimntului „Zilele Matei Vişniec“ la Rădăuţi, Suceava, Piatra Neamţ, Gura Humorului, Vatra Dornei, Bistriţa şi Horodnicu de Sus. Cu acest prilej, se vor juca şapte spectacole de teatru de Anton Cehov, Eugen Ionesco şi Matei Vişniec, în prezenţa dramaturgului bucovinean.

Matei Vişniec va fi prezent la evenimentul care va avea loc în perioada 8-15 mai. Printre invitaţii de onoare se numără Ion Caramitru, Attila Vizauer, Petre Răileanu, Jerome Carassou şi Dragoş Pătraşcu. Pentru că anul acesta se împlineşte un veac de la debutul fenomenului Dada, tema festivalului este „O sută de ani de Dada“.

Din programul „Zilelor Matei Vişniec“ vor face parte şapte spectacole de teatru de Anton Cehov, Eugen Ionesco şi Matei Vişniec; un recital din lirica eminesciană, lansări de carte, conferinţe, colocvii despre fenomenul Dada, dezbateri despre teatrul radiofonic şi readucerea acestuia în atenţia publicului, precum şi ateliere de teatru pentru elevi.

Scriitorul Matei Vişniec, născut pe 29 ianuarie 1956, la Rădăuţi, a debutat în anii 1980 ca poet, apoi ca dramaturg. A studiat istoria şi filosofia, la Universitatea din Bucureşti, şi a fost membru fondator al Cenaclului de Luni, coordonat de Nicolae Manolescu.

A scris cinci romane, tot atâtea volume de poezie, dar şi numeroase piese de teatru. În Franţa, unde lucrează din 1990 ca jurnalist la Radio France Internationale, a fost distins cu premii la Festivalul de la Avignon, iar, în 2009, a obţinut Premiul European pentru întreaga activitate din partea Societăţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici.

Accesul la spectacole este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite