„WaterLear”, o expoziţie de fotografie specială la TNB: actorii fac fapte bune jucând în „ploaie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi seara, la Teatrul Naţional din Bucureşti a fost vernisată expoziţia de fotografie „WaterLear”, semnată Florin Ghioca, fotograful oficial al TNB. Au fost prezentate publicului 20 de portrete spectaculoase ale actorilor care joacă în „Regele Lear”, regizat de David Doiashvili.

La eveniment au participat numeroşi spectatori (care au vizionat ulterior spectacolul care îl are ca protagonist pe Mihai Constantin), actori, muzicieni şi oameni de cultură, iar amfitrionul acestui vernisaj a fost Ion Caramitru, managerul Teatrului Naţional din Bucureşti.

„Avem în această seară o expoziţie de fotografie artistică în care veţi putea vedea personajele acestui spectacol, realizate în timpul repetiţiilor de Florin Ghioca, fotograful Teatrului Naţional. El nu este la prima „abatere”, ca să spunem aşa, a mai făcut asemenea expoziţii, este un om obsedat de teatru şi noi astfel de oameni căutăm”, a declarat cu prilejul vernisajului directorul TNB, Ion Caramitru (foto jos).

Caramitru expozitie TNB Foto Cristi Nistor

Ion Caramitru a deschis vernisajul expoziţiei „WaterLear”

La rândul său, regizorul georgian David Doiashvili, care se află într-o dublă colaborare cu TNB, după „Regele Lear” şi „Livada de vişini”, a precizat:

„Un fotograf bun este acel fotograf care nu ne aminteşte ce a fost şi cum a fost, ci cu adevărat bun este acel fotograf care surprinde cu exactitate clipa. Şi eu cred că aşa este prietenul nostru, Florin Ghioca, îl felicit pentru această expoziţie şi trebuie să-i mulţumesc şi că ne aduce aminte de ce a fost şi pentru că a surprins clipa cu exactitate”, a declarat regizorul David Doiashvili.

Primele portrete s-au vândut chiar în cadrul vernisajului, iar fotograful Florin Ghioca a ţinut să le mulţumească celor care au făcut posibilă expoziţia, începând cu actorii şi regizorul spectacolului „Regele Lear”: „Imaginile acestea incredibile surprind actori foarte expresivi, alături de care a fost o adevărată plăcere să lucrez. Cred că spectacolul realizat remarcabil de David Doiashvili este unul dintre cele mai bune din ultimii ani din teatrul românesc şi cu siguranţă unul dintre cele mai spectaculoase din punct de vedere vizual. Mi-aş dori ca într-o zi să existe şi un album dedicat acestui spectacol, nu numai o serie de expoziţii”, a precizat fotograful TNB, Florin Ghioca.

Acesta a mai declarat că următorul său proiect fotografic îi este dedicat marelui actor Victor Rebengiuc, căruia intenţionează să îi ofere o expoziţie drept cadou simbolic la aniversarea din februarie 2020, vernisată de asemenea la Teatrul Naţional din Bucureşti.

David Doiashvili vernisaj TNB

Regizorul David Doiashvili şi fotograful TNB, Florin Ghioca, la vernisajul „WaterLear”  Foto: C. Nistor

Până atunci însă, publicul care va veni la Sala Mare a TNB în perioada următoare, va avea posibilitatea de a achiziţiona fotografiile expuse în foaier, care sunt de altfel semnate de actorii protagonişti în spectacolul „Regele Lear”. Sumele strânse în urma vânzării imaginilor vor fi folosite în scop caritabil, pentru a construi primul leagăn mobil dedicat persoanelor cu dizabilităţi!

„Am aflat că nu există aşa ceva în România şi văzând bucuria copiilor care s-au dat într-un asemenea leagăn în alte ţări am decis să construim şi noi un prim leagăn de acest fel, în care persoanele cu dizabilităţi să se poată sui în voie. Sperăm ca pe viitor să existe asemenea leagăne în toate oraşele ţării”, a mai precizat fotograful şi jurnalistul Florin Ghioca.

Printre actorii care au „intrat la apă” în expoziţia „WaterLear” se numără Marius Manole, Mihai Constantin, Crina Semciuc, Monica Davidescu, Raluca Aprodu, Istvan Teglas, Ioan Andrei Ionescu, Alexandra Sălceanu şi Tudor Istodor. Fotografiile au fost realizate cu prilejul unei filmări pe care actorii au făcut-o într-un bazin cu apă, pentru spectacol.

expozitie de fotografie la TNB

De numele lui Florin Ghioca se leagă şi alte expoziţii importante de fotografie de teatru, printre care „L’Om DaDa – making of”, vernisată la celebrul centru al dansului Sadler’s Wells din Londra, „Teatru pe-un butoi cu pulbere”, prezentată în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru NETA, sau „Act Angry”, care a avut două vernisaje, unul în cadrul „Winter Festival” de la Sarajevo, celălalt la Festivalul Internaţional de Arte Vizuale VSLO.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite