Vlad Alexandrescu, ex-ministru al Culturii, despre concursul de la Muzeul Ţăranului: „Este o gravă eroare"

0
0
Vlad Alexandrescu, fost ministrul al culturii    FOTO: Eduard Enea
Vlad Alexandrescu, fost ministrul al culturii    FOTO: Eduard Enea

Vlad Alexandrescu este ministrul în mandatul căruia a fost organizat concursul pentru conducerea muzeului, câştigat de antropologul Vintilă Mihăilescu. Concursul a fost ulterior anulat de Ministerul Culturii, pentru că arhitectul Şerban Sturdza nu ar fi avut expertiză în instituţii muzeale. Vlad Alexandrescu a fost înlocuit cu Corina Şuteu, la conducerea ministerului culturii.

"Arhitectul Şerban Sturdza este una dintre cele mai calificate persoane să facă parte din comisia de concurs pentru postul de director general (manager) al Muzeului Naţional al Ţăranului Român. Preşedinte al Ordinului Arhitecţilor, filiala Bucureşti, director executiv al Fundaţiei "Pro Patrimonio", membru corespondent al Academiei Române, Şerban Sturdza este un eminent specialist în arhitectura tradiţională românească. Excelent cunoscător al arhitecturii ţărăneşti (conduce, de pildă, lucrările de restaurare la casa lui George Enescu de la Mihăileni), a organizat şi desfăşurat, cu rezultate excepţionale, o vastă campanie de restaurare a bisericilor de lemn din Oltenia. A realizat o mulţime de proiecte arhitecturale, restaurarea unor clădiri de patrimoniu, precum şi proiecte mai vaste de salvgardare a habitatelor tradiţionale cu patrimoniul arhitectural şi formele sociale aferente (inclusiv obiecte de mobilier ţărănesc). Cum declara el însuşi într-un interviu recent, evocând formaţia lui intelectuală: "a mai existat un lucru care m-a determinat în mare măsură să fac această alegere: vacanţele de vară, în care făceam plimbări în sate şi, ca toată lumea, colecţionam ceramică populară şi obiecte făcute de ţărani. Acest obicei m-a apropiat de societatea rurală şi arhitectura vernaculară într-o manieră suficient de mare ca să mă determine după aceea, în perioada facultăţii, să-mi petrec cel puţin două luni din an mergând din sat în sat, făcând releveu şi fotografie. Interesul pentru arhitectură s-a născut de la sine", a scris Vlad Alexandrescu, fost ministru al culturii, pe Facebook.

Trebuie ţinut cont că domeniul de activitate al Muzeului Ţăranului Român este, prin excelenţă, unul interdisciplinar, care se înscrie în familia europeană a muzeelor de arte şi tradiţii populare. Astfel, arhitectura caselor ţărăneşti, cea a bisericilor săteşti, istoria meşteşugurilor fac parte în chip evident din obiectul de activitate al Muzeului Ţăranului Român şi constituie o activitate de o viaţă a arhitectului Şerban Studza.

Consider că opinia comisiei de contestaţii a Ministerului Culturii, potrivit căreia Şerban Sturdza "nu este specialist în domeniul de activitate al instituţiei muzeale în cauză", este o gravă eroare, a scris Vlad Alexandrescu pe contul său de Facebook.

Antropologul Vintilă Mihăilescu, care a câştigat concursul pentru conducerea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, concurs ulterior anulat de Ministerul Culturii, a declarat, pentru agenţia de presă News.ro, că a cerut să vadă contestaţia pe baza căreia procedura de selecţie a fost invalidată.

Cercetători ai instituţiei i-au trimis un memoriu Corinei Şuteu privind fosta conducere, în vreme ce fostul ministru al Culturii a condamnat anularea concursului.
Antropologul Vintilă Mihăilescu a precizat pentru News.ro că se va înscrie la un viitor concurs pentru şefia Muzeului Naţional al Ţăranului Român, dar că, deocamdată, nu ştie să se fi anunţat o nouă procedură de selecţie. Mai mult, acesta nu ştie, la câteva zile de la anularea concursului, ce anume a fost contestat şi pe ce temei, motiv pentru care a solicitat să vadă contestaţia depusă de contracandidatul său, directorul interimar al muzeului, Virgil Niţulescu.

Concursul pentru conducerea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, câştigat de antropologul Vintilă Mihăilescu, aşa cum, de altfel, anunţase şi fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, în scrisoarea adresată GDS, va fi reluat, în urma admiterii unei părţi a contestaţiei depuse de celălalt candidat,  Virgil Niţulescu. Ministerul Culturii nu a comunicat motivul precis pentru care concursul a fost anulat, în pofida solicitării făcute de agenţia News.ro. Singura certitudine este că a fost constatat un ”viciu de procedură”.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite