Ministerul Culturii a anulat concursul câştigat de Vintilă Mihăilescu la Muzeul Ţăranului, pentru că Şerban Sturdza nu ar fi îndeplinit condiţiile pentru comisie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vintila Mihăilescu FOTO Eduard Enea
Vintila Mihăilescu FOTO Eduard Enea

Ministerul Culturii a decis anularea concursului câştigat de antropologul Vintilă Mihăilescu la Muzeul Ţăranului Român, întrucat arhitectul Şerban Strudza, membru al comisiei, nu ar îndeplini condiţiile cerute de lege.

”În limita mandatului încredinţat, analizând argumentele prezentate în contestaţie, precum şi dispoziţiile legale incidente în speţă, Comisia de soluţionare a contestaţiilor, constituită prin ordin al ministrului Culturii a admis în parte contestaţia formulată de domnul Virgil Ştefan Niţulescu, candidat la concursul de proiecte de management pentru Muzeul Naţional al Ţăranului Român, înregistrată la Ministerul Culturii sub nr. 412/C.S.M.C./2016, reţinând faptul că domnul arhitect Şerban Sturdza, membru în Comisia de concurs constituită prin

O.M.C. nr. 2224/31.03.2016, nu îndeplineşte condiţia prevăzută de art. 16  alin. (2) teza finală din O.U.G. nr. 189/2008 privind managementul
instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv nu este specialist în domeniul de activitate al
instituţiei muzeale în cauză”, se afirmă în răspunsul oficial al Ministerului Culturii, pentru News.ro.

Antropologul Vintilă Mihăilescu, care a câştigat concursul pentru conducerea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, concurs ulterior anulat de Ministerul Culturii, a declarat, pentru agenţia de presă News.ro, că a cerut să vadă contestaţia pe baza căreia procedura de selecţie a fost invalidată. Cercetători ai instituţiei i-au trimis un memoriu Corinei Şuteu privind fosta conducere, în vreme ce fostul ministru al Culturii a condamnat anularea concursului.

Antropologul Vintilă Mihăilescu a precizat pentru News.ro că se va înscrie la un viitor concurs pentru şefia Muzeului Naţional al Ţăranului Român, dar că, deocamdată, nu ştie să se fi anunţat o nouă procedură de selecţie. Mai mult, acesta nu ştie, la câteva zile de la anularea concursului, ce anume a fost contestat şi pe ce temei, motiv pentru care a solicitat să vadă contestaţia depusă de contracandidatul său, directorul interimar al muzeului, Virgil Niţulescu.

Concursul pentru conducerea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, câştigat de antropologul Vintilă Mihăilescu, aşa cum, de altfel, anunţase şi fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, în scrisoarea adresată GDS, va fi reluat, în urma admiterii unei părţi a contestaţiei depuse de celălalt candidat,  Virgil Niţulescu. Ministerul Culturii nu a comunicat motivul precis pentru care concursul a fost anulat, în pofida solicitării făcute de agenţia News.ro. Singura certitudine este că a fost constatat un ”viciu de procedură”.

Potrivit Ministerului Culturii, Virgil Ştefan Niţulescu a contestat modul de respectare a procedurii privind organizarea şi desfăşurarea concursului, în conformitate cu prevederile art. 20, alin. (1) din OUG nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură.

”În urma analizării şi soluţionării contestaţiei, comisia de soluţionare a contestaţiilor a admis în parte contestaţia înregistrată la Ministerul Culturii cu nr. 412/2016. Urmare admiterii în parte a contestaţiei depusă de candidatul Virgil Ştefan Niţulescu, Ministerul Culturii va relua procedura de organizare a concursului de proiecte de management organizat pentru ocuparea postului de manager al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, în condiţiile legii”, este argumentat în anunţul publicat pe site-ul Ministerului Culturii.

Despre Muzeul Ţăranului Român, Vlad Alexandrescu a spus, în scrisoarea adresată membrilor Grupului pentru Dialog Social (GDS), după demiterea sa, că Virgil Niţulescu, ”actualmente inculpat într-un dosar penal instrumentat de DNA în legătură cu acordarea avizului de declasare pentru anexele Palatului Sutu din Bucuresti, pe vremea când era secretar general în Ministerul Culturii”, a pierdut concursul pentru un nou mandat, în faţa antropologului Vintilă Mihăilescu.

Foştii directori ai Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), Virgil Niţulescu şi Vintilă Mihăilescu, au susţinut interviul pentru obţinerea unui mandat la conducerea instituţiei muzeale, după ce proiectele lor de management au fost notate cu 7,06, respectiv 7,43.

Câţiva cercetători şi directori în cadrul Muzeului Naţional al Ţăranului Român i-au solicitat, vineri,  ministrului Culturii constituirea unei comisii ministeriale pentru a analiza neregulile şi derapajele din instituţie, în mandatul lui Virgil Niţulescu şi nominalizarea unui interimar care să asigure buna desfăşurare a activităţii instituţiei.

De asemenea, semnatarii  au reamintit că, în urma controlului Curţii de Conturi a României pentru perioada 2013 -2015, a rezultat un raport care arată deficienţe în manageriatul MNŢR (dl.Virgil Stefan Nitulescu a fost eliberat din functia de manager in data de 17.03.2015, urmare a evaluarii activităţii pe 2013): ”Solicităm pe această cale constituirea unei comisii ministeriale pentru un control al situaţiilor. În plus, având în vedere actualul context al şantierului de consolidare şi restaurare, activitate care presupune o coordonare asigurată de o persoană care are capacitatea de a colabora cu întregul colectiv al muzeului, vă solicităm nominalizarea în funcţia de manager interimar unei persoane care să poată garanta buna desfăşurare a activităţilor MNŢR în condiţii de respectare a atribuţiilor celor două organisme interne şi a cadrului legal si profesional”.

Fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a criticat, vineri, anularea concursului pentru conducerea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, câştigat de antropologul Vintilă Mihăilescu, în urma unor probe, proiect de management şi interviu, notate de un juriu din care au făcut parte şi Şerban Sturdza şi Sorin Alexandrescu. Alexandrescu a taxat gestul Ministerului Culturii drept unul ”revoltător”.

”Este revoltător că a fost anulat concursul pentru postul de director general al Muzeului Naţional al Ţăranului Român în urma unei contestaţii formulate de candidatul pierzător. Comisia de concurs, alcătuită din eminenţi specialişti, Şerban Sturdza, Zoltán Rostás, Sorin Alexandrescu, îl dăduse câştigător pe Vintilă Mihăilescu, în prezent şeful şcolii româneşti de de antropologie. Un memoriu al unor angajaţi din Muzeu n-a întârziat să apară”, a scris Vlad Alexandrescu, vineri seară, pe contul de Facebook

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite