VIDEO „Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau, premiul pentru cel mai bun documentar la Zurich

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „Toto şi surorile lui”, regizat de cineastul de origine română Alexander Nanau, a câştigat sâmbătă seară trofeul Golden Eye decernat în secţiunea dedicată celor mai bune documentare internaţionale, la cea de-a 10-a ediţie a Festivalului de Film de la Zurich.

Trofeele Golden Eye atribuite filmelor câştigătoare din cele două secţiuni principale ale festivalului elveţian sunt însoţite şi de un cec în valoare de 25.000 de franci elveţieni. De asemenea, producătorii celor două filme câştigătoare primesc un cec de 100.000 de franci elveţieni pentru a-şi promova peliculele în cinematografele din această ţară.

În secţiunea "cel mai bun lungmetraj internaţional" s-a impus pelicula "Una noche sin luna", regizată de cineastul uruguayan German Tejeira.

Juriul secţiunii "cel mai bun documentar internaţional", în care a concurat pelicula "Toto şi surorile lui", a fost prezidat de producătorul american Steve James. Acest juriu a fost completat de directorul de imagine american Greg Gorman, regizoarea indiană Nishtha Jain şi regizorul britanic Nick Broomfield.

Documentarul "Toto şi surorile lui", regizat de Alexandru Nanau, un cineast premiat cu Emmy, prezintă o extraordinară poveste de dragoste a unei familii. Totonel, în vârstă de 10 ani, şi surorile lui trăiesc într-o zonă foarte săracă şi aşteaptă ca mama lor să se întoarcă acasă din închisoare.

Alexander Nanau s-a născut în România şi a trăit în Germania o lungă perioadă de timp. Este absolvent al Academiei de Film şi Televiziune din Berlin. A lucrat, în principal ca regizor secund, la mai multe producţii de televiziune şi filme, printre care "Taking Sides", în regia lui Istvan Szabo (2001). Din 2002 până în 2006, el a lucrat cu Petert Zadek la mai multe producţii teatrale puse în scenă în Europa. Producţia sa "Peer Gynt", în regia lui Peter Zadek, a fost proiectată la festivaluri de film din Germania şi Franţa.

În 2010, documentarul "Lumea văzută de Ion B.", produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, a fost premiat la categoria "Arts Programming", la cea de-a 38-a ediţie a premiilor Emmy. De asemenea, "Lumea văzută de Ion B." a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar în 2010.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri