VIDEO Regizorul Nicolae Mărgineanu deschide "Poarta Albă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Nicolae Mărgineanu a reprodus lumea lagărului de muncă forţată de la Poarta Albă
Regizorul Nicolae Mărgineanu a reprodus lumea lagărului de muncă forţată de la Poarta Albă

Cel mai recent lungmetraj de ficţiune semnat de regizorul Nicolae Mărgineanu, "Poarta Albă", va avea premiera în cinematografele româneşti, pe 17 octombrie.

La eveniment vor participa, pe lângă regizorul Nicolae Mărgineanu, actorii Cristian Bota, Sergiu Bucur, Bogdan Nechifor, Marius Turdeanu, Mihai Bica, Tudor Smoleanu, Radu Banzaru, Constantin Cojocaru, Virgil Aioanei, Ion Besoiu, Eugen Cristian Motriuc, Maria Ploae şi Oana Mărgineanu.

"Poarta Albă" este un film inspirat din fapte reale şi porneşte de la descoperirea din anul 2007, făcută de un student la teologie, care observă pe fresca bisericii Sfântul Elefterie din Bucureşti că Pruncul Iisus, ţinut în braţe de Maica Domnului, este îmbrăcat în zeghe de puşcăriaş. Ştirea ar fi trecut neobservată dacă nu s-ar fi aflat că fresca fusese pictată în urmă cu 50 de ani chiar de părintele Arsenie Boca, fost deţinut la Poarta Albă şi în permanenţă supravegheat atent de Securitate. Părintele era considerat încă de pe atunci sfântul Ardealului.

"Poarta Albă" este un film dramatic ce îşi propune să fie un testimonial al unor vremuri dure, nu foarte îndepărtate, urmărind viaţa a doi studenţi care, odată ajunşi în lagărul morţii ca deportaţi politici, îşi dau seama că munca forţată la Canal nu are scopul construirii unei căi de transport între Dunăre şi Marea Neagră, ci crearea unui loc al suferinţei organizate, unde cei indezirabili regimului comunist trebuie exterminaţi.

În acest an, regizorul Nicolae Mărgineanu a primit premiul pentru întreaga activitate la cea de-a opta ediţie a Galei Gopo.

Născut în anul 1938, la Cluj, Nicolae Mărgineanu a absolvit cursurile Institutului de Teatru şi Cinematografie "I. L.Caragiale", în 1968, secţia Imagine film. După o bogată activitate ca operator de film, din 1978 s-a dedicat regiei, devenind unul dintre regizorii de referinţă ai filmului românesc. Din 1990 a devenit şi producător de film. De-a lungul timpului, a semnat imaginea pentru opt lungmetraje.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite