VIDEO Teatrul Balşoi din Moscova, în direct la cinematograf

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din spectacolul „Baiadera“
Imagine din spectacolul „Baiadera“

Spectacolul de balet „Baiadera“ („La Bayadère“), al Teatrului Balşoi, va fi transmis în direct, pe 27 ianuarie, de la ora 17.00, la Grand Cinema Digiplex din Capitală.

La Bayadère este un balet în 3 acte şi 7 scene, în coregrafia renumitului Marius Petipa, pe textul lui Sergei Khudekov. Marius Petipa este considerat a fi cel mai important maestru şi coregraf din istoria baletului. Aflat în funcţia de Premier Maître de Ballet la Teatrul Imperial din St. Petersburg pentru mulţi ani, Petipa a creat peste 50 de spectacole de balet. Cele mai multe din coregrafiile sale sunt pietre de temelie ale baletului clasic.

Producţia grandioasă la care a lucrat Petipa pentru La Bayadère a fost pusă în scenă pentru prima dată în 1877, la Teatrul Imperial Bolshoi Kamenny din St.Petersburg. Etimologic, Bayadere vine de la verbul portughez ballar (a dansa) şi evocă personajul feminin central, o dansatoare de templu.

Influenţat de Aida lui Verdi, Petipa şi-a dorit la rândul său un loc exotic pentru acest spectacol. S-a oprit în India, pe care o portretizează în mod misterios şi unde plasează imposibila poveste de iubire dintre dansatoarea de templu Nikiya şi tânărul războinic Solor.

După moartea Nikiyei, provocată de intrigile create în jurul acestei poveşti de dragoste, acţiunea spectacolului se mută în Regatul Umbrelor, unde Solor visează că se reuneşte cu iubita lui. Considerată a fi un “act alb”, scena oferă un prim exemplu de balet abstract, fiind, totodata, cea mai cunoscută şi preluată scena din istoria baletului. Grand Cinema Digiplex vă invită să urmăriţi în direct acest excepţional spectacol de muzică şi dans.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite