VIDEO Regizorul de film George Cornea a încetat din viaţă la 86 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul de film, scenaristul şi directorul de imagine George Cornea, cunoscut pentru lungmetraje precum "Patima" (1975) sau "Căruţa cu mere", a încetat din viaţă la vârsta de 86 de ani.

Născut la 26 martie 1931, în Bucureşti, George Cornea a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în anul 1955. A regizat pelicule precum ''Patima'' sau ''Căruţa cu mere''. A obţinut mai multe premii: premii UNIATEC pentru imagine la Barcelona, pentru ''Dragoste la zero grade''; la Milano pentru ''Neamul Şoimăreştilor'' (1965) şi la Moscova pentru ''Mihai Viteazul'' (1971). 

A obţinut două premii ale Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN): Premiul pentru imagine (1971) - pentru filmele ''Mihai Viteazul'' şi ''Asediul", precum şi o Diplomă de onoare (1987), pentru filmul "Vulcanul stins".

George Cornea a rămas fidel multor cineaşti cu care a colaborat de-a lungul carierei: Manole Marcus, Geo Saizescu, Mircea Drăgan, Sergiu Nicolaescu. Ca regizor, George Cornea s-a afirmat cu numeroase titluri, din 1975, cu debutul la "Patima", continuând cu "Am fost şaisprezece" (1980), până în 1993 - "Doi haiduci şi o crâşmăriţă", al căror comun atribut este diversitatea stilistică acordată pe o largă paletă tematică.

În 2005 a publicat volumul "Lumina în arta filmului", o carte dedicată nu numai celor care lucrează în lumea cinematografiei, ci şi fanilor filmului în general. Cele cinci mari capitole ale volumului său sunt dedicate unor teme precum: "Influenţa luminii naturale în creaţia maeştrilor picturii româneşti şi universului", "Atmosfera în film", "Modalităţi de concepere a atmosferei de interior cu utilizarea luminii artificiale", "Elementele de tehnică a iluminării pentru obţinerea efectelor expresive de zi şi de noapte" si "Expresivitatea luminii în relaţia cu decorul, cu costumele şi machiajul".

Regizorul George Cornea va fi înmormântat marţi la Cimitirul Luteran din Capitală.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite