VIDEO Regizorul Dan Puican, o viaţă dedicată teatrului radiofonic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Dan Puican şi autoarea biografiei sale, Annie Muscă FOTO Eduard Enea
Regizorul Dan Puican şi autoarea biografiei sale, Annie Muscă FOTO Eduard Enea

La standul Editurii Adevărul a fost lansată, vineri seară, lucrarea biografică „Dan Puican – teatrul este viaţa mea“, a lui Annie Muscă, care aminteşte despre munca de peste 50 de ani a regizorului de teatru radiofonic Dan Puican, în prezenţa autoarei şi a jurnalistului Costin Tuchilă.

De-a lungul carierei, Dan Puican (80 de ani) a colaborat cu numeroşi şi importanţi actori ai scenei româneşti: Radu Beligan, Tamara Buciuceanu-Botez, George Mihăiţă, Stela Popescu, Mircea Albulesc, Octavian Cotescu sunt doar câţiva dintre ei.

Jurnalistul de radio Costin Tuchilă a asemănat echipa de teatru radiofonic cu o familie, „care colaborează până la perfecţiune şi rezultă produsul pe care dumneavoastră îl ascultaţi“. Tuchilă a apreciat deopotrivă cariera teatrală a lui Dan Puican, dar şi profesionalismul autoarei, Annie Muscă, în a aduna şi a comprima cât mai eficient informaţiile biografice. 

Şapte ani de actorie

Annie Muscă, cea care i-a documentat atent viaţa lui Dan Puican, a şasea din seria biografiilor de personaje celebre pe care le-a publicat, a amintit de parcursul profesional al lui Puican de dinainte de a fi regizor. „Cred că ar trebui să ştiţi cu ce s-a îndeletnicit personajul meu (n.r. – Dan Puican) până în anul 1963, când a devenit regizor în radio. Dan Puican a fost actor vreme de vreo şapte ani. A debutat la Teatrul de Stat din Baia Mare în 1956, unde a rămas pentru puţin timp. 1956 este anul în care a terminat faimoasa generaţie de aur a teatrului românesc – Dan Puican face parte din acea generaţie. Apoi, a jucat foarte mult timp pe scena Teatrului de Stat din Braşov, oraşul lui Stalin, cum se numea atunci. Am constatat că acest îndelungat stagiu de actorie l-a ajutat mai târziu să stabilească nişte relaţii impecabile cu actorii din toate generaţiile.“

   

Autoarea Annie Muscă, despre biografia regizorului de teatru radiofonic Dan Puican, lansată la Târgul Gaudeamus

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite