VIDEO Muzica Mariei Tănase răsună la New York. Cvartetul Bălănescu mixează acordurile tradiţionale cu cele clasice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 20 decembrie, Cvartetul Bălănescu, condus de violonistul şi compozitorul Alexandru Bălănescu, va reinventa, la New York, muzica celebrei Maria Tănase, în concertul „Maria T.“, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea artistei (1913-2013).

La Michael Schimmel Center for the Arts din Manhattan, New York, formaţia va sfida trecerea timpului şi diferenţele culturale, unind muzica clasică şi cea tradiţională prin procedee tehnologice. 

Cvartetul Bălănescu a colaborat cu mai mulţi artişti internaţionali, printre care Philip Glass, David Byrne, Pina Bausch and Kraftwerk. Concertul de pe 20 decembrie este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român din New York. 

Maria Tănase (1913-1963), supranumită Edith Piaf a României sau Regina cântecului popular, s-a născut în mahala. În mai 1934 se angajează la Teatrul „Cărăbuş”. Pe 2 iunie debutează în revista Cărăbuş-Express (a lui N. Kiriţescu) cu pseudonimul Mary Atanasiu, ales de Constantin Tănase.[1] În acelaşi an imprimă Mansarda (romanţă de Nello Manzatti) la casa de discuri „Lifa Record”, aceasta fiind prima imprimare a artistei.

Maria Tănase a avut un repertoriu extrem de vast ce-a cuprins cântece din toate regiunile României. Până la începutul anilor 1940 repertoriul i-a fost format de Harry Brauner. Un buchet de 20 de cântece din repertoriul artistei a fost publicat de Editura Muzicală în 1963 în broşura Cântecele mele – Maria Tănase. 

În luna aprilie a anului 1954, Departamentul Artelor din Ministerul Culturii a propus decorarea sa cu Ordinul Muncii cls. a III-a.[13] În anul 1955 a fost distinsă cu Premiul de Stat, iar în anul 1957 a primit titlul suprem de Artist emerit. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite