VIDEO Monica atacă Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţa româncă a strălucit, luni seară, pe covorul roşu al festivalului din Lido, ca parte a distribuţiei unui film regizat de fostul „comisar Cattani“. Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia o aduce pe româncă în lumina reflectoarelor, în rolul victimei unui feroce criminal de acum 30 de ani.

Românii fac ce fac şi ajung în permanenţă în atenţia presei internaţionale, mai ales în zilele de desfăşurare ale marilor festivaluri de film. Dacă, de data aceasta, selecţionerii Festivalului de la Veneţia nu s-au mai lăsat impresionaţi de farmecul niciuneia din producţiile recente ale tinerilor Noului Val, conaţionalii (mai bine zis, conaţionalele) noastre „asaltează" totuşi insula Lido (acolo unde au loc proiecţiile manifestării), ca parte a distribuţiei unor filme italiene prezente în Festival.

Citeşte şi:
Pelicula "Francesca" iese necenzurată în Italia

Sâmbătă şi duminică, au avut loc proiecţiile filmului lui Massimo Coppola, „Hai paura del buio" / „Cui i-e frică de întuneric" (despre relaţiile tensionate dintre români şi italieni), peliculă în care apăreau româncele Alexandra Pirici şi Lia Bugnar, proiecţii care au fost întâmpinate mai mult cu răceală de cei 150 de spectatori prezenţi.

Luni seară, i-a venit rândul Monicăi Bârlădeanu (care a făcut valuri mari la ediţia de anul trecut cu controversatul „Francesca", film pentru care regizorul Bobby Păunescu şi-a ridicat-o în cap pe însăşi deputata Alessandra Mussolini, nepoata dictatorului fascist) să fie în lumina reflectoarelor şi a flash-urilor aparatelor de fotografiat.

De data aceasta, chiar pe covorul roşu din faţa Palazzo del Cinema, pentru că filmul în care joacă, „Vallanzasca", a fost prezentat, de la ora 19.30, în Sala Grande, ca proiecţie principală a serii; e-adevărat, în afara concursului, dar pelicula face parte din line-up-ul oficial al Mostrei.

Bobby, pe covor

Monica Bârlădeanu a fost prezentă pe covorul roşu, într-o elegantă rochie albă, cu spatele gol, alături de echipa filmului, dintre care străluceau actriţele principale, spanioloaica Paz Vega şi italianca Valeria Solarino. Nenumărate fotografii i-au fost făcute de paparazzi prezenţi divei românce, singură sau alături de celelalte două interprete principale ale filmului. Nu a lipsit de pe covorul roşu nici logodnicul şi mentorul actriţei, magnatul Bobby Păunescu; de data aceasta, nu ca regizor, ci ca reprezentant al casei de producţie Mandragora Movies, care a coprodus filmul.

Titlul complet al filmului proiectat în premieră de gală luni seară este „Vallanzasca - Gli angeli del male" / „Vallanzasca - Îngerii răului". Pelicula are la bază un roman omonim al lui Carlo Bonini şi spune povestea celebrului mafiot milanez Renato Vallanzasca, responsabil, în anii '70, de moartea a sute de persoane.

Subiectul este foarte controversat şi sensibil în Peninsulă, iar obiecţiile la adresa acestui film, acuzat de glorificarea criminalului şi a violenţei, au început încă înainte de premiera sa veneţiană. Regizor: nimeni altul decât actorul Michele Placido, devenit celebru ca interpret al neînfricatului comisar Corrado Cattani, din serialul TV „La piovra" / „Caracatiţa", trecut acum, aparent, de cealaltă parte a baricadei, cu acest biopic de un farmec ambiguu.

Renato Vallanzasca, căruia i se spunea „frumosul René", a terorizat în anii '70 metropola Milano, cu cocktailul său de răpiri, sechestrări şi trafic de cocaină, devenind, în acest fel, faimos şi admirat de tinerii debusolaţi.

Un bandit legendar

Din cei 58 de ani, cât are personajul acum, nu mai puţin de 38 şi i-a petrecut în închisoare. Finalmente, a fost condamnat de patru ori la închisoare pe viaţă plus 260 ani de încarcerare, dar, în prezent, se bucură de un regim de semi-libertate care-i permite să „muncească" în timpul zilei.

Câţiva membri ai familiilor victimelor lui Vallanzasca au scris o scrisoare ziarului „Corriere della Sera", precizând că nu caută răzbunare, ci doar respect pentru victime. „Actele de delincvenţă, edulcorate prin dialoguri romanţate şi exaltate de actori cunoscuţi, pot duce la admiraţie şi la emulaţie", se arată în document.

Înfuriat, ex-„comisarul" a ripostat: „Dacă filmul e contra cuiva, e contra lui Vallanzasca însuşi. Ceea ce am vrut e să spun povestea unui om care putea să aleagă binele şi nu a făcut-o, fiind condus de propria sa «etică criminală», cristalină şi imposibil de zdruncinat".

"Este povestea unui om care putea să aleagă binele şi nu a făcut-o, fiind condus de propria sa «etică criminală»."
Michele Placido
regizor

„Ochi de gheaţă"

Monica Bârlădeanu, Paz Vega (centru) şi Valeria SolarinoInterpretul sceleratului este ex-„junele prim" Kim Rossi Stuart, făcut actor de seria „Fantaghirò", de mare succes în Peninsulă, iar prezenţa unei vedete în rolul principal e deja socotită, de unele voci, un parti-pris. „Ultimul film al lui Placido promite să aibă fascinaţia hipnotică a şarpelui cu clopoţei. Sau a ochilor de gheaţă ai frumosului Kim Rossi Stuart, interpretul lui Renato Vallanzasca", scrie presa italiană.

Monica Bârlădeanu interpretează în acest controversat film rolul Nicolettei, una dintre victimele faimosului gangster. În distribuţia filmului se mai regăsesc şi alte nume interesante. Spanioloaica Paz Vega, interpreta Luciei în filmul-cult al lui Julio Medem „Lucía y el sexo" / „Lucia şi sexul" (2001), o joacă acum pe Antonella D'Agostino.

Germanul Moritz Bleibtreu, interpretul lui Sergio, a fost lansat de hitul lui Tom Tykwer „Lola rennt"/ „Aleargă, Lola, aleargă", din 1998, dar a fost revelat ca actor de mare forţă de filmele turco-germanului Fatih Akin din anii 2000.

image
CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite