VIDEO Expoziţie de fotografie vernisată sub apă, în premieră în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul Festivalului Internaţional de Arte Vizuale „Vama Sub Lumini de Oscar“, la Vama Veche s-a vernisat, săptămâna aceasta, pentru prima dată în România, o expoziţie de fotografie sub apă, intitulată „VSLO Aquatic”.

Cele 12 imagini prezentate cu acest prilej au fost realizate de o parte dintre lectorii care predau cursuri de fotografie la „VSLO”, printre aceştia numărându-se: Florin Ghioca, Cristian Crisbăşan, Andrei Ciobică, Vali Bărbulescu, Vlad Eftenie, Nicolae Coşniceru, Cătălin Săvulescu şi Cornel Lazia.

A fost pentru prima dată când publicul a putut vizita o expoziţie sub apă, folosind echipamente speciale de snorkeling şi scufundare, puse la dispoziţie gratuit de organizatori. Tema expoziţiei organizată cu sprijinul Aqua Carpatica este una liberă, iar cei prezenţi s-au putut bucura de o inedită perspectivă a fotografiilor printate de Canon, special pentru un asemenea vernisaj.

„Este incredibil pentru mine să îmi văd fotografia expusă astfel! Până acum nu numai că nu am vernisat sub apă, dar nici nu am fotografiat în adâncuri. E o senzaţie unică şi o bucurie să expun alături de colegii lectori de la festival, printre cei mai buni fotografi români ai momentului”, a declarat cu acest prilej Florin Ghioca, fotograful Teatrului Naţional din Bucureşti.

Preţ de câteva ore, în cadrul vernisajului vizitatorii au primit echipamente de scufundare şi auvizitat cele 12 fotografii expuse în adâncul piscinei.

image

O fotografie realizată de Florin Ghioca, fotograful Teatrului Naţional din Bucureşti, expusă sub apă la VSLO

„VSLO este un festival unic în peisajul românesc şi totodată cel mai mare festival de arte vizuale din România. De aceea, ne-am dorit ca şi la această ediţie să venim cu ceva inedit, unic şi în premieră, combinând astfel elementul preponderent, apa, care este prezentă aici, la Vama Veche, pe malul mării, cu arta fotografică. Am ales un loc în care să ne putem desfăşura, la Vila Maris, iar imaginile sub apă arată minunat! Le mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijinit cu acest prilej!”, a precizat Cătălin Rudolf, directorul festivalului.

Inedit: primul vernisaj foto sub apă din România

În ediţia a 8-a a Festivalului „Vama Sub Lumini de Oscar” au avut loc cursuri de fotografie de stradă, instantanee cotidiene, 4x4 mud photography, fotografie conceptuală, fotografie de nud, fotografie de produs, fotografie de teatru, portret de mireasă, fotografie de observare cu telefonul mobil sau cursuri de retuşare a imaginilor în Photoshop. Lectorii care predau sau care fac prezentări sunt profesionişti în lumea imaginii şi a fotografiei, nume recunoscute pe plan naţional şi chiar pe plan internaţional! De la Marian Sterea şi Florin Ghioca la Nicolae Coşniceru sau Cristian Crisbăşan, de la Michail Moscholios (Grecia), Olav Urdahl (Norvegia) la americanul Chris Suspect, lectorii de anul acesta i-au îndrumat pe cei înscrişi în aşa fel încât să înveţe bazele unora dintre cele mai sensibile, complicate sau impresionante stiluri fotografice. De asemenea, după fiecare curs au avut loc întâlniri, proiecţii şi analize de portofoliu cu imaginile realizate la partea practică a workshopurilor.

„Vama sub lumini de Oscar” înseamnă şapte ediţii în care iubitorii artelor vizuale moderne au

fost provocaţi să înveţe şi să experimenteze cele mai noi, mai complexe şi mai profesioniste tehnici în

domeniu. Începută în 2010, povestea festivalului este „scrisă” an de an în miile de imagini realizate de

către pasionaţii de fotografie şi film la Vama Veche. În prezent, festivalul „Vama sub lumini de Oscar”

este cel mai mare festival de arte vizuale din România şi adună an de an sute de pasionaţi, atât din ţară

cât şi din străinătate.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite