VIDEO "Experimentul Bucureşti" al regizorului Tom Wilson va fi proiectat la Berna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lungmetrajele "Experimentul Bucureşti", de Tom Wilson, şi "Bucureşti, unde eşti?", de Vlad Petri, vor fi proiectate, pe 14 septembrie, la Berna, în prezenţa celor doi regizori. De asemenea, "După dealuri" al lui Cristian Mungiu şi "Câinele japonez" regizat de Tudor Cristian Jurgiu vor fi prezentate la Madrid şi la Cambridge.

Documentarul "Experimentul Bucureşti" se bazează pe ipoteza conform căreia, în 1989, poliţia secretă a iniţiat un experiment menit să modifice radical şi permanent starea psihică a populaţiei. Ca metodă s-ar fi folosit o com­binaţie de psihologie experimentală şi tehnici de manipulare prin frecvenţă vibratorie. Concluzia este că, în 1989, în România nu a avut loc o revoluţie, ci o lovitură de stat, pregătită minuţios.

Regizorul britanic Tom Wilson va fi prezent la proiecţie şi va participa la o discuţie cu publicul. Proiecţia va fi cu subtitrare în limba engleză.

image

Al doilea documentar proiectat la Berna este "Bucureşti, unde eşti?" (foto), regizat de Vlad Petri. După 23 de ani de la Revoluţie, românii se întorc pe străzile Bucureştiului, recucerind spaţiul public. Vlad Petri le urmăreşte poveştile pe parcursul unui an de zile, de la primele zile ale protestelor până la zilele referendumului pentru demiterea preşedintelui. Documentarul reprezintă o analiză a protestelor de stradă, care porneşte de la poveştile oamenilor, de la revendicările, dezideratele şi viziunile lor despre democraţie. De asemenea, regizorul Vlad Petri va fi prezent la proiecţie şi va participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Proiecţii româneşti şi la Madrid şi Cambridge

Lungmetrajul "După dealuri", regizat de Cristian Mungiu şi care îi are în distribuţie pe actorii Cosmina Stratan, Cristina Flutur şi Valeriu Andriuţă, va fi proiectat, pe 16 şi 26 august, la Madrid. Pelicula va fi prezentată în cadrul ciclului de filme "Dacă nu l-aţi văzut încă sau doriţi să-l revedeţi", organizat de Cinemateca Spaniolă.

Proiecţiile au loc la cinematograful Cine Doré din Madrid.

Lungmetrajul "După dealuri" s-a aflat pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizări la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină şi a fost dublu premiat la Festivalul de la Cannes 2012. Filmul "După dealuri" spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Lungmetrajul "Câinele japonez" (foto), de Tudor Cristian Jurgiu, va fi proiectat la cea de-a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cambridge (CFF), care se va desfăşura între 28 august şi 7 septembrie, informează site-ul oficial al evenimentului cinematografic.

image

Victor Rebengiuc, în filmul "Câinele japonez", debutul în lungmetraj al regizorului Tudor Cristian Jurgiu

Lungmetrajele "The Kidnapping of Michel Houellebecq", de Guillaume Nicloux, cu Michel Houellebecq, Françoise Lebrun şi Maxime Lefrançois, şi "Magic in the Moonlight", de Woody Allen, cu Colin Firth şi Emma Stone, vor deschide cea de-a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cambridge.

Debutul în lungmetraj al regizorului Tudor Cristian Jurgiu a avut premiera mondială în secţiunea competiţională New Directors a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian şi a fost distins la Festivalul Internaţional de la Varşovia cu premiul secţiunii 1-2 , dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj.

"Câinele japonez", care spune povestea emoţionantă a reconcilierii dintre un tată şi fiul lui, plecat de ani mulţi din ţară, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun film în competiţia New Europe - New Names a Vilnius International Film Festival (Vilnius IFF) "Kino pavasaris" din Lituania, dar şi premiul Zilelor Filmului Românesc pentru debut la ediţia din 2014 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Filmul marchează revenirea lui Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. Alături de Rebengiuc, din distribuţia filmului mai fac parte actorii Şerban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Drăgănescu, Alexandrina Halic şi Laurenţiu Lazăr.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite