VIDEO Cum arată „Bucureştiul literar“, văzut de criticul literar Andreea Răsuceanu

0
0

Andreea Răsuceanu este o scriitoare cunoscută publicului mai ales după apariţia volumelor "Cele două Mântulese" şi "Bucureştiul lui Mircea Eliade". A treia carte, "Bucureştiul literar - şase lecturi posibile ale oraşului" a fost foarte bine primită de critică şi de public.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

O carte-experiment despre inepuizabilele relaţii care se creează între oraş şi proiecţia sa literară, între privirea autorului şi cea a cititorului, între diferitele hărţi interioare şi diferitele moduri de a citi peisajul urban.Bucureştiul literar vorbeşte despre imaginea oraşului aşa cum apare în operele a şase scriitori din generaţii diferite: în cărţile lui Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameşteanu, Stelian Tănase, Simona Sora, Filip Florian şi Ioana Pârvulescu, Bucureştiul devine personaj. Fiecare capitol e însoţit de un interviu – o mărturie nemijlocită care subliniază asemănările ori deosebirile dintre perspectiva exterioară, a criticului, şi modul în care autorul trăieşte relaţia cu oraşul.

Andreea Răsuceanu este doctor în filologie al Universităţii din Bucureşti, cu lucrarea Mahalaua Mântulesei, drumul către modernitate (2009). A absolvit masteratul „Text şi imagine“, în cadrul Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii (parte a Consorţiului dintre Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“).

A publicat cronici, interviuri, articole de specialitate în reviste precum Viaţa Românească, România literară, Observator cultural, Bucureştiul cultural, Idei în dialog, Convorbiri literare etc. Este autoarea mai multor traduceri din limba engleză şi prefeţe. Prima ei carte, Cele două Mântulese (Editura Vremea, 2009), propune o incursiune în istoria străzii Mântuleasa, bazată pe documente de epocă, în încercarea de a descoperi sursele mitologiei bucureştene valorificate în ficţiune de Mircea Eliade.

A fost nominalizată la premiile României literare, ale Uniunii Scriitorilor din România şi la Marile Premii Prometheus, secţiunea Opera Prima. Volumul Bucureştiul lui Mircea Eliade: Elemente de geografie literară (Humanitas, 2013) i-a adus Premiul Tânărul Critic al anului 2013, oferit în cadrul Galei tinerilor scriitori.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite