Vă place Brahms? Violonistul Maxim Vengerov se reîntoarce la Sala Palatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maxim Vengerov cântă la Sala Palatului joi, 27 septembrie. FOTO telegraph.co.uk
Maxim Vengerov cântă la Sala Palatului joi, 27 septembrie. FOTO telegraph.co.uk

În cadrul Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio „RadiRo”, astă-seară va concerta la Sala Mare a Palatului violonistul rus Maxim Vengerov, alături de Orchestra Radio din România. Concertul de pe 27 septembrie, care va include în program compoziţii de Silvestri, Brahms şi Beethoven, va începe la ora 19.30, iar dirijor va fi Horia Andreescu.

În vârstă de 38 de ani, Vengerov se revanşează astă-seară, pentru că el a fost unul dintre capetele de afiş şi ale ediţiei 2007 a Festivalului „Enescu”, dar concertul său la vioară de atunci a fost anulat, deoarece a suferit un accident cerebral. Medicii i-au interzis să mai cânte la vioară, iar Vengerov s-a reprofilat, devenind un remarcabil dirijor. El a mai fost invitat şi a dirijat în cadrul festivalurilor Enescu din România.

„Este vorba de un artist care-l magnetizează instantaneu pe orice muzician aflat în proximitatea lui: solist ori orchestrant. Maxim Vengerov stârneşte entuziasmul publicului din primul moment în care intră pe scena de concert, datorită personalităţii sale temperamentale, optimismului şi energiei psihice pe care o investeşte”, îl caracterizează muzicologul Marcel Frandeş.

Artistul rus, care trăieşte acum în Germania, va interpreta astă-seară Brahms, concertul pentru vioară şi orchestră in re major op. 77. Concertul Orchestrei Radio dirijate de Horia Andreescu va mai include în program Silvestri (Preludiu si fuga, nr. 2 op.17) şi Beethoven (Simfonia nr. 5, în do minor op. 67).

Festivalul „RadiRo” se desfăşoară în perioada 23-29 septembrie, la Sala Palatului şi la Sala Radio. Evenimentul aduce laolaltă orchestre renumite, care au făcut deja înconjurul lumii pe calea frecvenţelor radio: Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai, BBC Symphony Orchestra, Orchestre Philarmonique de Radio France şi Orchestra Naţională Radio.

Evenimentul va aduce pe aceeaşi scenă artişti ai muzicii clasice din întreaga lume, în cadrul a şapte concerte simfonice la Sala Palatului şi cinci recitaluri la Sala Radio din Capitală. „RadiRo” are scopul de a suplini fiecare an de pauză a Festivalului „George Enescu”, desfăşurat o dată la doi ani. În continuare, „National Post” vă prezintă programul concertelor pe ultimele trei zile ale festivalului.

PROGRAM

27 septembrie

ora 17.00 – Cvartetul „Voces”, invitat: Christian Zacharias 

ora 19.30 – Orchestra Naţională Radio, solist: Maxim Vengerov, dirijor: Horia Andreescu

28 septembrie

ora 17.00 – Orchestra de Cameră Radio, solişti: Isabelle van Keulen, Luiza Borac

ora 19.30 – Orchestra Simfonică BBC, solist: Viviane Hagner, dirijor: Jukka-Pekka Saraste

29 septembrie 

ora 19.30 – Orchestra Simfonică BBC, solist: Dan Grigore, dirijor: Jukka-Pekka Saraste

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite