Ruxandra Donose cântă în deschiderea Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică, 23 septembrie, de la 19.30, la Sala Mare a Palatului, va începe primul concert al Festivalului Internaţional al Orchestrelor RadiRo, avându-i ca „protagonişti” pe Sibylla Rubens, soprană, pe Ruxandra Donose, mezzo-soprană, pe Jörg Dürmüller, tenor şi Sebastian Holecek, bas-bariton. Artiştii vor fi dirijaţi de Christian Zacharias.

În intervalul 23-29 septembrie se va desfăşura „RadiRo”, un festival internaţional al orchestrelor radio. Evenimentul va aduce pe aceeaşi scenă artişti ai muzicii clasice din întreaga lume, în cadrul a şapte concerte simfonice la Sala Palatului şi cinci recitaluri la Sala Radio din Capitală. „RadiRo” are scopul de a suplini fiecare an de pauză a Festivalului „George Enescu”, desfăşurat o dată la doi ani.

Duminică, 23 septembrie, de la 19.30, la Sala Mare a Palatului, va începe primul concert al Festivalului Internaţional al Orchestrelor RadiRo, avându-i ca „protagonişti” pe Sibylla Rubens, soprană, pe Ruxandra Donose, mezzo-soprană, pe Jörg Dürmüller, tenor şi Sebastian Holecek, bas-bariton.

Ruxandra Donose (48 de ani), mezzo-soprana româncă stabilită la Viena, a fost aplaudată pe marile scene ale lumii. După ce a absolvit Conservatorul la Bucureşti, Ruxandra şi-a continuar perfecţionarea la Weimar, cu Lori Fischer, şi la Viena, cu Renata Scotto. Din 1990 până în prezent a cântat pe scene de operă de prestigiu, cum ar fi Covent Garden din Londra, Metropolitan Opera din New York şi Staatsopera din Viena, unde este stabilită în prezent cu soţul şi cei doi copii ai săi. Este renumită pentru rolul din opera “The Fly", compusă de muzicianul canadian Howard Shore. 

Anul acesta, „RadiRo” cheamă publicul la o întâlnire „live” cu orchestre renumite, care au făcut deja înconjurul lumii pe calea frecvenţelor radio: Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai, BBC Symphony Orchestra, Orchestre Philarmonique de Radio France şi Orchestra Naţională Radio. 

Dirijorul Christian Zacharias, manager artistic al festivalului

image

Managerul artistic al festivalului, pianistul şi dirijorul Christian Zacharias, apreciază iniţiativa organizatorilor acestui festival şi, în special, transmiterea concertelor prin radio. „Cred că radioul este cel mai important mediu pentru transmiterea muzicii clasice. Sper ca acest obicei să se păstreze, în continuare, în România şi în Europa”, a spus dirijorul. În plus, acesta consideră că poziţia lui în cadrul festivalului este mai degrabă cea de „spiritus rector”. „Nu sunt managerul artistic al festivalului. Pot contribui, în schimb, cu idei, pe care specialiştii le vor pune apoi în practică”, a subliniat Zacharias.

De altfel, Christian Zacharias apreciază că instituţiile din ţara noastră sprijină astfel de proiecte. „Mă bucur că festivalul RadiRo se desfăşoară în România, în contextul în care în Spania, de exemplu, abia dacă se mai organizează astfel de evenimente, iar în Grecia deloc”, a declarat dirijorul.

Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio constituie o premieră pentru faptul că spectacolele vor fi preluate atât de canalele regionale, cât şi de cele naţionale şi internaţionale. Pentru cei care nu vor putea ajunge la Sala Radio sau la Sala Palatului, vor avea ocazia să audă concertele festivalului şi pe calea unelor, la Radio România Cultural, Radio România Muzical şi, parţial, la Radio România Internaţional.

Festivalul RadiRo reprezintă un parteneriat între Radio România, Televiziunea Română şi Primăria Capitalei.

Preţul abonamentelor pe întreaga furată a festivalului variază între 100 şi 400 de lei. 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite