„Unspoken“, expoziţie de Ingrid Todea la Muzeul Hărţilor Vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrare din expoziţia "Unspoken"
Lucrare din expoziţia "Unspoken"

La Muzeul Hărţilor şi Cărţii Vechi, de pe 3 martie, s-a deschis expoziţia Unspoken, de Ingrid Todea, o tânără pictoriţă, în vârstă de 13 ani. Expoziţia este “aducerea la lumină a părţii nevăzute şi nerostite a lucrurilor, a umbrelor pe care de multe ori alegem să le călcăm, fără să le privim şi fără să le înţelegem frumuseţea şi unicitatea.

Ingrid Todea are 13 ani, iar de 11 ani desenează. A fost o pasiune care doar s-a şlefuit în timp, plăcerea ş ibucuria de a se exprima pe hârtie rămânând aceleaşi de când era foarte mică. La ea talentul este de creator, nu de reproducător. Creionul şi culoarea sunt mijloace prin care crează viziuni noi şi poveşti, prin care emoţiile, călătoriile, cărţile capătă noi dimensiuni.

Lucrările din copilărie au mişcare şi detalii, sunt poveşti în derulare cu detalii care, rearanjate, pot crea alte poveşti. Lucrările recente au trăire şi detalii; trăire pentru că sunt turate la maxim de gândirea, întrebările şi neliniştea adolescenţei, cu detalii care proiectează aceste trăiri în aşa fel încât să trezescă altele în ochii privitorului. Ca tehnică, în acest moment, se simte cel mai bine în creion. Umbrele şi formele pe care le scoate din creion sunt infinite, iar mina presară magie pe hârtie, sub mâna ei. “Unspoken”, expoziţia care debutează pe 3 martie, este un omagiu adus, în primul rând, creionului.

Unspoken Expozitie INgrid Todea

Este “unspoken” pentru că ea vrea să uităm pentru câteva secunde de cuvinte, atunci când îi privim lucrările. Este “unspoken” pentru că vrea ca privitorul să facă un exerciţiu de imaginaţie şi să exploreze în adâncul sau, pentru a găşi ceva nou, ceva care să îi placă sau să nu îi placă, ceva care să îl facă să gândească altfel sau să se bucure de o regăsire.

Afis Ingrid Todea

Viaţă, moarte, timp, arta, sărut, iubire, dialog, toate ne definesc, aleargă intr-un fel sau altul prin noi, dar de foarte putine ori ne oprim sa le privim in fata si, din privirea aceea, sa tasneasca o intelegere a noastra fata de ele. De multe ori, ne gândim la ele ca la niste simple cuvinte pe care alţii le-au încărcat deja de sens.
Cineva s-a oprit totusi. La 13 ani, Ingrid Todea şi-a facut din creion cel mai bun aliat şi, împreună cu el, a pus pe hartie acel moment al întâlnirii şi al privirii în faţa a tuturor lucrurilor care i-au dat de gândit.
Ingrid este un copil care îţi explică, prin ochii şi prin mâna ei, lumea pe care de obicei o gândim în clişee. Îţi dă definitia ei, dar nu te îngrădeşte în a nu o găsi pe a ta. De fapt, lucrările ei sunt o invitaţie într-o călătorie spre înţelegeri noi. Punctul de pornire este Muzeul Hărţilor şi Cărţii Vechi, începând cu 3 martie.
Unspoken este numele expoziţiei sale, pe care o rezumă ca “aducerea la lumină a părţii nevăzute şi nerostite a lucrurilor, a umbrelor pe care de multe ori alegem să le călcam, fără să le privim şi fără să le înţelegem frumuseţea şi unicitatea”.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite