Un requiem pentru ţăranul român

0
0

Dinu Săraru şi-a lansat în această seară, la Librăria „Mihail Sadoveanu” din Capitală, volumul „Ultimul ţăran din Slătioară”, apărut la Editura Adevărul Holding. Cunoscutul prozator a beneficiat de o numeroasă asistenţă, din rândul căreia s-au remarcat actorii Adela Mărculescu, Mircea Albulescu, Dan Puric şi Costel Constantin, prozatorul Dumitru Radu Popescu, regizorul Grigore Gonţa, oameni de televiziune ca Adrian Ursu şi Vartan Arachelian.

„Eu sunt ultimul ţăran din Slătioara. Penultimul a şi murit, acum trei săptămâni. Nu mai ştia însă demult că mai trăieşte. Voi scrie povestea lui, sper cât mai curând, poate chiar până în Crăciun”, şi-a început autorul confesiunea publică. Spre amuzamentul general Dinu Săraru a povestit cum consăteanul său, plecat dintre noi, se ducea în fiecare primăvară la târg, la Horezu, şi-şi cumpăra câte un coşciug pentru a se pregăti în vederea marii treceri de la viaţă la moarte. Dar sfârşea prin a depozita în coşciug grâu, fasole şi alte alimente cu termen lung de valabilitate în opinia sa, astfel încât nu mică îi era mirarea când viitoarea sa „casă” din lemn îi era atacată de tot felul de gângănii, fapt ce-l determina să-şi cumpere alt coşciug. Iar povestea s-a repetat şapte ani la rând. 

„Starea de spirit pe care o apar in trilogia ţărănească, „Nişte ţărani”, „Iarba vântului” şi „Crimă pentru pământ”, se regăseşte – aşa cum bine a observat criticul literar şi prietenul meu Valeriu Râpeanu - şi în acest volum-requiem. Consider că am rămas necontaminat de civilizaţia secolului XXI. După mine, pierderea identităţii nationale nu poate fi redresată prin nimic altceva. Nu mă consider un nostalgic al ideii clasice asupra ţăranului român, în care apare eventual şi Mioriţa, ci simt nevoia acelei purificări morale pe care o regăsesc mereu la ţăranul nostru şi de care are nevoie şi azi societatea românească”, a conchis Dinu Săraru.

El a mai anunţat că se va concentra anul viitor asupra celui de-al treilea volum din seria „Ciocoilor noi cu bodyguard”, declarând că ar „muri neîmpăcat” dacă nu ar reuşi să încheie şi acest ciclu, la care ţine la fel de mult ca la trilogia sa ţărănească.  

Cartea lui Dinu Săraru se găseşte deja în lanţul de librării Adevărul şi costă 10,99 de lei bucata, beneficiind de o calitate grafică deosebită şi de desenele impresionante ale lui Mircia Dumitrescu.

Articol de Alexandru Catalan

Mai multe - Cultură

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite