Un nou premiu pentru cel mai recent lungmetraj al lui Radu Jude: cel mai bun scenariu la festivalul de film Muntenegru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul lui Radu Jude, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, a câştigat un nou premiu, la Filmski Festival Herceg Novi - Festivalul Internaţional de Film Muntenegru. Filmul regizorului român a primit „Golden Mimosa Award” pentru cel mai bun scenariu, conform cineuropa.org.

La începutul lunii iulie, filmul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari“, regizat de Radu Jude, câştiga Marele Premiu la Festivalul de film de la Karlovy Vary. Este pentru prima dată când un film românesc câştigă trofeul Crystal Glove al acestui festival de film din Cehia.

Filmul spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, a luptei de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă, avându-i în distribuţie pe Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, care este şi propunerea României pentru o nominalizare la Oscar 2019, a fost lăudat de presa internaţională încă de la premiera mondială.

În viziunea Variety, odată cu cel de-al şaselea lungmetraj al său, regizorul Radu Jude lansează „un atac caustic şi foarte actual asupra negării Holocaustului în România şi a miopiei referitoare la istorie”. „Compoziţia extraordinară a lui Jude este surprinzătoare - un interogatoriu provocator, sarcastic şi crucial între trecut şi prezent, care escaladează spre un impas”.

Screen International scria că Jude aduce, după „Aferim!”, o „altă critică puternică ţării sale”, lungmetrajul fiind „o comedie-dramă îndrăzneaţă care pune laolaltă, cu pricepere, trecutul şi prezentul şi îi provoacă din nou pe compatrioţii lui Jude să se confrunte cu aspecte incomode ale istoriei lor”.

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite