Un film realizat de regizorul Cornel Mihalache în memoria lui Valentin Nicolau deschide Gala Concursului de Dramaturgie, la Teatrul Metropolis

0
0
gala

Prima ediţie a Galei Concursului Naţional de Dramaturgie „Valentin Nicolau” se va desfăşura luni, 28 septembrie, la ora 19.00, la sala nouă a Teatrului Metropolis din Bucureşti. În cadrul evenimentului vor fi decernate premiile concursului desfăşurat în această vară, în memoria dramaturgului.

Un film dedicat memoriei lui Valentin Nicolau, realizat de regizorul Cornel Mihalache, va deschide Gala Concursului de Dramaturgie care va avea loc luni, la Teatrul Metropolis. Cornel Mihalache a realizat spectacolul de televiziune „Zi că-ţi place!”, după un text de Valentin Nicolau, care a avut premiera pe 13 ianuarie 2014, exact cu un an înainte ca dramaturgul să moară, pe 13 ianuarie 2015 şi care a fost nominalizat în acest an la Gala Premiilor UNITER. Filmul inedit va fi o reîntâlnire cu Valentin Nicolau, care vorbeşte despre Teatru, Viaţă şi Politică.

„Cu trecerea anilor, transcriu pe hârtie din ce în ce mai puţin poveştile care se nasc şi mor în mine. De aceea, fiinţa mea e încărcată cu o stare toxică. Cuvintele sunt ca apa de izvor: dacă le ţii în tine, se strică, dacă le dai drumul, devin proaspete şi bune. Poveştile nescrise putrezesc. Nevoia de a mărturisi nu trebuie reprimată. Literatura nu poate fi decât mărturisitoare, pentru că înţelegerea lumii este actul cel mai personal posibil. Echilibrul dinamic dintre pelerinajul interior şi trăirea în comuniune, dintre regăsirea sinelui şi împărtăşirea lui cu celălalt îmi face sufletul transparent, redându-mă mie şi lumii deopotrivă. Abia atunci când braţele mele întinse ca pe o cruce nevăzută află echilibrul, scriu aşa cum iubesc, fără efort”, mărturisea Valentin Nicolau, unul dintre cei mai cunoscuţi dramaturgi ai perioadei sale, cu piese puse în scenă la nenumărate teatre din Bucureşti şi din ţară.

În cadrul evenimentului de la Teatrul Metropolis, care îşi propune promovarea dramaturgiei contemporane din România, se vor da publicităţii rezultatele Concursului Naţional de Dramaturgie care din acest an va purta numele dramaturgului dispărut brutal în această iarnă. De asemenea, va avea loc un spectacol-lectură, în regia lui Mihai Lungeanu, după piesa care va câştiga Marele Premiu. Actorii care vor citi sunt Claudia Drăgan, Cristi Dionise, Oana Burcescu şi Rareş Zimbran de la Teatrul Portabil. Piesa câştigătoare va fi editată într-un volum publicat de Editura Nemira, partener al evenimentului.

Juriul ediţiei din 2015 a Concursului Naţional de Dramaturgie „Valentin Nicolau” este format din: Victor Ioan Frunză – regizor, George Ivaşcu – actor, directorul Teatrului Metropolis din Bucureşti, George Costin – actor, Monica Andronescu – critic de teatru, redactor-şef al revistei Yorick şi Dana Ionescu, redactor-şef al Editurii Nemira.

În concurs s-au înscris 89 de piese care nu au fost publicate în volum sau reprezentate pe vreo scenă. Cele zece piese finaliste sunt „Ai mei joacă cărţi“ de Iuliana Răducan, „Bună seara, România. Bună seara, Târgu Mureş“ de Andreea Radu, „Cadranul Plus Plus“ de Radu Popescu, „Criză generală“ de Radu Daniel, „O călătorie cu Urmuz“ de Radu Popescu, „Paliativ“ de Radu Popescu, „Penthesileia tresare“ de Crista Bilciu, „Perpetuum mobile“ de Cornel Mihalache, „Revoluţie la castel“ de Marilena Dumitrescu, „Sindromul Quijote“ de Carmen Dominte.

Prezentatorul evenimentului va fi actorul Adrian Nicolae. Participanţii îl vor putea asculta pe cunoscutul muzician de jazz Mircea Tiberian, invitat special.

Evenimentul este organizat de Fundaţia EST-ETICA, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, în parteneriat cu Editura Nemira. Concursul Naţional de Dramaturgie „Valentin Nicolau” este o competiţie iniţiată de Revista Yorick în anul 2013, menită a sprijini şi a promova dramaturgia contemporană autohtonă, a facilita drumul ei către scenă şi a dezvolta un cadru de dialog pentru creatorii de teatru.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite