Un film iranian a câștigat marele premiu la TIFF. Cele mai importante premii, câștigate doar de femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „Ca peștele pe lună” (Like a Fish on the Moon) al regizoarei iraniene Dornaz Hajiha este marele câștigător al Galei de premiere TIFF.22, desfășurată îm seara de sâmbătă (17 iunie), la Cluj.

image

Alături de Carolina Markowicz (Premiul pentru Cea mai bună regie) și regizoarea Tia Kouvo (Premiul Special al Juriului), Hajiha marchează o premieră în istoria festivalului, fiind pentru prima data când cele mai importante premii sunt câștigate doar de femei.

„Cred că indiferent dacă ești un copil de cinci ani sau un om matur, de cinzeci, presiunea de a face lucruri pe care nu ți le dorești e terifiantă. Mă bucur că juriul a înțeles mesajul acestui film”, a spus Dornaz Hajiha, la înmânarea Trofeului Transilvania, în valoare de 10.000 de Euro.

Primul film iranian care câștigă competiția oficială TIFF a impresionat juriul prin originalitatea ideii de la care pleacă acțiunea și inteligența cu care abordează teme sensibile legate de rolul de părinte. Prestația artiștilor din distribuție a fost și ea remarcată de jurați, Sepidar Tari, protagonista principală din „Ca peștele pe lună” fiind recompensată cu Premiul pentru Cea mai Bună Interpretare. Ea împarte premiul cu Nacho Quesada, care interpretează rolul principal în filmul argentinian „Barbarii” (The Barbarians).

Anul trecut, marele premiu a fost câștigat de filmul bolivian „Casa Noastră”.

Alte premii importante

Parte dintr-o generație de cineaste puternice și autentice, Carolina Markowicz își confirmă ascensiunea în cariera de scenaristă și regizoare cu un nou premiu – Premiul pentru Cea mai Bună Regie, acordat de juriul TIFF.22 pentru „Mangal” (Charcoal). Dinamica relațiilor și umorul sec din filmul său de debut i-a adus finlandezei Tia Kouvo Premiul Special al Juriului pentru „În Familie” (Family Time) și 1.500 de Euro oferit de Cemacon.

În competiția Zilele Filmului Românesc, Andrei Tănase obține Premiul pentru „Debut cu Tigru” (Day of the Tiger). „Între Revoluții” (Between Revolutions) a fost desemnat Cel mai Bun Lungmetraj, filmul lui Vlad Petri fiind remarcat de juriu pentru emoția puternică pe care o stârnește în spectatori.

Aflată la a doua ediție, competiția What’s Up, Doc este câștigată de „Anhell69” un documentar semnat de Theo Montoya, povestea unei generații ce trebuie să se confrunte cu violența din orașul Medelin. 

Premii speciale pentru Oliver Stone, Geoffrey Rush și Horațiu Mălăele

Cei 2.000 de spectatori prezenți i-au aplaudat minute în șir pe cei trei invitați speciali ai galei. Regizorul american Oliver Stone și actorul australian Geoffrey Rush au primit Premiul pentru Întreaga Carieră, iar actorul român Horațiu Mălăele a fost recompensat pentru cariera sa în film și teatru cu Premiul de Excelență. Anterior, la Gala de deschidere a TIFF, actorul britanic Timothy Spall, cunoscut pentru rolurile sale din cele mai importante filme britanice ale ultimilor 30 de ani, dar și din seria Harry Potter, a luat premiul pentru întreaga sa activitate

„Toate premiile pe care le-am primit până acum, și au fost multe importante, sunt eclipsate de faptul că sunt aici în Cluj-Napoca, într-un teatru care-mi aduce aminte de începuturile carierei mele. Peste tot unde am umblat în Cluj și împrejurimi am fost primit cu aceeași dragoste și asta nu poate decât să mă facă să mă simt onorat”, a spus Geoffrey Rush într-un discurs pe care l-a rostit pe jumătate în limba română. 

Publicul a avut verdictul final pentru două premii speciale. „Carbon”, în regia lui Ion Borș și „Libertate”, proiecția specială a celui mai recent film semnat de Tudor Giurgiu, au avut proiecții sold out și au primit Premiul publicului, respectiv Premiul Publicului pentru Cel Mai Popular Film Romanesc.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite